Technologie » Komputery

Metallic, nowa oferta SaaS od Commvault

Firma Commvault właśnie uruchomiła nowe przedsięwzięcie o nazwie Metallic™. Jest to oferta SaaS (Software as a service), która umożliwia firmom ekonomiczną ochronę danych z plików i aplikacji w środowiskach lokalnych, chmurowych i hybrydowych.

Firma Commvault, będąca cenionym liderem globalnego rynku oprogramowania biznesowego do zarządzania danymi w środowiskach chmurowych i lokalnych, uruchomiła nowe przedsięwzięcie o nazwie Metallic™. Metallic to oferta SaaS (Software as a service), która umożliwia firmom ekonomiczną ochronę danych z plików i aplikacji w środowiskach lokalnych, chmurowych i hybrydowych. Metallic to szybkie, elastyczne i sprawne rozwiązanie SaaS przeznaczone dla najpopularniejszych systemów i aplikacji zapewniające skalowalność na poziomie korporacyjnym. Można je wdrożyć i uruchomić w 15 minut. Rozwiązanie zostało zaprezentowane po raz pierwszy na konferencji Commvault GO 2019.

Metallic można nabyć za pośrednictwem partnerów Commvault, jest dostępny w trzech wersjach:

·         Metallic™ Core Backup & Recovery

·         Metallic™ Office 365 Backup & Recovery

·         Metallic™ Endpoint Backup & Recovery

Każdą z ofert można nabyć w formie rocznej lub miesięcznej subskrypcji. Rozwiązanie jest już dostępne w Stanach Zjednoczonych, a wkrótce zostanie udostępnione na całym świecie. W bazowym rozwiązaniu do tworzenia i odtwarzania kopii zapasowych klienci mogą zdecydować, czy chcą tworzyć kopie zapasowe swoich danych w chmurowej pamięci masowej Metallic, czy wykorzystywać swoją dotychczasową pamięć masową - lokalną lub chmurową.

„Wielu z naszych wspólnych klientów przenosi swoje dane i aplikacje do chmury. Jednym z naprawdę interesujących zastosowań rozwiązania Metallic jest ochrona osobistych informacji użytkowników w Office 365. Metallic zapewnia poziom ochrony danych i zarządzania danymi, który zadowoli każdą firmę” — powiedział Steve Guggenheimer, wiceprezes Microsoft odpowiedzialny za AI i współpracę z niezależnymi producentami oprogramowania. „Współpracujemy ze sobą od lat, a firma Commvault zawsze wykorzystywała nasze najnowsze technologie. Bardzo cieszymy się z tej nowej oferty SaaS powiązanej z chmurą Azure, która łączy w sobie najlepsze cechy obu firm”.

Metallic rozwija się razem z klientami — od 1 TB danych do wielu petabajtów. Przygotowując wstępnie skonfigurowane plany backupu i odtwarzania kopii zapasowych, wykorzystano 20 lat doświadczeń i najlepszych praktyk. Rozwiązanie zapewnia również szybkie wdrożenie oraz możliwość elastycznego tworzenia konfiguracji niestandardowych.

„To proste. Jeśli stracisz ważne dane, możesz stracić pracę. Aby temu zapobiec, opracowaliśmy rozwiązanie Metallic. Gdy następuje utrata danych, Metallic odzyskuje je szybko i bez żadnych niespodzianek” — powiedział Robert Kaloustian, wiceprezes i dyrektor przedsięwzięcia Metallic firmy Commvault. „Metallic to szybkie, bezpieczne i niezawodne rozwiązanie przeznaczone do ochrony najpopularniejszych obciążeń w segmencie przedsiębiorstw średniej wielkości, zapewniające skalowalność klasy korporacyjnej. Dzięki połączeniu tych cech z łatwością używania i elastycznością modelu SaaS powstało naprawdę przełomowe rozwiązanie”.

Metallic umożliwia partnerom Commvault rozwój biznesu bez skomplikowanych cykli sprzedażowych. Partnerzy mogą go łatwo dołączyć do swojej bieżącej oferty, w tym chmurową pamięć masową i licencje w modelu SaaS. Na stronie metallic.io jest dostępna bezpłatna 45-dniowa wersja próbna, a subskrypcje można uzyskać za pośrednictwem wybranych partnerów.

kwitowski@sigma.com.pl