Rozrywka » Hobby

Nowe smaki kuchni polskiej

Nowe smaki kuchni polskiej
Zobacz więcej zdjęć »
Przez wieki kuchnie świata zmieniały się. Pojawiały się kolejne produkty i przyprawy lub powracały te, o których już dawno zapomniano. Ta ewolucja nie ominęła również kuchni polskiej, która wciąż jest odkrywana na nowo i obecnie przeżywa swój renesans.

Polska ma bogatą tradycję kulinarną, wypracowaną przez wieki, jednak zawirowania historyczne sprawiły, że w polskiej kuchni pojawiło się wiele nowych potraw. W naszych kulinariach widać wpływy rosyjskie, niemieckie, austriackie, żydowskie, francuskie i litewskie, ale również orientalne. Dlatego też często trudno jest jednoznacznie określić stopień polskości konkretnego dania. Niemniej jednak, mimo wpływu wielu kultur, dzięki przywiązaniu do własnych korzeni polska kultura kulinarna zdołała przetrwać. Z tej odwiecznej mieszanki smaków i aromatów wpływów powstały dania, które na stałe wpisały się do kanonu. W trakcie tych rewolucji bardzo istotnym elementem były również przyprawy.  Bez nich nie mogły się obejść nasze narodowe dania, takie jak zupy, gulasze czy pieczone mięsiwa, kuszące niezwykłym aromatem.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Dzisiejsza moda i liczne programy kulinarne pokazały jak wybierać produkty wysokiej jakości i odważnie łączyć rodzime składniki z tymi, zaczerpniętymi z innych kultur. Polacy rozsmakowali się w sosie sojowym, poznali aromat i definicję umami – głębokiego („piątego”) smaku bardzo pożądanego w kuchni. Odkryli, że nawet jeśli nie gustują w kuchni azjatyckiej to sosem sojowym Kikkoman można podkreślić intensywność smaku tradycyjnych polskich dań. Jest uniwersalny, a dzięki delikatnemu i zarazem charakterystycznemu aromatowi idealnie pasuje do wszelkich sosów, dressingów, do warzyw, grzybów, mięs i ryb. Świetnie uzupełnia smak klasycznej zupy pomidorowej czy kapuśniaka. Jest także wygodną bazą do marynat – w połączeniu z miodem tworzy teriyaki, które odmieni smak pieczonego boczku, grillowanej karkówki czy popularnego kurczaka z makaronem.

Bazą dzisiejszych potraw nadal są tradycyjne przepisy jednak wzbogacone domieszką nowoczesności. W dawnej kuchni polskiej często pojawiał się ocet i pikantna papryka, będące dwoma podstawowymi składnikami sosów TABASCO®. Teraz, wykorzystanie tej kultowej mieszanki do podkreślenia smaku i nadania ostrości polskiej kuchni stało się jeszcze łatwiejsze. Kilka kropli w unikalny sposób zaostrza smak potraw – tych z grilla, z pieca czy gotowanych. Sos jest uniwersalny znakomicie komponuje się z wszelkimi rybami, mięsem, a także warzywami i sosami. Fani dodają go nawet do jajecznicy, babeczek czy czekolady. Porządny wołowy stek czy tatar z dodatkiem pikantnego sosu wywoła uśmiech na twarzy każdego smakosza, podobnie jak pstrąg z pieczonymi pomidorami i TABASCO® zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia.

W ramach współpracy miedzy TABASCO®, Kikkomanem i Grzegorzem Łapanowskim prezentujemy propozycje  wykorzystania naturalnych sosów przyprawowych pokazując ich szeroką gamę zastosowań w kuchni polskiej. Dzięki temu powstały przepisy, które mogą stać się inspiracją do kulinarnych poszukiwań, tworzenia nowych smakołyków, wyzwalania inwencji w komponowaniu nowych lub modyfikowania już znanych potraw.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

5_tka

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »