Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Mobilna rewolucja w ratownictwie górskim! Aplikacja mobilna zwiększy Twoje bezpieczeństwo

Od stycznia do sierpnia 2015 roku na obszarze Beskidów rannych w wypadkach zostały 1383 osoby, a średni czas interwencji w 2014 roku wyniósł ponad 2 godziny i 17 minut. Ten czas może być znacznie krótszy dzięki nowej aplikacji mobilnej mGOPR stworzonej przez Transition Technologies.

Ratowanie życia w górach to jedno z najtrudniejszych zadań w ratownictwie. Trudny teren, zmieniające się warunki atmosferyczne, a co najważniejsze często brak znajomości dokładnego położenia poszkodowanego – to problemy, z którymi na co dzień borykają się ratownicy górscy. Od lat na całym świecie zastanawiają się oni jak przyśpieszyć akcje ratownicze w górach i jak szybciej docierać do poszkodowanych. Na pomysł jak zwiększyć szanse na ratunek wpadli ratownicy z beskidzkiej grupy GOPR oraz polska firma Transition Technologies, która w ramach wspólnego projektu „IT dla Gór” stworzyła dla ratowników specjalną aplikację mobilną mGOPR.

Cel, który przyświecał powstaniu aplikacji był prosty – przyśpieszyć czas lokalizacji rannego oraz zwiększyć szansę na uratowanie życia. Okazało się, że z pomocą mogą przyjść sami turyści, którzy korzystając z aplikacji mobilnej mogą zwiększyć swoje bezpieczeństwo. Dzięki aplikacji mGOPR możliwe jest natychmiastowe wezwanie pomocy bez znajomości numeru ratunkowego. Co więcej, każdy turysta wychodząc w góry może włączyć śledzenie swojego położenia, które automatycznie zapisuje się na portalu ratunkowym GOPR.
W przypadku zaginięcia możliwe jest natychmiastowe zlokalizowanie osoby w miejscu,
w którym się znajduje lub, w którym sygnał został przekazany po raz ostatni. Niezależnie od tego, czy osoba korzysta z aplikacji poprzez śledzenie czy bezpośrednie połączenie
z numerem ratunkowym, wysyła ona informację o dokładnym położeniu poszkodowanego, dzięki czemu ratownicy udają się dokładnie we wskazane miejsce zdarzenia. Apelujemy do wszystkich turystów o współpracę z nami i korzystanie z tej aplikacji w trakcie górskich wędrówek. Pozwoli nam to szybciej zlokalizować miejsce zdarzenia i zdecydowanie przyśpieszyć akcję ratowniczą. Również osoby wędrujące po górach mogą czuć się bezpieczniej, mając przy sobie takie narzędzie – mówi Jerzy Siodłak, Naczelnik Beskidzkiej Grupy GOPR.

mGOPR to pionier w wykorzystaniu technologii mobilnych w ratownictwie górskim w Polsce. Na wspólny pomysł stworzenia aplikacji wpadli Beskidzcy ratownicy GOPR wraz z polską firmą Transition Technologies, która od ponad dwudziestu lat zajmuje się tworzeniem systemów IT dla energetyki, przemysłu i medycyny, a w ostatnich latach również aplikacji mobilnych. Stworzenie tej aplikacji było odpowiedzią na potrzeby ratowników górskich. Jako firma, która od lat tworzy oprogramowanie, jest jednocześnie centrum badawczo – rozwojowym, postanowiliśmy stworzyć aplikację, która pozwoli ratować ludzkie życie – mówi Konrad Świrski, Prezes Zarządu Transition Technologies.

IT dla niewidomych w górach

To jednak nie koniec rewolucji. Firma wraz z ratownikami postanowiła przygotować specjalne trasy dla osób z dysfunkcją wzroku. Transition Technologies, która zasłynęła już aplikacją do nawigacji dla osób niewidomych i niedowidzących Seeing Assistant Move, postanowiła wzbogacić ją o opis tras, punktów orientacyjnych, szczytów, i innych ciekawych miejsc w Beskidach. Przy ich tworzeniu będzie uczestniczyła osoba niedowidząca, przez co jest ona maksymalnie dostosowana do potrzeb tej grupy. Dla osób z dysfunkcjami wzroku takie rozwiązania to milowy krok w zmianie jakości życia, możliwość podróżowania w dowolne miejsca i cieszenia się tym samym, co osoby widzące – mówi Sławomir Strugarek, osoba niedowidząca, która jest współtwórcą grupy aplikacji Seeing Assistant oraz mGOPR.

Aplikacja mGOPR powstała w trakcie wspólnych rozmów ratowników i firmy, która odpowiedziała na apel wystosowany przez ratowników beskidzkiej grupy GOPR w maju tego roku, dotyczącego wsparcia przy zakupie nowoczesnych defibrylatorów. W trakcie wspólnych rozmów okazało się, że firma może również pomóc
w rozwiązaniu jednego z największych problemów w ratownictwie górskim. Dzięki temu powstała właśnie aplikacja mGOPR. Ratownicy z Grupy Beskidzkiej GOPR mają nadzieję, że ich działania staną się przykładem dla ratowników z innych części Polski jak również
z zagranicy, aby wykorzystywać dostępną dziś technologię do ratowania ludzkiego zdrowia
i życia. Aplikacja będzie dostępna do pobrania na platformy Android i iOS od grudnia tego roku.

Mondaypr