Gospodarka » Narzędzia

Nowe piły łańcuchowe AKE firmy Bosch z silnikami dużej mocy

Bosch posiada w swojej ofercie piły łańcuchowe, które sprawdzają się w cięciu grubych gałęzi, pni drzew, jak również okazjonalnej przycince drzew owocowych czy drewna kominkowego.

Wszystkie nowe piły łańcuchowe Boscha zostały wyposażone w sprawdzony system SDS ułatwiający wymianę łańcucha. W ofercie znajdują się urządzenia wyższej klasy z silnikami 1900 W i przesuwem łańcucha wynoszącym 12 m/s. Nowe modele AKE 30-19 S, AKE 35-19 S, AKE 40-19 S oraz AKE 30 S, AKE 35 S i AKE 40 S są dostępne w sprzedaży od stycznia.

Bosch opracował nową ofertę pił łańcuchowych i wyposażył urządzenia w wiele przydatnych właściwości. Wszystkie nowe modele odznaczają się mniejszym ciężarem, który wynosi ok. 4 kg i posiadają sprawdzony system Bosch SDS, ułatwiający wymianę łańcucha. Dzięki niemu wymiana i napinanie łańcucha piły są możliwe bez używania dodatkowych narzędzi. Wystarczy kilka prostych czynności tzn: zamocowanie łańcucha, dwukrotny obrót koła nastawczego i piła łańcuchowa jest już gotowa do pracy.

Nowe piły łańcuchowe wyższej klasy: AKE 30-19 S, AKE 35-19 S oraz AKE 40-19 S z prowadnicą o długości 30, 35 lub 40 centymetrów, posiadają silniki o mocy 1900 W i osiągają wysoką prędkość przesuwu łańcucha 12 m/s. Dzięki dużej wydajności doskonale tną twarde drewno, grube gałęzie i pnie drzew. Wszystkie prace związane z piłowaniem można wykonać efektywnie i bez wysiłku. Chromowany łańcuch zapewnia pile długą żywotność i ostre cięcie.

Zaletą nowych pił łańcuchowych AKE 30 S, AKE 35 S i AKE 40 S jest korzystny stosunek ceny do wydajności. Piły posiadają silniki o mocy 1800 W i w połączeniu z prędkością łańcucha wynoszącą 9 m/s umożliwiają szybkie i energiczne cięcie. Są optymalnym rozwiązaniem przy okazjonalnej przycince drzew owocowych, jak również cięciu drewna kominkowego czy dużych gałęzi. Pewny chwyt materiału podczas całego procesu cięcia zapewnia mocy pięć stalowych zębów przytwierdzonych do obudowy silnika. Praktyczna rękojeść w kształcie kabłąka zapewnia ergonomiczną pracę.

Wszystkie nowe piły łańcuchowe Bosch są wyposażone w hamulec odrzutowy, który zatrzymuje urządzenie w ciągu jednej dziesiątej sekundy. W przypadku zwolnienia przycisku włącznika hamulec wybiegowy zatrzymuje łańcuch w ciągu jednej sekundy. Dzięki stabilizatorowi wysokości ogniwa spinające łańcucha obniżają skłonność urządzenia do odrzutu i drgań.

Sugerowana cena detaliczna brutto (marzec 2008):
- AKE 30 S - 399 zł
- AKE 35 S - 469 zł
- AKE 40 S - 499 zł
- AKE 30-19 S - 569 zł
- AKE 35-19 S - 599 zł
- AKE 40-19 S - 699 zł

Grupa Bosch jest wiodącym w świecie producentem techniki motoryzacyjnej i przemysłowej, dóbr użytkowych oraz technicznego wyposażenia budynków.Obroty przedsiębiorstwa, zatrudniającego 271 tys. pracowników, wyniosły w 2007 roku 46,3 mld euro. Na grupę Bosch składa się spółka Robert Bosch GmbH oraz około 300 spółek zależnych i regionalnych w ponad 50 krajach świata. Ta światowa sieć rozwojowa, produkcyjna i dystrybucyjna jest podstawą do dalszego rozwoju. Każdego roku Bosch przeznacza ponad 3 miliardy euro na działalność badawczo-rozwojową i zgłasza do patentu ponad 3 tys. innowacji. Przedsiębiorstwo zostało założone w Stuttgarcie w 1886 roku jako "Warsztat mechaniki precyzyjnej i elektrotechniki" przez Roberta Boscha (1861-1942).

Społeczno-prawna struktura grupy Bosch zapewnia jej finansową niezależność i rynkową samodzielność. Umożliwia to przedsiębiorstwu inwestowanie w znaczące projekty, które zagwarantują mu przyszłość, a jednocześnie pozwala spełniać misję społeczną zgodną z przekonaniami założyciela firmy. 92% udziałów w spółce Robert Bosch GmbH należy do Fundacji im. Roberta Boscha. Funkcje rynkowe udziałowca wypełnia instytucja powiernicza Bosch Industrietreuhand KG. Pozostałe udziały należą do rodziny Bosch i firmy Robert Bosch GmbH.

Działalność grupy Bosch w Polsce obejmuje sprzedaż części samochodowych i urządzeń diagnostycznych, sprzętu car multimedia Blaupunkt, elektronarzędzi Bosch, Skil i Dremel, urządzeń grzewczych oferowanych pod markami Junkers i Buderus, systemów zabezpieczeń i sprzętu z zakresu napędów i sterowań (Bosch-Rexroth). Ponadto w Polsce odbywa się produkcja systemów hamulcowych Bosch (w Mirkowie koło Wrocławia), a także sprzedaż i produkcja (w Łodzi) sprzętu AGD w ramach spółki Bosch-Siemens Sprzęt Gospodarstwa Domowego (udział Boscha 50%).

Więcej informacji: www.bosch.com, www.bosch.pl

Robert Bosch Sp. z o. o.