Technologie » Komputery

Microsoft nagrodził sieć sklepów Sferis

24 października br. na konferencji partnerów Microsoft, Sferis zdobył wyróżnienie „Partnera Roku 2011 ” w kategorii Cloud. To najlepsze potwierdzenie tego, że ogólnopolska sieć sklepów oferuje klientom profesjonalny zestaw rozwiązań do wykorzystania technologii przetwarza danych w chmurze.

Microsoft jest międzynarodowym producentem oprogramowania komputerowego, a także dostawcą kompleksowych rozwiązań opartych o cloud computing dla klientów indywidualnych, firm i administracji. Prestiżowy tytuł „Partnera Roku 2011"  przyznawany jest każdego roku kontrahentom firmy Microsoft. W tym roku firma wyróżniła 16 spośród swoich partnerów, przyznając nagrody w 16 różnych kategoriach. Sferis został wyróżniony za swoją aktywność w promocji i sprzedaży na rynku usług online, opartych o cloud computing.

- Przetwarzanie danych w chmurze staje się coraz bardziej popularne. Dlatego chcąc wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów postanowiliśmy rozszerzyć naszą ofertę wprowadzając do sprzedaży pakiet Office 365. Daje on wiele możliwości. Myślę, że jedną z najważniejszych jest dostosowanie opłat do rzeczywistego użycia oprogramowania. Poza tym, dzięki umieszczeniu swoich zasobów w „chmurze" klienci mają możliwość korzystania z nich w każdym czasie przez dowolne urządzenie podłączone do Internetu - mówi Michał Iwanciw, Prezes Zarządu Sferis Sp. z o.o.

Nowy obszar działalności Sferis oparty o przetwarzanie w chmurze jest istotnym elementem rozwijania sprzedaży usług w tej sieci sklepów.

Microsoft powstała jako firma, która od początku swojej działalności nierozerwalnie połączyła ją z ekosystemem partnerskim, w oparciu o który realizuje biznes. Partnerzy są więc tu kluczowym ogniwem. Doroczna konferencja była okazją do dialogu na temat strategii i rynku, ale również wyróżnienia tych partnerów, którzy w minionym roku odnieśli największe sukcesy. Sferis nie przez przypadek znalazł się w gronie nagrodzonych w kategorii związanej z rozwiązaniami w chmurze.

- Cloud computing to wyraźny trend rynkowy i cieszy nas, że nasi partnerzy biznesowi dostosowują swój biznes do nowych możliwości, jakie z sobą niesie. Firmie Sferis bardzo gratulujemy wyróżnienia, dziękujemy za wkład pracy w promowanie rozwiązań Cloud oraz życzymy sukcesów na przyszłość - powiedział Marcin Sowiński odpowiedzialny w polskim oddziale Microsoft za strategię współpracy z kanałem partnerskim.

***

Sferis jest dynamicznie rozwijającą się specjalistyczną siecią sprzedaży detalicznej oferującą urządzenia IT i RTV/AGD już w ponad 150 sklepach na terenie Polski. Istnieje na rynku od 1992 roku. Od 2007 należy do notowanej na Giełdzie Papierów Wartościowych Grupy ACTION S.A. Wartość spółki budują przede wszystkim salony własne zlokalizowane w najbardziej prestiżowych centrach handlowych największych miast w Polsce, ale także salony partnerskie i stoiska typu "wyspa". Sferis w swoich salonach oferuje atrakcyjną gamę produktów i usług dostosowaną do najnowszych trendów w nowych technologiach.  W myśl hasła sieci: „Zaufaj Ekspertom" wykwalifikowany personel Doradców, stale podnoszący swoje kompetencje dba o maksimum satysfakcji Klienta. Sferis w swojej strategii kładzie szczególny nacisk na rozwój rentownej sieci franczyzowej obejmującej swym zasięgiem obszar całej Polski oraz e-commerce. Spółka rozbudowuje
o kolejne funkcjonalności swój sklep internetowy sferis.pl. Jest także operatorem sklepu internetowego http://www.sklep.komputerswiat.pl/ dla wydawnictwa Ringier Axel Springer Polska,  obsługując pełen proces sprzedaży wraz z logistyką i Biurem Obsługi Klienta. Coraz większą popularnością cieszy się uruchomiony Sferis Outlet (outelt.sferis.pl)
z  końcówkami serii sprzętu IT i RTV/AGD markowymi zegarkami i artykułami kosmetycznymi. Oferta outletu jest cały czas poszerzana o nowe działy. Ważnym atutem w rozwoju kolejnych projektów e-commerce jest fakt korzystania przez spółkę z jednego z najnowocześniejszych centrów logistycznych w Polsce pozwalającego na bezproblemową obsługę tysięcy zamówień dziennie. Sieć Sklepów Sferis została nagrodzona Złotym Laurem Klienta 2011 w kategorii „Sklepy Komputerowe". http://sklep.sferis.pl/