Dom » Budownictwo

Nowe oblicze wrocławskich Pól Marsowych

Dziś uroczyste otwarcie nowoczesnego kompleksu sportowego na Polach Marsowych we Wrocławiu. Inwestycją Akademii Wychowania Fizycznego przez ponad 2 lata zarządzał Miastoprojekt Wrocław.

Nowy w stolicy Dolnego Śląska obiekt sportowy to zespół boisk oraz budynek badawczo-dydaktyczny z salami treningowymi. Trzy pełnowymiarowe, trawiaste boiska przeznaczone są do gry w piłkę nożną. Jedno z nich zostało wyposażone w sztuczną nawierzchnię bez wypełnienia (IV generacja). Na pozostałych kilku boiskach - o podłożu piaszczystym i poliuretanowym – będzie można rozgrywać mecze siatkówki (w tym plażowej), piłki nożnej plażowej, piłki ręcznej i koszykówki. Według wstępnych ustaleń obiekty będą mogły być wykorzystywane nie tylko na potrzeby uczelni i mieszkańców Wrocławia, ale też jako potencjalna baza treningowa dla reprezentacji narodowych przygotowujących się do EURO 2012.

Uruchomienie kompleksu wieńczy sukcesem kontrakt Akademii Wychowania Fizycznego z Miastoprojektem Wrocław – umowę podpisaną w 2008 r. na generalny nadzór i zarządzanie inwestycją wg prawideł FIDIC – Pełniąc rolę inżyniera, uczestniczyliśmy w tej inwestycji od początku, angażując się już  na etapie wyboru projektanta, a następnie przy nadzorze nad jego pracami i weryfikacją umowy – mówi Grzegorz Rosik, dyrektor Miastoprojektu Wrocław. Kolejnymi krokami firmy były: udział w wyborze generalnego wykonawcy, nadzór robót budowlanych i finał prac decyzyjnych związanych z pozwoleniami na użytkowanie kompleksu.

Wartość inwestycji wyniosła w sumie ok. 30 mln zł. Projekt został dofinansowany przez Unię Europejską oraz Ministerstwo Sportu i Turystyki. – Dla inżyniera kompleksowo zarządzającego inwestycją oznaczało to w praktyce również nadzór i prowadzenie rozliczeń z jednostkami dofinansowującymi – podkreśla Grzegorz Rosik.

Obiekty na wrocławskich Polach Marsowych są kolejnym doświadczeniem Miastoprojektu Wrocław w obszarze obiektów infrastruktury sportowej. Wśród najważniejszych, które kompleksowo zostały zrealizowane przez firmę w ostatnich latach, znajdują się m.in. stadion Zagłębia Lubin, kompleks obiektów sportowo-rekreacyjnych w Głogowie oraz aquapark w Polkowicach.

Profitcomms