Technologie » Internet
Nowa energooszczędna technologia Tetra Pak do pasteryzacji soków
Nowa technologia pasteryzacji, stosowana przy produkcji soków o wysokiej kwasowości, pozwala poprawić efektywność całego procesu poprzez obniżenie temperatury drugiej pasteryzacji z 95°C do 80°C, nie wpływając na jakość wytwarzanego soku.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przeczytaj również
- Adgar ma kierownika sprzedaży usług przechowywania danych w swojej serwerowni
- Mleko modyfikowane GERBER Odkryciem Roku 2012 w programie "Laur Konsumenta"
- Kampania informacyjna programu "Wiem, co wybieram" ponownie z Clear Channel
- Richard Clare zostanie uhonorowanynagrodą 2012 CEEQA Lifetime Achievement Award
Pasteryzację soku przeprowadza się w dwóch etapach. Pierwsza pasteryzacja, przeprowadzana zwykle bezpośrednio po wyciśnięciu soku, dezaktywuje enzymy i zabija mikroorganizmy. Przed przystąpieniem do napełniania opakowań sokiem przeprowadza się kolejną pasteryzację w celu unieszkodliwienia drobnoustrojów, które mogły się rozwinąć w trakcie magazynowania soku w pojemnikach zbiorczych. Ten drugi proces przeprowadza się zwykle w temperaturze 95°C przez 15 sekund. Nowe technologie wprowadzone przez Tetra Pak pozwalają na obniżenie temperatury tego procesu do 80°C dla soków o pH na poziomie 4,2 lub poniżej.
„Jesteśmy bardzo podekscytowani naszym nowym rozwiązaniem, ponieważ pozwala ono zmniejszyć zużycie energii, a tym samym pomaga naszym klientom poprawić ich pozycję na coraz bardziej konkurencyjnym rynku. Dokładne badania pokazują, że nowy proces nie wpływa na jakość produkowanego soku zarówno pod względem smaku, wartości odżywczej, trwałości czy wyglądu" – powiedział Micael Simonsson, dyrektor Centrum Ekspertyz Tetra Pak.
„Polska jest jednym z najbardziej rozwiniętych rynków w Europie pod względem wdrażania i wykorzystywania innowacyjnych technologii do produkcji i pakowania soków, dlatego spodziewamy się, że w najbliższym czasie także nasi polscy klienci zaczną korzystać z najnowszej technologii Tetra Pak do pasteryzacji soków” – powiedziała Joanna Ilczyszyn, członek zarządu Tetra Pak Polska.
Tetra Pak posiada dwa patenty na nowy proces pasteryzacji soków (PCT/EP2013/074496 i PCT/EP2013/074473).
Więcej na temat pasteryzacji:
http://www.tetrapak.com/pl/przetwarzanie/produkty/soki-nektary-i-napoje/pasteryzacja
http://www.tetrapak.com/pl/przetwarzanie/produkty/mleko/pasteryzacja
###
O FIRMIE TETRA PAK
Tetra Pak to światowy lider w zakresie przetwarzania i pakowania płynnej żywności. W ścisłej współpracy z naszymi klientami oraz dostawcami, dostarczamy bezpieczne, innowacyjne oraz przyjazne środowisku produkty, które każdego dnia zaspokajają potrzeby setek milionów ludzi w ponad 170 krajach na całym świecie. Firma zatrudnia 23 tysiące osób w swoich 85 oddziałach. Wierzymy w odpowiedzialne podejście do roli lidera branży oraz ideę zrównoważonego rozwoju w biznesie. Nasze motto „CHRONI TO, CO DOBRETM” odzwierciedla dążenia Tetra Pak do tego, aby żywność była bezpieczna.
Tetra Pak zarejestrował oddział w Polsce 29 marca 1990 roku, jednak pierwsza linia opakowaniowa Tetra Pak ruszyła rok wcześniej w zakładach Hortex w Przysusze. W krótkim czasie Tetra Pak stał się liderem wśród dostawców kartonowych opakowań do płynnej żywności w Polsce i przyczynił się do rozwoju nowych segmentów rynku produktów spożywczych, takich jak mleko UHT czy soki owocowe. W Polsce działa obecnie ponad 100 linii pakujących dostarczonych przez Tetra Pak. Firma oferuje kompletne linie technologiczne do produkcji mleka, przetworów mlecznych, soków i napojów owocowych i warzywnych oraz przetworów owocowo-warzywnych.
Więcej informacji na temat Tetra Pak dostępnych jest na stronie www.tetrapak.pl
Komentarze (0)