Technologie » AGD - RTV

Młodzież chce wiedzieć więcej o OZE

Młodzież ma coraz większą świadomość i wiedzę na temat odnawialnych źródeł energii. Firmy angażują się w kampanie edukacyjne - wyposażają szkolne laboratoria oraz organizują dla młodzieży międzynarodowe konferencje o tematyce OZE. Jedna z nich odbyła się niedawno w Krakowie.

Jedną z akcji poszerzających wiedzę młodzieży o OZE, była konferencja „Optymalizacja wykorzystania Odnawialnych Źródeł Energii w aspekcie unowocześniania procesu edukacyjnego", która odbyła się 30 września w Krakowie. Inicjatorami wydarzenia byli: Ryszard Tyłko – autor podręcznika o odnawialnych źródłach energii oraz nauczyciel Zespołu Szkół Elektrycznych nr 1 – Jacek Żyrkowski. Sympozjum zgromadziło wielu przedstawicieli biznesu, międzynarodowych gości i uczniów, a jej głównym celem było promowanie pozyskiwania energii z odnawialnych źródeł. Kilkanaście wystąpień przedstawicieli południowej Polski przybliżyło tematykę najnowszych produktów i technologii ekologicznych metod pozyskiwania energii.

Po wykładach i dyskusji, sponsorzy konferencji zaprezentowali swoje produkty, przygotowano ekspozycje, stoiska informacyjne, a nawet infobusa. Przyciągnęło to wielu zainteresowanych: miłośników ekologii i technicznych pasjonatów. Wśród nich byli uczniowie gimnazjum zainteresowani unikalną ofertą edukacyjną krakowskiego ZSE nr 1. Jest to jedyna placówka w Małopolsce i jedna z nielicznych w kraju, w której uczniowie mogą kształcić się w zawodzie elektryk ze specjalnością odnawialne źródła energii.

- Laboratorium odnawialnych źródeł energii w krakowskim ZSE nr 1 zostało wyposażone w kolektory, kominek oraz zasobnik. Dzięki temu młodzież już w szkole nabywa wiedzę praktyczną i teoretyczną o OZE.mówi Agnieszka Golik z firmy Makroterm, zajmującej się m.in. produkcją i sprzedażą certyfikowanych kolektorów słonecznych - Zdajemy sobie sprawę jak bardzo ważna jest edukacja młodzieży i uświadamianie im, jakie korzyści niosą ze sobą odnawialne źródła energii. To oni wkrótce będą decydować o kondycji środowiska naturalnego. Poza tym, nasza branża dynamicznie się rozwija, dlatego rośnie zapotrzebowanie na specjalistów z odpowiednią wiedzą i umiejętnościami dodaje Agnieszka Golik.

Użycie OZE w Polsce to ciągle niewykorzystany potencjał. Prognozy przewidują, że w 2060 roku większość produkowanej energii będzie pochodziła z odnawialnych źródeł. Aby ułatwić ten proces warto postawić na edukację od najmłodszych lat i uświadamianie, że energia odnawialna to nieuchronna przyszłość.

Joanna Kowalczyk

Makroterm to jedna z największych w Polsce, znana również za granicą, firma zajmująca się produkcją i dystrybucją rozwiązań bazujących na odnawialnych źródłach energii. Już od 20 lat firma oferuje nowoczesne, funkcjonalne i ekonomiczne instalacje grzewcze, które podnoszą bezpieczeństwo i komfort cieplny użytkowników. Wprowadzone na rynek patentowe, innowacyjne rozwiązania np. Zintegrowany System Ogrzewania czy Turbokominek, wyznaczają trendy w polskiej i światowej branży grzewczej. Potwierdzeniem są liczne nagrody i uznanie specjalistów. W trosce o środowisko naturalne priorytetem dla firmy Makroterm jest eksploatacja odnawialnych źródeł energii.

Makroterm