Firma » Finanse

Na czym polega skupowanie długów?

Jednym z bardzo ważnych elementów skutecznego zarządzania firmą jest utrzymywanie jej w płynności finansowej. Nie ma znaczenia, czy prowadzisz duże przedsiębiorstwo, małą firmę czy jednoosobową działalność gospodarczą.

W każdym z tych przypadków poważnym problemem stają się niewypłacalni kontrahenci. Gdy ich opieszałość skutkuje brakiem środków na bieżącą działalność, możesz zdecydować się na skorzystanie ze skupowania długów. Na czym dokładnie polega ta możliwość? Jakie działania trzeba podjąć? Czy skupowanie długów się opłaca?

1. Skup długów - na czym polega?

2. Skup wierzytelności - kiedy warto?

3. Procedura skupowania długów w praktyce

Skupowanie długów zawsze bazuje na indywidualnej analizie. Jeśli więc interesuje cię taka opcja, najlepiej zdecydować się firmą, która w swojej działalności wykorzystuje skupowanie wierzytelności i będzie w stanie przybliżyć warunki w danym przypadku.

Skup długów - na czym polega?

Skup długów to po prostu cesja wierzytelności, czyli przekazanie prawa do długów - łącznie z potencjalnymi roszczeniami o zaległe odsetki - innemu podmiotowi. Brzmi to poważnie, jednak całą procedurę można wyjaśnić w dość łatwy sposób. Na podstawie umowy cesji wierzytelności Ty pozbywasz się problemu niewypłacalnego kontrahenta i trudności w utrzymaniu płynności finansowej firmy, zaś nowy właściciel podejmuje działania, które mają na celu odzyskanie tych środków.

Skup wierzytelności - kiedy warto?

Oczywiście, sprzedaż wierzytelności oznacza dodatkowy koszt - choć otrzymujesz zapłatę, nigdy nie będzie ona równa wysokości kwoty znajdującej się na fakturze. Wiele osób decyduje się jednak na to ustępstwo, chcąc uzyskać natychmiastowy zastrzyk gotówki lub oszczędzić sobie stresu związanego z windykacją należności. Dla wielu to także szansa na uniknięcie ryzyka: wszak czekając na egzekucję komorniczą, możesz spotkać się z sytuacją, w której dłużnik zamyka działalność lub ogłasza upadłość.

Procedura skupowania długów w praktyce

Istnieje kilka sposobów sprzedaży długu. Do najpopularniejszych zaliczają się:

• giełda wierzytelności,
  • bezpośredni kontakt z firmą windykacyjną,
  • sprzedaż indywidualna.

Giełda wierzytelności to po prostu specjalny rejestr informacji gospodarczych, który umożliwia publikację ofert sprzedaży długu lub przelewu wierzytelności, a tym samym odzyskanie pieniędzy. Na giełdzie długów zamieszcza się informacje pozwalające zidentyfikować dłużnika, dlatego często korzystają z tego spisu osoby pragnące zweryfikować potencjalnego kontrahenta.

Skupowaniem wierzytelności zajmują się również wyspecjalizowane firmy, które czerpią z takiej działalności dochód. Zaletą takiego rozwiązania jest oszczędność czasu, gdyż sprawę można załatwić w zasadzie od ręki.

Źródło fotografii: unsplash.com
Licencja: https://unsplash.com/license