Zdrowie » Ciało
Odkryj kapuśniak na nowo!
Zobacz więcej zdjęć » |
Bez tej pysznej zupy trudno wyobrazić sobie kuchnię polską, ukraińską i słowacką. Jego niezmienną bazą oczywiście pozostaje kapusta, ale ta potrawa daje prawdziwe pole do popisu dla kulinarnej wyobraźni. Zamiast tradycyjnego kminku, warto spróbować innych, oryginalnych przypraw, na przykład papryki i pochodzącego z Indii curry. Oprócz kreatywnego doprawienia, warto skusić się także na użycie innego rodzaju mięsa, które w kapuśniaku jest niezwykle ważne. Dodatek wyrazistych kabanosów idealnie podkreśli smak zupy, która zimą jest po prostu niezastąpiona i smakuje najlepiej na świecie!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przepis na kapuśniak z curry i kabanosami
Składniki:
- 1 ½ l. wody
- 1 główka kapusty włoskiej
- 60 dag kabanosów wieprzowych
- 1 pęczek kopru
- Liście pora i selera
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju
- Sól
- Curry Appetita
- Pieprz czarny mielony Appetita
- Papryka słodka Appetita
- Papryka ostra Appetita
- Ziele angielskie Appetita
Przygotowanie:
Kapustę oczyść i umyj, przekrój na 4 części, usuń głąb i pokrój ją w cienkie paski. Gotuj 15 minut w 1 ½ l. wody z porem, selerem, obraną marchewką i zielem angielskim. Cebulę obierz, umyj, pokrój w kostkę. Kabanosy pokrój w dość duże kawałki. Na oleju podsmaż kabanosy z cebulą, dodaj do zupy, gotuj 5-6 minut, przypraw solą, pieprzem, papryką i curry. Jogurt połącz z koncentratem pomidorowym, dodaj do zupy, wymieszaj. Na talerz nasyp trochę świeżo poszatkowanego kopru i pokruszonych orzechów włoskich.
Smacznego!
Pieprz czarny mielony Appetita, 18 g, cena: ok. 1,40 zł
Papryka słodka mielona Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł
Papryka ostra mielona Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł
Curry Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł
Ziele angielskie Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł
Komentarze (0)