Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

MIS SA w roli nauczyciela

Wrocławska spółka MIS SA uruchamia program praktyk dla maturzystów z Elektronicznych Zakładów Naukowych. Rozpoczynające się 6 września półroczne zajęcia na terenie firmy to inwestycja w wykształcenie specjalistycznej kadry.

Do tej pory MIS organizował staże dla studentów Politechniki Wrocławskiej.

- Uznaliśmy, że to za późno. Młodzi ludzie powinni wcześniej poznawać w praktyce pracę nad systemami IT, stąd pomysł na zorganizowanie zajęć na poziomie szkoły średniej - tłumaczy Marcel Kasprzak, prezes MIS SA. Uczniowie w ramach specjalizacji „Systemy zarządzania bazami danych" będą pracować nad projektami konkretnych systemów IT opartych o oprogramowanie IBM, a realizowanych dla rzeczywistych klientów. - Jestem przekonana, że dzięki temu będą mogli świadomie podjąć decyzje co do swojej przyszłości zawodowej - dodaje Dorota Wilińska, dyrektor Elektronicznych Zakładów Naukowych, która nawiązała współpracę z MIS SA.

Zgodnie z porozumieniem między partnerami uczniowie będą szkolić się w firmie 2 razy w tygodniu. Oprócz tego zorganizowane zostaną zajęcia teoretyczne na terenie szkoły, w których wezmą udział jako wykładowcy pracownicy firmy MIS oraz przedstawiciele koncernu IBM. - Staże traktujemy bardzo poważnie, zwłaszcza że uczniowie będą na bieżąco otrzymywać oceny z zajęć praktycznych, a cały warsztat zakończy ocena semestralna - wyjaśnia Marcel Kasprzak.

Istotne będą także efekty pracy uczniów Elektronicznych Zakładów Naukowych. Maturzyści z jednej strony poznają obsługę i konstrukcję systemów opartych o platformę Lotus. Z drugiej zaś strony będą wewnętrznie testować aplikacje w laboratorium. - Pod okiem naszych specjalistów nauczą się kontrolowania oprogramowania na etapie poprodukcyjnym - wyjaśnia Marcel Kasprzak i dodaje: - Staże to jeden ze sposobów na znalezienie przyszłych pracowników. Wielu naszych dawnych stażystów-studentów pracuje w MIS SA. Teraz będziemy szukać przyszłych programistów wśród licealistów. Jestem przekonany, że szkolić i szukać zdolnych warto wcześniej.

Uwaga: Pierwsze zajęcia zaczynają się w poniedziałek o 8.30 w siedzibie MIS SA przy ulicy Fabrycznej 14. Potrwają do 11.30. Jest możliwość porozmawiania z uczniami i kadrą nauczycielską.

Kontakt:

Sylwia Chmielarz