Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Naturalna, bezbolesna, bezkosztowa - Sylwoterapia.

Czujesz się wypalony zawodowo? Przytłaczają Cię obowiązki dnia codziennego? Jesteś zestresowany i potrzebujesz wyciszenia?

Nie myśl teraz o tym, jak dobrze byłoby pospacerować w lesie i nie słyszeć nic poza szumem liści i śpiewem ptaków. Po prostu wsiądź do samochodu, pociągu, autobusu i przyjedź do Sztutowa. Tam poprzez kontakt z naturą, osiągniesz spokój i równowagę psychiczną.

Mezoregion porośnięty jest lasem sosnowym. Na Mierzei Wiślanej poza Parkiem Krajobrazowym Mierzeja Wiślana, znajdują się rezerwaty przyrody, w tym Buki Mierzei Wiślanej. Ochronie rezerwatu podlega głównie buczyna pomorska (prawie 200-letnie buki, dęby, świerki, brzozy). Znajdują się tam również stanowiska licznych gatunków roślin podlegających ochronie (m. in. konwalia majowa, kruszyna pospolita i bluszcz pospolity).

Rejon Zalewu Wiślanego i Mierzei Wiślanej to terytorium wyjątkowe. Ponad 70% jego powierzchni zajmują siedliska wodne, a sama Mierzeja Wiślana w 80% porośnięta jest lasami, w których przeważają drzewa iglaste. Ponadto występują tu liczne formy krajobrazu nadmorskiego takie jak wydmy białe i szare, najwyższa z nich „Wielbłądzi Grzbiet” wznosi się na wysokość 50m. Warunki te powodują, że obszar Mierzei i Ujścia Wisły są ważnymi miejscami gniazdowania ptaków wodno-błotnych i śpiewających. Na terenie Mierzei występują liczne gatunki zwierząt chronionych, rzadkich i zagrożonych, co jest dowodem na zachowanie środowiska w formie nieskażonej działalnością człowieka i występowania warunków idealnych do życia dla tych gatunków.

Tereny te są rajem dla ornitologicznych pasjonatów. Mierzeja leży na jednym z ważniejszych europejskich szlaków wędrówek ptaków. Na tych terenach powstały trzy rezerwaty:

• Rezerwat Buki Mierzei Wiślanej (stworzony celem ochrony jedynego naturalnego stanowiska Buka na Mierzei Wiślanej);
  • Rezerwat Kąty Rybackie (stworzony celem ochrony miejsc lęgowych kormorana czarnego i czapli siwej, gdzie tworzy się największa kolonia lęgowa kormoranów w Polsce i jedna z większych w Europie);
  • Rezerwat Mewia Łacha (stworzona celem zachowania kolonii lęgowych rzadkich gatunków rybitw i innych ptaków, a także ochrony, unikatowego w skali Polski, form krajobrazu stożka ujściowego Wisły wraz z przylegającymi do niego piaszczystymi łachami i ławicami).

Na terenie Mierzei Wiślanej i Zalewu Wiślanego utworzone zostały obszary zarejestrowane w Europejskiej Sieci Ekologicznej Natura 2000. Stworzone zostały dwa typy obszarów: Obszar Specjalnej Ochrony Ptaków (Zalew Wiślany i Ujście Wisły) oraz Obszar Specjalnej Ochrony Siedlisk (Zalew Wiślany i Mierzeja Wiślana, Ostoja w Ujściu Wisły).

W tym niezwykłym miejscu powstaje kompleks Mierzeja Park: „Budując Mierzeja Park w cieniu wiekowych buków, w otoczeniu rezerwatów przyrody, nie mogliśmy nie uwzględnić dobra środowiska naturalnego w fazie projektowania naszego osiedla. Dlatego, wykorzystujemy odnawialne źródła energii występujące na tych terenach. Użycie wysokiej klasy materiałów budowlanych oraz zaprzęgnięcie nowoczesnej technologii do korzystania z odnawialnych źródeł energii sprawia, iż nasze osiedle idealnie wpasowuje się w otoczenie, nie zmieniając znacząco środowiska naturalnego.” - tłumaczy Katarzyna Witkowska (dyrektor sprzedaży Mierzeja Development Sp. z o.o.), która wskazuje przykład jednej z naturalnych terapii, która umożliwia osiągnięcie równowagi psychofizycznej. Kultywowana już w czasach starożytnego Rzymu sylwoterapia (z łac. silva – las) polega na pobudzeniu witalnych sił organizmu, poprzez kontakt z drzewami i krzewami.

Najprostszą formą tej terapii jest po prostu spacer. Można również, poprzez przytulanie się czy głaskanie rośliny, przejść na bardziej inwazyjną formę terapii. Najlepsze działanie terapeutyczne ma kontakt rośliny z odkrytą częścią ciała - rękami, stopami, czołem lub plecami, ponieważ w ten sposób dobroczynne substancje zawarte w korze, liściach, kwiatach i korzeniach mogą wniknąć do ludzkiego organizmu. Ważną rolę odgrywa też głęboki, lecz spokojny oddech, dzięki któremu organizm może korzystać z olejków eterycznych zawartych w roślinach.

Oto najważniejsze właściwości drzew:

• Sosna - wspomaga pracę układu oddechowego. Poprawia nastrój, a w stanach stresowych uspokaja.
  • Buk – polepsza koncentrację i zdolności twórczego myślenia, wspomaga procesy koncentracji. Ma działanie wzmacniające siłę woli i pewność siebie. Działa orzeźwiająco.
  • Świerk – podobnie jak sosna wspomaga układ oddechowy. Działa relaksująco.
  • Brzoza - działa uspokajająco i oczyszczająco na organizm. Ma również działanie przeciwbólowe.
  • Dąb – wzmacnia wszystkie procesy życiowe. Działa antystresowo.

Czy ta forma terapii wróci do łask i stanie się modna i popularna wśród naszego zapracowanego społeczeństwa? Może będzie to dobra alternatywa dla święcących tryumfy tzw. suplementów diety, które kupujemy na potęgę w supermarketach i wierzymy, że pomogą nam się zrelaksować, poczuć się lepiej i zdrowiej. Może zamiast do apteki, czy sklepu lepiej wybrać się właśnie na Mierzeję Wiślaną?

adStone