Technologie » AGD - RTV

Nowe skanery fi-7180/fi-7280 i fi-7160/fi-7260 - optymalne efekty dzięki lepszej rejestracji obrazu

Nowe skanery Fujitsu wyznaczają standardy dla skanerów typu desktop. To najlepsze w swojej klasie skanery dla gromadzących i przetwarzających dane. Ich zoptymalizowana budowa i oprogramowanie PaperStream gwarantują świetne efekty pracy.

Warszawa, 5 listopada 2013 – Skanery dokumentów fi-7180/fi-7280 i fi-7160/fi-7260 trafiają dziś do sprzedaży w krajach regionu EMEA (Europa, Bliski Wschód i Afryka). Nowe produkty Fujitsu są doskonałym przykładem nowego podejścia firmy do urządzeń skanujących – kompleksowego rozwiązania sprzętowego wyposażonego w profesjonalne oprogramowanie. Dzięki nowym sterownikom Fujitsu PaperStream IP i programom do poprawiania jakości obrazu PaperStream Capture znacznie ulepszono wydajność skanowania. Najnowsze rozwiązania Fujitsu umożliwiają tworzenie wyraźnych, kompaktowych i przejrzystych obrazów cyfrowych szerokiej gamy dokumentów w znacznie krótszym czasie – to doskonały przykład pokazujący  ciągłe upraszczanie procesu skanowania. Nowe modele pozwalają skanować 80 kartek/160 stron w ciągu minuty (dokumenty w formacie A4, w kolorze, dwustronne, w rozdzielczości 300 dpi), co plasuje je w czołówce najszybszych skanerów przeznaczonych do archiwizacji i przetwarzania danych. W momencie premiery, użytkownicy mogą wybrać pomiędzy dwom skanerami ADF (modele fi-7160 i fi-7180) oraz dwoma skanerami wyposażonymi w zintegrowane jednostki płaskie (fi-7260 i fi-7280).

"Nowa generacja skanerów fi Series to nowatorskie połączenie urządzeń i oprogramowania. Wszelkie komponenty doskonale się uzupełniają i współpracują ze sobą na wszystkich poziomach” - mówi Mike Nelson, General Manager for Sales and Marketing w PFU Imaging Solutions Europe Ltd. "Zoptymalizowaliśmy cały proces rejestracji obrazu, dzięki czemu użytkownicy mogą wprowadzać ważne informacje do cyfrowego obiegu danych jeszcze szybciej i bez konieczności odbywania specjalnych szkoleń.”

Niezbędny warunek uzyskania doskonałych efektów: współpraca pomiędzy sprzętem i oprogramowaniem

Sprzęt i oprogramowanie pełnią równie ważne role w nowych skanerach Fujitsu fi-7180/fi-7280 i fi-7160/fi-7260. Nowy sterownik PaperStream IP, oprogramowanie do obróbki obrazu i aplikacje PaperStream Capture pozwalają na prostsze i zautomatyzowane skanowanie plików dokumentów, wykorzystując inteligentne predefiniowane szablony pracy z wieloma arkuszami.

„Wprowadzone przez nas nowe rozwiązania sprzętowe i oprogramowanie PaperStream zapewniają tworzenie obrazów cyfrowych wysokiej jakości i ich natychmiastowe wykorzystanie w innych aplikacjach i procesach biznesowych” - wyjaśnia Klaus Schulz, Manager of Product Marketing for EMEA w PFU Imaging Solutions.

iSOP – kontrola odgłosów podczas skanowania

Poza czujnikami ultradźwięków w nowych modelach fi Series wprowadzono zaawansowaną funkcję inteligentnej ochrony skanowanych dokumentów - mechanizm iSOP. Jego głównym elementem jest czujnik, który rejestruje i sprawdza odgłosy, jakie generuje ruch papieru w urządzeniu. Jeśli na dowolnym etapie skanowania czujnik rozpozna nietypowe odgłosy, to błyskawicznie zatrzyma pracę skanera, aby zapobiec uszkodzeniom dokumentów. Oszczędza dzięki temu czas użytkowników i pozwala ochronić cenne oryginały.

Najwyższa jakość, szybkość i niezawodność

Nowe modele fi Series, obsługujące standard USB 3.0, powstały z myślą o przyspieszeniu procesu skanowania na każdym z jego etapów. Modele fi-7180/fi-7280 (zeskanerem płaskim/bez skanera płaskiego) rejestrują do 80 kartek/160 stron na minutę (A4, w kolorze, dokumenty dwustronne, 300 dpi), natomiast modele fi-7160/fi-7260 przetwarzają do 60 kartek/120 stron na minutę (A4, w kolorze, dokumenty dwustronne, 300 dpi).

Pozostałe funkcje również wpływają na optymalizację procesu skanowania. Ułatwiono np. proces skanowania pakietu mieszanych dokumentów w różnych formatach i o różnej grubości. Skanery potrafią też automatycznie prostować przekrzywione dokumenty, a PaperStream IP dokonuje automatycznej korekty wszelkich pozostałych błędów. Czujnik ultradźwięków rozpoznaje, kiedy do urządzenia wciągnięte zostaną dwie lub więcej kartki papieru i natychmiast komunikuje o błędzie skanowania. Nawet karteczki samoprzylepne na skanowanych dokumentach nie opóźnią pracy, ponieważ system rozpozna je automatycznie. Poza tym obsługa skanerów przy pomocy paneli LCD upraszcza i usprawnia pracę, pozwalając użytkownikom wybrać profil pracy bezpośrednio na poziomie urządzenia, sprawdzić liczbę skanowanych dokumentów i zapoznać się z informacjami o stanie urządzenia.

Scentralizowane administrowanie skanerami - niższe koszty

Funkcja scentralizowanego administrowania pozwala wydajnie zarządzać pracą wszystkich nowych modeli fi Series. Administratorzy mogą m.in. definiować profile skanowania, w prosty sposób zarządzać sterownikami, instalować dodatkowe oraz przeprowadzać aktualizacje z poziomu centralnego. W efekcie redukuje to całkowity koszt użytkowania (TCO).

PaperStream IP – najwyższa jakość przetwarzania i ulepszania obrazu

PaperStream IP to zupełnie nowy rodzaj sterownika middleware. Zaawansowane funkcje przetwarzania czarno-białego i kolorowego obrazu umożliwiają automatyczną konwersję wszystkich dokumentów w wysokiej jakości skan. Użytkownicy nie musza martwić się o poszczególne ustawienia parametrów skanowania i mogą dostosować każdy z nich do własnych potrzeb i konkretnych zadań. PaperStream IP przygotowuje digitalizowane obrazy do dalszej obróbki, takiej jak OCR (optyczne rozpoznawanie znaków) i komunikuje się z powszechnie używanymi aplikacjami do skanowania, które zazwyczaj kontrolują skaner poprzez interfejsy TWAIN lub ISIS. PaperStream IP posiada też wyjątkową funkcję skanowania trójkanałowego, tworzącą trzy osobne obrazy dla każdego skanowanego arkusza.

PaperStream Capture – optymalne skanowanie plików dokumentów

PaperStream Capture umożliwia użytkownikom regulację procesu przepływu dokumentów (a także ich całych pakietów) na każdym kroku. Zaraz po zeskanowaniu zbiór dokumentów może zostać błyskawicznie przesłany do zdefiniowanej lokalizacji lub trafić do kolejki, oczekując na zatwierdzenie i dalszą obróbkę. Oprogramowanie oferuje również większą elastyczność pracy, pozwalając użytkownikom dodawać kolejne dokumenty do istniejących plików. Nowo zeskanowane obrazy tego samego rodzaju lub należące do tej samej grupy mogą zostać scalone bez konieczności ponownego skanowania całego zbioru dokumentów. Dla użytkowników aplikacji ECM (Enterprise Content Management) i DMS (Document Management System) PaperStream Capture będzie wszechstronnym narzędziem do wprowadzania całych kolekcji dokumentów bezpośrednio do aplikacji, na których pracują.

ScanSnap Manager dla modeli fi Series – uniwersalne rozwiązanie do codziennego użytku

Poza kompletną obsługą procesu skanowania dokumentów i przetwarzania pakietów dokumentów, modele fi Series pozwalają też na realizację szybkich, codziennych zadań przy pomocy aplikacji ScanSnap Manager dla produktów fi Series. Za jej pomocą użytkownicy  mogą eksportować dokumenty przy pomocy funkcji Scan-to-PDF, Scan-to-Email czy Scan-to-Word.

Nowe skanery dokumentów fi-7180/fi-7280 i fi-7160/fi-7260 będą dostępne w sprzedaży u przedstawicieli firmy Fujitsu.

Mondaypr