Technologie » Komputery

Nowy wzmocniony TOUGHBOOK 55 – elastyczny model, który użytkownicy mogą dopasować do swoich potrzeb

Panasonic zaprezentował nowy notebook klasy semi-rugged TOUGHBOOK 55.

Smukły i lekki model ma poprawić elastyczność i wydajność pracy, a także zapewnić maksymalny zwrot z inwestycji dla firm. Po raz pierwszy użytkownicy będą mogli dostosować urządzenie do różnych zadań będąc w terenie.

TOUGHBOOK 55 pozwala użytkownikom zwiększyć możliwości grafiki, dodać czytnik Smart Card, dodatkową pamięć lub napęd DVD lub Blu-Ray w prosty sposób (switch, fit and click) na pomocą nowego dodatku TOUGHBOOK Universal Bay. Ponadto przednie gniazdo rozszerzeń można wykorzystać do zintegrowania czytnika linii papilarnych, RFID, zwykłego czytnika Smart Card lub do dodania drugiej baterii.

Przy zakupie klient może również spersonalizować 3 dodatkowe porty, takie jak VGA, True Serial i do wyboru: czwarte wejście USB, drugi port GLAN lub wzmocniony port USB 2.0.

- To przełomowe urządzenie w naszej ofercie. Po raz pierwszy wzmocniony model zapewnia tak dużą elastyczność i możliwość zwiększenia produktywności - mówi Jan Kaempfer, General Manager of Marketing u w Panasonic Computer Product Solutions. - Użytkownicy mogą dopasować notebook do swoich potrzeb w danym momencie nawet będąc w terenie. Z kolei kupujący mogą zainwestować w urządzenie, wiedząc, że można je elastycznie dostosować do zmieniających się potrzeb firmy i pracowników w perspektywie długoterminowej. Co więcej, ograniczyliśmy ślad węglowy urządzenia, ponieważ jego części można naprawić bądź wymienić, bez konieczności wymiany całego urządzenia, gdy jeden jego element ulegnie awarii.

Nowy TOUGHBOOK 55 jest bardziej elastyczny, szybszy, mocniejszy, bezpieczny i trwalszy niż jego poprzednik, TOUGHBOOK 54. Jednocześnie wciąż jest kompatybilny z akcesoriami, takimi jak stacje dokujące, które dedykowane były dla poprzedniego modelu.

Idealny dla pracowników mobilnych

TOUGHBOOK 55 to urządzenie klasy semi-rugged, które przypomina biznesowy notebook. Jest lekki (2,08 kg), smukły (32,8 mm) i łatwy w przenoszeniu. Jest również mocniejszy niż poprzednik i zapewnia podwyższony stopień ochrony przed wnikaniem pyłu i wody (IP53). Zniesie upadek z wysokości do 91 cm (MIL-STD810H) i może pracować w szerszym zakresie temperatur od -20°C do + 60°C

Podstawowa bateria urządzenia pozwala na pracę 20 godzin bez ładowania, a wersja rozszerzona do 40 godzin. Istnieje też możliwość zainstalowania w urządzeniu funkcji Hot Swap umożliwiającej wymianę baterii bez konieczności wyłączania urządzenia.

Łatwa obsługa

TOUGHBOOK 55 został zaprojektowany z myślą o prostym użytkowaniu w pojazdach. Dzięki opcjonalnym 4 mikrofonom urządzenie oferuje współczynnik rozpoznawania głosu wynoszący 98%. Ponadto jest wyposażony w głośniki stereo (92 dBA), dzięki czemu z łatwością można go wykorzystywać do rozmów podczas prowadzenia pojazdu lub w hałaśliwym miejscu pracy.

Klawiatura TOUGHBOOK 55 również została ulepszona, tak by była łatwiejsza w użyciu. Opcjonalne, zmieniające kolor podświetlenie klawiatury oraz izolowane klawisze ułatwiają pisanie, podobnie jak litery wykończone żywicą poprawiające widoczność zarówno w świetle, jak i w ciemności.

10-punktowy pojemnościowy ekran może być obsługiwany dotykowo, nawet w rękawicach roboczych, a także za pomocą rysika z cienką 2-milimetrową końcówką, która zapewnia dokładność podczas pisania.

Ekran jest czytelny zarówno przy ostrym światle słonecznym, jak również w miejscach, gdzie światło musi być ograniczone do minimum (maksymalna jasność 1000 cd/m2; min. jasność 2 cd/m2). Model zawiera opcjonalną przednią kamerę 2MP z funkcją pracy w podczerwieni i migawką prywatności do wideokonferencji.

Chroniony przed atakami fizycznymi i cyfrowymi

TOUGHBOOK 55 jest zabezpieczony zarówno fizycznie, dzięki wytrzymałej konstrukcji, jak i przed złośliwymi atakami na system. Jako jeden z pierwszych notebooków na rynku jest wyposażony w nową zaawansowaną platformę bezpieczeństwa. Dzięki temu funkcje chroniące sprzęt, oprogramowanie oraz dane są włączone od razu po wyjęciu urządzenia z pudełka.

Procesor Intel Core i5 vPro 8. generacji, zaawansowane komponenty Panasonic i funkcje systemu Windows 10 Pro zapewniają najwyższą ochronę przed atakami oprogramowania układowego, zabezpieczają fazę BIOS oraz chronią notebook przed dostępem do danych, nawet gdy system operacyjny jest w trybie czuwania.

Ponadto TOUGHBOOK 55 oferuje ochronę tożsamości dzięki opcjonalnemu czytnikowi linii papilarnych, czytnikowi Smart Card, kart zbliżeniowych i rozpoznawaniu twarzy Windows Hello.

Wydajność i komunikacja

TOUGHBOOK 55 jest wyposażony w czterordzeniowy procesorowi Intel Core i5 vPro 8. generacji. Posiada 8 GB pamięci RAM (opcjonalnie do 64 GB) i 256 GB SSD (opcjonalnie 512 GB, 1 TB, OPAL256, OPAL512, OPAL1TB). Dostepne interfejsy obejmują dwa porty USB 3.1.1, USB 3.1 typu C PD, HDMI, LAN, gniazdo micro SDXC i opcjonalnie złącze anten zewnętrznych Dual Path Through.

Możliwości komunikacyjne urządzenia są bezkonkurencyjne dzięki Bluetooth 5.0, który zapewnia szybszą wymianę danych i komunikację na większe odległości. Model obsługuje także sieć WLAN z dwupasmową siecią bezprzewodową Intel AC-9560.

TOUGHBOOK 55 jest zoptymalizowany do użytku z systemami pozycjonowania Galileo i GPS w Europie, GLONASS w Rosji i Beidou w Chinach przy użyciu opcjonalnego ublox-NEO-M8N.

Dostępność i cena

TOUGHBOOK 55 jest dostępny od września 2019 r. w 3 wersjach: HD, Full-HD i Full-HD Touch Screen. Jego cena zaczyna się od 1988 €.

a.bak