Gospodarka » Żywność
Menu w czasie choroby. Co powinno się w nim znaleźć?
Zobacz więcej zdjęć » |
Nieprzyjemne objawy przeziębienia czy grypy, takie jak gorączka, kaszel i katar potrafią znacznie obniżyć nasze samopoczucie i komfort. Jak zadbać o organizm w czasie choroby, by pomóc mu szybciej wrócić do zdrowia? Przede wszystkim powinniśmy zadbać o odpowiednią dietę, pełną witamin oraz wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Dziś podpowiemy, jakie produkty koniecznie włączyć w codzienne menu w czasie choroby, aby wspomóc organizm w walce z infekcją.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Zadbaj o odpowiednią ilość płynów
Odpowiednie nawodnienie organizmu jest niezwykle ważne podczas choroby. Według ekspertów, w czasie infekcji powinniśmy wypijać około 2-2,5 litra wody dziennie. Poza wodą dostarczyć możemy również różnego rodzaju napoje i napary, które zadziałają kojąco na śluzówkę gardła i sprawią, że nieprzyjemne objawy choroby staną się mniej uciążliwe.
W czasie przeziębienia czy grypy świetnie sprawdzają się ciepłe herbaty i napary. Poza tradycyjną, rozgrzewającą herbatą z cytryną i imbirem możemy popijać:
- ciepła woda z dodatkiem soku z cytrynu,
- napary ziołowe, m.in. z kwiatów rumianku, mięty, lipy,
- kompoty bez cukru,
- świeżo wyciskane soki owocowe.
Zadbaj o zbilansowaną dietę i jedz dużo świeżych owoców i warzyw
Catering dostarczony w diecie pudełkowej to doskonały sposób na zdrowe i pyszne menu w czasie choroby, gdy nie mamy czasu ani siły na samodzielne gotowanie. Ponadto catering dietetyczny jest odpowiednio zbilansowany i zawiera wszelkie niezbędne witaminy i składniki odżywcze, wspomagające organizm w walce z infekcją.
Podczas grypy czy przeziębienia powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na jakość spożywanych posiłków. W diecie powinny znaleźć się duże ilości świeżych owoców i warzyw. W czasie spadku odporności warto włączyć do diety produkty zawierające duże ilości witaminy C, która uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych oraz zwiększa odporność błon śluzowych. Spożywając produkty bogate w tę witaminę, wspomagamy produkcję interferonu, czyli białka hamującego rozwój infekcji i wspomagającego walkę organizmu z zarazkami.
Aby wspomóc organizm w walce z chorobą, włącz do diety produkty, które zawierają duże ilości witaminy C, takie jak czerwona papryka, czarna porzeczka, brukselka, kalafior, czy owoce cytrusowe.
Postaw na rozgrzewające zupy
W diecie osoby zmagającej się z przeziębieniem powinny pojawić się lekkostrawne, dietetyczne zupy. To doskonały sposób na rozgrzanie organizmu od środka. Ponadto zupy nawadniają organizm oraz dostarczają cennych dla organizmu witamin i składników odżywczych. Warto włączyć do diety zarówno lekkie buliony mięsno-warzywne, jak i zupy kremy, które sycą na dłużej.
Lekkie buliony świetnie sprawdzają się w czasie obniżonego apetytu, który często dokucza nam w czasie choroby. Nie mamy wtedy ochoty na ciężkie, kaloryczne dania. Zupy na bazie bulionu są lekkostrawne, rozgrzewają wyziębiony organizm, a także doskonale nawilżają górne drogi oddechowe i przynoszą ulgę w bólu gardła.
Królową zup w czasie choroby jest niewątpliwie rosół. Zawiera on naturalną cysteinę, czyli substancję, która rozrzedza wydzielinę zalegającą w płucach. Po zjedzeniu talerza rozgrzewającej, pysznej zupy z pewnością każdy chory poczuje się lepiej.
Nadesłał:
slawek
|
Komentarze (0)