Firma » Bankowość

Noble Bank po raz kolejny na szczycie – 5 gwiazdek w ratingu private banking magazynu Forbes

19 grudnia 2013 r. - Noble Bank, pionier rynku private banking w Polsce, otrzymał najwyższą, 5-gwiazdkową ocenę w prestiżowym ratingu private banking, przygotowanym przez magazyn Forbes.

„5 gwiazdek w ratingu Forbesa, a przede wszystkim fakt, że to już kolejny rok, kiedy otrzymujemy najwyższą ocenę, to dla nas źródło wielkiej satysfakcji. Cieszę się, że wysoko oceniona została zarówno nasza bogata oferta inwestycyjna, jak i szeroka gama usług dodanych. Mijający rok był dla Noble Banku wyjątkowy – po wprowadzeniu w 2012 roku pionierskiej oferty private banking dla firm, po raz kolejny wyprzedziliśmy rynek i jesienią wdrożyliśmy z sukcesem usługę Wealth Guard, dzięki której Klienci Banku mogą korzystać także z doradztwa prawnego i podatkowego“mówi Mariusz Latek, Dyrektor Zarządzający Obszaru Sieci Sprzedaży Noble Banku„Od lat największą siłą Noble Banku są nasi Private Bankierzy i filozofia relacji z Klientami – Wealth Guard, dzięki współpracy z kancelarią Domański Zakrzewski Palinka, pozwolił zaoferować Klientom dostęp także do doradztwa w sprawach związanych np. przygotowaniem sukcesji czy ochrony prywatności. W tym modelu – tak jak na rynkach, gdzie private banking ma kilkusetletnią tradycję – Bankier staje się już prawdziwym strażnikiem całego majątku Klienta i przyszłości jego najbliższych. Jesteśmy dumni, że po raz kolejny wytyczyliśmy nowy standard na polskim rynku“ – dodaje.

W uzasadnieniu 5-gwiazdkowej oceny dla Noble Banku, twórcy ratingu napisali: „Noble w 2013 roku dokonało ogromnego skoku ilościowego i jakościowego: uruchomiło cały pakiet produktów znany jako Wealth Guard, zaś kwestie planowania podatkowego czy sukcesji opracowuje we współpracy z kancelarią DZP“ (cyt za: magazyn Forbes, I 2014 r.).

Rating private banking – założenia kryteriów oceny

Podobnie jak w pierwszej edycji ratingu, jego organizatorzy podkreślili, że „Bankowości prywatnej nie da się zmierzyć tak jak oprocentowania lokat, wyników funduszy, stóp kredytów, stóp zwrotu z konkretnych strategii czy portfeli. Każdy wspomniany element wchodzi w skład oferty bankowości prywatnej, żaden z nich nie jest dominujący, lecz brak jakiegokolwiek czyni ją niepełną“ (cyt za: magazyn Forbes, I 2014 r.). Kryteria oceny zostały więc ułożone bardzo kompleksowo. W tegorocznej edycji pojawił się jednak element wiodący – najwięcej uwagi zdecydowano się poświęcić ofercie inwestycyjnej, przede wszystkim jej wachlarzowi oraz poziomowi zindywidualizowania. Istotne był zarówno zakres oferty, jak też doświadczenia klientów bankowości prywatnej, które twórcy ratingu zbierali sukcesywnie przez cały rok.

Badaniem objęto 11 banków. W wysłanych do nich kwestionariuszach pytano m.in. od kiedy bank świadczy usługi private banking, o istnienie osobnych placówek private banking, ich liczbę, lokalizację, liczbę doradców, liczbę klientów pod opieką doradcy. Ważnym kryterium oceny były informacje nt. wachlarza usług, które bank może świadczyć w ramach własnej struktury – sprawdzano, czy bank posiada wewnątrz struktury biuro maklerskie, TFI, spółkę doradztwa podatkowego, doradztwo w zakresie nieruchomości, spółkę concierge. Pytano także o liczbę portfeli modelowych, standardowych profili ryzyka, liczbę funduszy, do których mają dostęp klienci, a także usługi takie jak oferta kredytowa czy bankowość korporacyjna.

* * * * *

Noble Bank – Bank na pokolenia

Noble Bank jest pionierem na rynku profesjonalnego private bankingu w Polsce – jako jedyny, tworzony był specjalnie z myślą o obsłudze najbardziej wymagających Klientów. Dzięki temu, poczynając od klasy doradztwa i kończąc na charakterze placówek, jego oferta od początku odpowiadała najwyższym światowym standardom, cechując się innowacyjnością oraz elastycznym podejściem. Private bankierzy, którzy zarządzają na co dzień majątkami Klientów, to najwyższej klasy doradcy, ale też często, z biegiem lat, biznesowi powiernicy i przyjaciele domu. Filozofię Banku oddaje hasło przewodnie „Noble Bank. Bank na pokolenia” – to bank, który doskonale zna swoich Klientów i daje im poczucie  bezpieczeństwa, tak ważne, gdy w grę wchodzi zarządzanie rodzinnym majątkiem. W 18 luksusowych oddziałach Noble Banku, zlokalizowanych w centrach największych polskich miast, pracuje ponad stu private bankierów, wspieranych dodatkowo przez rozbudowane zespoły ekspertów z zakresu inwestycji, doradztwa podatkowego czy nieruchomości, maklerów, a także 30-osobowy zespół Noble Concierge. W 2012 roku bank wprowadził pionierską ofertę corporate private bankingu, a w 2013 roku – wyprzedził rynek wdrożeniem przygotowanej wspólnie z wiodącą kancelarią Domański Zakrzewski Palinka oferty Wealth Guard, obejmującej doradztwo prawne i podatkowe.

RC2