Technologie » Komputery

Nowy, wzmocniony notebook Lenovo ThinkPad dla uczniów i szkół

Firma Lenovo zapowiedziała wprowadzenie na rynek notebooka ThinkPad X130e, specjalnie wzmocnionego z myślą o zastosowaniach w sektorze edukacji.

Notebook jest wyposażony w funkcje, dzięki którym uczniowie szkół podstawowych i średnich, a także same szkoły mogą w procesie nauczania jak najlepiej wykorzystywać technologie komputerowe.  Zaawansowany edukacyjny notebook ThinkPad X130e działa na jednym z najnowszych procesorów Intel lub AMD oraz szybkim, wbudowanym układem graficznym. Zapewnia łączność bezprzewodową i narzędzia multimedialne spełniające wymogi współczesnej cyfrowej nauki.

Ponieważ notebookiem będą posługiwać się dzieci, ThinkPad X130e ma specjalnie wzmocnioną pokrywę górną, klawiaturę i zawiasy. Szkołom spodoba się wydajność, niezawodność i opcje dostosowywania, w tym identyfikatory, modyfikacje BIOS, niestandardowe obrazy dysku oraz szeroki wybór kolorów1.

„W ramach naszego projektu Lenovo ThinkTank 2011 zgromadziliśmy setki cenionych pedagogów, a najwyższą pozycję na liście ważnych funkcji zajęła wytrzymałość” — powiedział Tomasz Byskosz, marketing manager firmy Lenovo Polska. „Już od wielu lat produkujemy trwałe urządzenia, które przechodzą pomyślnie wiele wojskowych testów, ale ThinkPad X130e wzmocniliśmy specjalnie z myślą o środowisku edukacyjnym”.

Notebooki o bogatym wnętrzu

ThinkPad X130e pomaga uczniom lepiej wykorzystać czas przeznaczony na naukę. Moc obliczeniowa tego lekkiego, ultraprzenośnego notebooka o przekątnej 11,6 cala została dobrana odpowiednio do wielozadaniowej pracy uczniów przy użyciu procesorów AMD Fusion E-300, E-450
lub Intel Core i3‑2367M ULV drugiej generacji. Podczas lekcji multimedialnych sprawdzi się układ graficzny AMD Radeon lub Intel HD, który zapewni uczniom świetne wrażenia wizualne.

„Urządzenie opracowane specjalnie z myślą o doskonaleniu warunków nauczania to podstawa zmian w edukacji” — powiedziała Paige Johnson, strateg edukacyjny firmy Intel. „Notebook Lenovo ThinkPad X130e z procesorem z rodziny Intel Core i3 zapewnia możliwości i funkcje, których potrzebują uczniowie XXI wieku”.  Ważący poniżej 2 kg2 notebook można łatwo przenosić z klasy do klasy. Bateria wystarczy na cały dzień w szkole, a nawet na rozpoczęcie odrabiania lekcji — do 8,5 godziny3. W ciągu typowego dnia w szkole notebooki uczniów są często narażone na działanie ekstremalnych czynników. W związku z tym X130e został wyposażony w różne zabezpieczenia:

• Gumową osłonę pokrywy górnej tłumiącą uderzenia z boku notebooka,
  • O 33% mocniejsze narożniki, które zmniejszają ryzyko uszkodzeń w wyniku upuszczenia pod kątem,
  • Mocniejsze zawiasy, które wytrzymają nawet najczęstsze używanie notebooka, osiągając aż 30 000 cykli,
  • Wzmocnione i cofnięte gniazda w celu zmniejszenia skutków uszkodzeń,
  • Mocniejszą oprawę z plastiku o grubości 1,2 mm w celu ochrony ekranu z podświetleniem LED.

Notebook ThinkPad X130e jest wyposażony w narzędzia potrzebne we współczesnym, cyfrowym środowisku edukacyjnym. Za pomocą kamery działającej nawet przy słabym oświetleniu uczniowie mogą porozumiewać się ze swoimi kolegami z innych szkół w swojej miejscowości i na drugim końcu świata. Mogą także łączyć się łatwo przez Wi-Fi, a nawet utrzymywać połączenie, przechodząc od klasy do klasy, dzięki funkcji Lenovo Instant Resume. Za pośrednictwem gniazd HDMI i VGA uczniowie mogą prezentować swoje prace klasie przy użyciu projektora lub na ekranie telewizora.

Więcej możliwości, efektywna praca

Z nauką nie można czekać, dlatego firma Lenovo opracowała szybko uruchamiające się komputery, takie jak notebook X130e, które startują w mniej niż 20 sekund przy użyciu technologii Lenovo RapidBoot4. Wbudowane narzędzia do rozwiązywania problemów, takie jak Rescue and Recovery i Access Connections pomogą ograniczyć liczbę zgłoszeń do pomocy technicznej. Dzięki nim uczniowie mogą odzyskać uszkodzone pliki oraz łatwo łączyć się z różnymi sieciami Wi-Fi.  Lenovo oferuje ponadto szeroki zakres opcjonalnych usług związanych z notebookiem ThinkPad X130e, począwszy od niestandardowych kolorów. Dzięki usługom Lenovo związanym z obrazami dysków zespoły IT mogą skoncentrować się na doskonaleniu warunków nauki, zamiast na poszukiwaniu sterowników i ręcznym ładowaniu obrazów na poszczególnych komputerach. Usługi związane z identyfikatorami umożliwiają śledzenie komputerów pozostawionych w autobusie lub klasie, a usługi Accidental Damage Protection pomagają kontrolować wydatki związane z naprawą. Jeżeli komputer będzie wymagać naprawy, usługa Lenovo Hard Drive Retention umożliwi ochronę cyfrowych informacji uczniów.

Ceny i dostępność5

Notebook ThinkPad X130e będzie dostępny od 20 grudnia za pośrednictwem partnerów biznesowych Lenovo i serwisu www.lenovo.com. Ceny wybranych modeli zaczynają się od około 469 USD. W Polsce komputer pojawi się w pierwszym kwartale 2012.

O firmie Lenovo

Firma Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) jest producentem urządzeń elektronicznych do użytku osobistego i drugim pod względem wielkości dostawcą komputerów PC na świecie. Firma obsługuje klientów w ponad 160 krajach, a jej obroty sięgają 21 miliardów USD. Lenovo koncentruje się na konstruowaniu komputerów i mobilnych urządzeń internetowych o wyjątkowej jakości. Filarami działalności firmy są innowacyjność, efektywny łańcuch dostaw na całym świecie oraz konsekwentna realizacja strategii biznesowej. Od czasu przejęcia przez Grupę Lenovo działu komputerów osobistych IBM firma opracowuje, produkuje i sprzedaje niezawodne, wysokiej jakości, bezpieczne i łatwe w użyciu produkty techniczne oraz usługi. Lenovo produkuje biznesowe komputery legendarnej marki Think, konsumenckie komputery marki Idea, a także serwery, stacje robocze oraz mobilne urządzenia internetowe, takie jak tablety i smartfony. Lenovo ma duże ośrodki badawcze w Yamato w Japonii, Pekinie, Szanghaju i Shenzen w Chinach oraz w Raleigh w Północnej Karolinie (USA). Więcej informacji można uzyskać pod adresem www.lenovo.com.

1Minimalna wielkość zamówień i czas realizacji różnią się w zależności od wymagań związanych z dostosowaniem produktu. 2 1,78 kg z baterią 6-ogniwową3 Z baterią 6-ogniwową.4 Dostępność tylko w opcji z dyskiem SSD 128 GB5 Ceny nie obejmują podatków ani kosztów wysyłki, mogą ulec zmianie bez powiadomienia i podlegają określonym warunkom. Ceny sprzedawców mogą się różnić. Cena nie obejmuje wszystkich reklamowanych funkcji. Wszystkie oferty są uzależnione od dostępności. Lenovo zastrzega sobie prawo do zmiany oferty i specyfikacji produktów w dowolnym czasie i bez powiadomienia.

Kontakt dla mediów:

Witold Wolny, Agencja 21witold.wolny@agencja21.pl, tel. 22 511 13 82