Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało
Mężczyźni lubią ostre...
Zobacz więcej zdjęć » |
dobór smaków i potraw związany jest przede wszystkim z kubkami smakowymi, które u mężczyzn reagują znacznie lepiej na ostre i pikantne potrawy. A więc, skoro przez żołądek do serca,
to tylko z TABASCO®. J
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
W ostrych smakach specjalizują się przede wszystkim kuchnie Ameryki Południowej.
Ma to związek z występowaniem tam jednych z najostrzejszych papryczek jakie zna ludzkie podniebienie – papryczek tabasco. Swoją ostrość zawdzięczają one obecności kapsaicyny, organicznego związku chemicznego, który drażni kubki smakowe. Na jego podstawie opracowano jednostkę ostrości Scoville'a (SHU - Scoville Hotness Unit), którą mierzy się ostrość potraw. Skala ostrości wynosi od 0 do 16 milionów jednostek, przy czym zero oznacza brak kapsaicyny. Warto zadbać o ostrość potraw, bo kapsaicyna nie tylko smakuje, ale posiada także właściwości lecznicze, przyspiesza przemianę materii, jest cennym źródłem witaminy C i co chyba najważniejsze, powoduje wydzielanie endorfiny – hormonu szczęścia. Na pierwszym miejscu pod względem ostrości oraz popularności plasuje się, pochodząca z Karaibów i Jukatanu, papryczka habanero – baza sosów TABASCO®.
Sosy Tabasco® w skali ostrości Scoville'a
Sosy TABASCO®, produkowane są także
z innych odmian papryki takich jak habanero i jalapeno i posiadają nawet 7000 SHU. Idealnie uzupełniają
i podkreślają smak większości potraw mięsnych, potraw z grilla, zup oraz dań bazujących na roślinach strączkowych.
Po sytej i ostrej kolacji, na zwieńczenie wieczoru proponujemy podać równie ostre drinki - Krwawą Mary lub shota Wściekły Pies, oba oczywiście na bazie sosu TABASCO®.
Najostrzejsza plejada sosów to uniwersalny sos TABASCO® Original, zielony sos TABASCO® Green Jalapeño, lżejszy w smaku, sos TABASCO® Chipotle Pepper, TABASCO® Garlic Pepper uzupełniony o delikatną nutę czosnku i wywodzący się z gorącej Jamaiki sos TABASCO® Habanero.
Poniżej dwa sprawdzone przepisy na szybkie i ostre dotarcie do serca mężczyzny.
Marynowany dorsz TABASCO®
4 porcje
Składniki:
4 x 170g filety z dorsza, wygarbowane
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki TABASCO® Green Jalapeño
1 starta skórka limonki
30g świeżej bułki tartej
1 łyżka świeżo startego parmezanu
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
Do sosu:
4 duże dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę
1 mała cebula czerwona, drobno posiekana
12 oliwki Kalamata
1 łyżka cukru
Parę kropel soku z limonki
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
Przygotowanie:
Włóż dorsza do naczynia. Osobno wymieszaj oliwę z oliwek, sos TABASCO® oraz skórkę z limonki i dopraw czarnym pieprzem. Następnie oblej dorsza przygotowaną marynatą, przykryj i zostaw w lodówce na 30 minut. Podgrzej piekarnik do 200°C, wymieszaj składniki do sosu.
Ułóż filety z dorsza na blasze, posyp skórką i piecz przez 12-15 minut, aż danie będzie gotowe.
W między czasie, wymieszaj w misce pokrojone pomidory, czerwoną cebulę i oliwki. Dodaj cukier i sok z limonki. Dodaj do smaku sosu TABASCO®. Tuż przed podaniem posyp całość posiekaną, świeżą miętą.
Risotto z pomidorami malinowymi, kiełbasą Chorizo i sosem TABASCO®
2 porcje
Składniki:
250g pokrojonych pomidorów malinowych
1 łyżka sosu TABASCO® Original
110g pokrojonych pomidorów zwykłych
175g grubo pokrojonej kiełbasy Chorizo
1 duża cebula, drobno krojona
2 ząbki czosnku, posiekane
225g ryżu
750ml gorącego bulionu warzywnego
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Przygotowanie:
Wymieszaj w jednej misce pomidory i sos TABASCO® i dopraw.
Rozgrzej patelnię i połóż na nią pokrojoną kiełbasę Chorizo i smaż na średnim ogrniu przez 2-3 minuty. Następnie dodaj cebulę i smaż kolejne 8-10 minut. Po tym czasie dodaj czosnek i ryż i chwilę podgrzewaj.
Następnie dolej do przygotowanej mieszanki bulion, dopraw, przykryj i smaż na małym ogniu przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż wchłonie ok. ¾ bulionu podnieś pokrywkę i smaż przez ok. 10-12 minut.
Dodaj zamarynowane pomidory i bazylię do gotowego risotto i dopraw. Całość smaż jeszcze przez parę minut, tak aby smaki się wymieszały.
Smacznego! J
Nadesłał:
WalkPR
|
Komentarze (0)