Gospodarka » Żywność

Nowa moda na eko-zakupy

Ekologia to nie tylko segregacja odpadów, zbieranie baterii czy używanie energooszczędnych żarówek. To też umiejętne kupowanie – ekonomiczne, przyjazne naturze i wsparte przekonaniem, że o środowisko należy dbać.

Jak to zrobić, radzi Renata Stępień – specjalista ds. zrównoważonego rozwoju, ekspert Akademii Misia Haribo.

Krok 1: Lista zakupów

Konsumpcyjny styl życia nie sprzyja oszczędzaniu. Dlatego przed pójściem na zakupy warto przygotować dokładną listę potrzebnych nam rzeczy, tak aby później nie wracać do supermarketu po pojedyncze artykuły. Dzięki temu zmniejszamy zużycie energii oraz koszty związane z naszym przejazdem. To także dobry sposób, aby uniknąć kupowania za dużej ilości jedzenia. Wyrzucanie żywności to nie tylko strata pieniędzy, ale i energii zużytej na jej wyprodukowanie, przygotowanie i często zapakowanie.

Krok 2: Zapasy? Nie, dziękuję.

Robienie zapasów powoduje, że produkty mogą stracić ważność i trafić do kosza. A ponieważ uleganie wyprzedażom i promocjom bywa zgubne, w bieżące artykuły żywnościowe najlepiej zaopatrzyć się w małych osiedlowych sklepach lub na targowiskach. Przynajmniej raz na jakiś czas warto kupić produkty z ekologicznych upraw i hodowli, a chleb upiec w domu – w końcu nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe wypieki.

Krok 3: Myśl globalnie, działaj lokalnie

Dzięki kupowaniu lokalnych artykułów, które nie wymagały dalekiego transportu, oszczędzamy energię potrzebną do przewiezienia ich z zagranicy lub z odległych regionów kraju. W ten sposób mamy wpływ na redukcję emisji szkodliwych gazów cieplarnianych powstających w czasie transportu. Jeśli posiadamy przydomowy ogródek, możemy pomyśleć też nad samodzielną uprawą niektórych warzyw czy ziół. W okresie sezonowym warzywne i owocowe mrożonki zastąpmy świeżymi produktami, które są zdrowsze i smaczniejsze niż mrożone. Poza tym zaoszczędzimy energię przeznaczoną na ich przeróbkę, transport oraz przechowywanie.

Krok 4: „Dobre” opakowania

Mało kto zastanawia się nad opakowaniem, wybierając swoje ulubione produkty. Tymczasem plastikowe tacki dodawane do ciastek lub owoców albo tekturowe opakowania, w których umieszcza się tubkę z pastą do zębów, są – wbrew pozorom – bardzo energochłonne, bo ich wyprodukowanie oraz sam proces pakowania wymaga sporych nakładów energii. Dlatego zamiast soków czy napojów w kartonach, lepiej kupować te w szklanych butelkach, nadających się do ponownego wykorzystania. Dobrze jest też wybierać opakowania, które powstały z wykorzystania surowców wtórnych.

Krok 5: Siła A+++

W ekologii jakość również ma swoją cenę. Produkty wysokiej klasy są co prawda droższe, ale za to dłużej nam służą i tym samym pozwalają na większą oszczędność. Dlatego warto zainwestować w sprzęt z etykietami „Energy Star” i efektywności energetycznej. Program „Energy Star” promuje urządzenia biurowe spełniające programowe wymogi techniczne dotyczące niskiego zużycia energii. Etykieta efektywności energetycznej dotyczy domowych urządzeń AGD/RTV i zawiera informacje o: ilości zużywanej wody i energii przez dane urządzenie, jego wydajności i pojemności. Dzięki temu możemy wybrać sprzęt, który najlepiej odpowiada naszym potrzebom oraz jest energooszczędny. Klasa efektywności energetycznej oznaczana jest w skali od A+++ do D lub od A do G. Najbardziej efektywne są urządzenia w klasie A+++, a najmniej –  D lub G. Klasę efektywności energetycznej oblicza się w ten sam sposób dla wszystkich modeli urządzeń tego samego typu. Dzięki temu łatwo możemy porównać kilka pralek czy zmywarek o tej samej ładowności.

Krok 6: Eko- targi

Zamiast wyrzucać ubrania, których już nie nosimy, czy przedmioty, których już nie używamy, lepiej przekazać je fundacjom, domom dziecka, ośrodkom pomocy społecznej, czy osiedlowym świetlicom. Równie dobrze możemy zorganizować przydomowe targi, polegające na wzajemnej wymianie. Dzięki temu przedłużymy cykl użytkowania przedmiotów, zaoszczędzimy na kupnie nowego sprzętu, a ponadto przyczynimy się do ochrony środowiska, nie generując odpadów, których obróbka i wywóz dużo kosztują i wymagają ogromnych nakładów energii.

Renata Stępień – specjalistka ds. zrównoważonego rozwoju w Krajowej Agencji Poszanowania Energii S.A. Realizuje projekty międzynarodowe w ramach Programu Inteligentna Energia Europa. Zaangażowana w projekt „EnergoSąsiedztwa”. Od marca 2012 roku ekspert Rady Programowej Akademii Misia Haribo.

Akademia Misia Haribo – ogólnopolski program edukacyjno-społeczny dla przedszkoli i szkół. Powstał z myślą o dzieciach, ale też o rodzicach i wychowawcach, którzy chcą rozwiać wszelkie wątpliwości związane z nauczaniem i wychowaniem najmłodszych. Celem realizowanego od 2007 roku projektu jest edukacja poprzez zabawę. Priorytetem tegorocznej edycji Akademii Misia Haribo jest budowanie świadomości ekologicznej u najmłodszych. W przedszkolach akcja przebiega pod hasłem „Oszczędzamy energię z Misiem Haribo”, w szkołach zaś jest to krótkie hasło „Zgaś światło!”. Projekt wspiera Rada Programowa, w skład której wchodzą m.in. psycholodzy, lekarze oraz pedagodzy. Patronem honorowym Akademii Misia Haribo jest Towarzystwo Przyjaciół Dzieci.

JBcomm