Firma » Biznes

Nowy gracz wśród dystrybutorów elektroniki

LAMEL Brands to zupełnie nowy gracz wśród dystrybutorów na rynku elektroniki konsumenckiej oraz produktów B2B. Będąc na rynku zaledwie kilka lat, firma oraz jej dostawcy otworzyli drogę do największych polskich klientów w segmencie elektroniki użytkowej.

LAMEL Brands to butikowy dystrybutor, który szczególnie duży nacisk kładzie na jakość współpracy z dostawcami i klientami. Firma zajmuje się wyspecjalizowaną w ochronie ekranów i wyświetlaczy dystrybucją marki własnej My Screen, systemy ploterowe Cut&Use oraz innych znanych i cenionych marek. Obecnie w swoich działaniach koncentruje się głównie na rynku polskim.

Rok 2022 okazał się dla LAMEL Brand przełomowy – firma odnotowała wzrost sprzedaży aż o 100% w stosunku do minionego roku 2021! Ten sukces w dużej mierze związany był ze zmianami personalnymi na stanowisku dyrektora dystrybucji, które objął Tomasz Cieślak. Był on wcześniej związany z mediami, tworząc przez lata czasopisma branżowe np. „Mobility” czy organizując największe w branży nowych technologii wydarzenie – Galę Mobility Trends. Zmiana dyrektora zaowocowała rozwojem portfolio oraz wprowadzeniem do sprzedaży wielu znanych i lubianych marek, np. Mio, Nokia, Oppo, SPARCO, Celly w wyselekcjonowanych kanałach sprzedaży.

„Kierując się wyczuciem potrzeb rynkowych oraz trendów technologicznych, nawiązaliśmy współpracę ze wszystkimi największymi sieciami sprzedaży elektroniki w Polsce. Współpracujemy m.in. z kanałami automotive, foody, posiadamy też bogatą bazę partnerów biznesowych w rynku rozproszonym Telko oraz IT. Nasza firma zaczęła podbój rynku dystrybuując markę własną: My Screen i systemy ploterowe Cut&Use, czyli pełną ofertę ochrony wyświetlaczy. Od przeszło roku budujemy pozycję jako dystrybutor i rozwijamy ofertę o urządzenia dostarczające i podtrzymujące alternatywną energię, ofertę produktów dla graczy, oraz marki, które są już znane na polskim rynku, m.in. Mio, Oppo, Nokia. By skutecznie realizować wyznaczone cele biznesowe potrzebne były zmiany w strukturach firmy, dlatego zatrudniliśmy kompetentnych menagerów, znanych w branży ze swojego doświadczenia i zaangażowania. W planach mamy ekspansję dystrybucyjną na zagraniczne rynki oraz dalszy rozwój oferty B2B – podjęliśmy już pierwsze kroki" – powiedział Tomasz Cieślak, dyrektor dystrybucji LAMEL Brands.

W ofercie LAMEL Brands można znaleźć zarówno produkty czołowych światowych producentów, jak i specjalistyczny sprzęt od dostawców niszowych. Są to telefony komórkowe, akcesoria GSM, sprzęt audio, akcesoria do gier i wiele, wiele innych. Niezależnie od obszaru działania firma zawsze stawia na najwyższą jakość oferowanych usług.

Krzysztof Kiszewski