Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Monitor Zdrowia OSOZ: Powódź zwiększyła obroty w aptekach

Powódź oraz związana z nią plaga komarów spowodowały 10% wzrost obrotu w aptekach w czerwcu w porównaniu do maja 2010 roku. Sama plaga komarów była wynikiem 138% wzrostu sprzedaży preparatów owadobójczych w stosunku do maja.

Stan zagrożenia powodzią odbił się na sytuacji rynku farmaceutycznego. Do połowy czerwca średni obrót był zdecydowanie wyższy, gdyż znacznie wzrosło zapotrzebowanie na środki medyczne z powodu następstw kataklizmu - analizuje Łukasz Stopa, Kierownik Zakładu Analiz Statystycznych w Ogólnopolskim Systemie Ochrony Zdrowia.

Wg danych pochodzących z Monitora Zdrowia Ogólnopolskiego Sytemu Ochrony Zdrowia obroty statystycznej apteki w czerwcu w porównaniu do poprzedniego miesiąca były wyższe o 2,2 %, a w stosunku do czerwca 2009 wzrosły o 9,8%.

Powódź przyczyniła się również do powstania plagi komarów, jakiej doświadczyliśmy w czerwcu. W związku z tym pacjenci niezwykle chętnie kupowali preparaty owadobójcze, których wartość sprzedaży w statystycznej aptece wzrosła miesiąc do miesiąca o 138,27%, z 273 PLN w maju do 651 PLN w czerwcu. Kolejną grupą, która zanotowała wzrost wartości sprzedaży w stosunku do maja są produkty dermatologiczne. Jednak w tym przypadku zmiany nie są aż tak duże, wzrost sprzedaży stanowił około 20%. Z kolei największy spadek wśród grup leków wynoszący 4,8% dotyczy preparatów na dolegliwości związane z układem oddechowym.

Wg przewidywań analityków Ogólnopolskiego Systemu Ochrony Zdrowia cały rynek apteczny w 2010 roku osiągnie wartość 26,919 mld PLN. Wynik ten oznacza wzrost w stosunku do roku poprzedniego o 3,8% oraz o 11,8% w porównaniu do roku 2008.

Monitor Zdrowia OSOZ to raport wydawany przez Ogólnopolski System Ochrony Zdrowia, który w każdym miesiącu publikuje informacje dotyczące zachorowalności, kosztów leczenia oraz częstotliwości występowania chorób w Polsce. Szczegółowe informacje na temat bieżącej konsumpcji leków można znaleźć w miesięczniku OSOZ.

katal