Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Odprężenie na wyciągnięcie ręki, czyli hydroterapia w Aquaparku Granit w Strzelinie

Hydroterapia jest niezwykle skuteczną metodą niwelowania stresu. Pozwala ona na oderwanie się od rzeczywistości i całkowite odprężenie.

Cieszy zatem fakt, iż Strzelin doczekał się tak wartościowego obiektu jak Aquapark Granit, który stawiając na rozrywkę nie zapomniał również o możliwości zadbania o zdrowie klientów. Dzięki wodnym kuracjom w Aquaparku Granit w Strzelinie pozbędziemy się bólu i stresu, co pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i zdrowie.

Relaksującą funkcję kąpieli docenili już starożytni Rzymianie, budując w miastach tzw. termy, które dostępne były dla wszystkich i umożliwiały wypoczynek. Obecnie rolę starożytnych łaźni przejęły parki wodne, które stawiając głównie na rozrywkę, pamiętają jednak o swoim prozdrowotnym potencjale. Aquapark Granit w Strzelinie w pełni realizuje oba założenia, a dzięki hydroterapii pozwoli nam cieszyć się pełnią życia.

Uzdrawiająca moc wody

Szybkie tempo codziennego życia i zaabsorbowanie pracą sprawia, że często brakuje nam czasu na odprężenie i relaks. W pogoni za sukcesem zapominamy zadbać nie tylko o swoje ciało i kondycję, ale również o zdrowie. W zależności od formy wykonywanej pracy narażeni jesteśmy na różnego rodzaju bóle: pleców, mięśni, a nawet stawów. Mogłoby się wydawać, że praca przy komputerze, która pozornie jest najlżejsza, - bo siedząca, nie powoduje żadnych urazów. Statystyki mówią jednak same za siebie - to właśnie pracownicy biurowi są najbardziej narażeni na dolegliwości mięśniowo-szkieletowe. „Najczęstszą przypadłością jest bolący kręgosłup. Źle dobrane krzesło, godziny spędzone przy komputerze, a także nieodpowiednia pozycja siedząca to przyczyny powodujące jego nienaturalne wygięcie. Dodatkowo, mięśnie człowieka siedzącego są nadmiernie napięte, co w połączeniu z brakiem ruchu powoduje ich skurcze" - wyjaśnia Anna Sikora, mgr. fizjoterapii, w Aquaparku Granit. W poszukiwaniu ukojenia dla obolałego ciała odwiedzamy gabinety masażu zapominając o istniejącej, wodnej alternatywie. Lecznicze właściwości wody spowodowały jej zastosowanie w wodnych kuracjach, a hydroterapia, czyli leczenie bodźcowe za pomocą strumienia wody lub wodnych masaży jest ich wynikiem. Ta stosowana od wielu lat forma pozwala niwelować stres i oparta jest na trzech prostych czynnikach: cieple, zanurzaniu się w wodze i ruchu wody zwanego hydromasażem. Jak mówi Anna Sikora mgr. fizjoterapii w Aquaparku Granit „Ciepło pozwala rozszerzyć się naczyniom krwionośnym i przyspiesza obieg krwi w organizmie. Dzięki temu zwiększa to efektywność kuracji w mięśniach i stawach, które zostały nadwyrężone, uszkodzone lub naciągnięte. Zanurzanie się w wodzie z kolei, powoduje rozluźnienie napiętych mięśni oraz odciążenie kręgosłupa i więzadeł. Ostatni, ale niemniej ważny element to hydromasaż, który za sprawą ruchu wody zbawiennie wpływa na określone grupy mięśni. Dzięki niemu nasz organizm najwięcej korzyści czerpie dla swoich układów: oddechowego, kostnego i krążenia" - dodaje Anna Sikora, mgr. Fizjoterapii w Aquaparku Granit. Nie bez znaczenia pozostaje również dobór odpowiedniej temperatury wody, ponieważ to od niej zależy czy nasze ciało zostanie pobudzone czy wręcz przeciwnie, uspokojone.

Cudze chwalicie swego nie znacie

Aquapark Granit w Strzelinie przygotował dla swoich gości szereg atrakcji, które pozwolą czas w nim spędzony zapamiętać na długo. To, co zdecydowanie wyróżnia go spośród innych obiektów to jedyne w okolicy zabiegi hydroterapeutyczne. W tym celu została wydzielona niezależna część budynku. Osoby, które korzystają z sanatoriów lub ośrodków SPA szczególnie docenią obecność w strzelińskim parku wodnym tego typu rozwiązań. Nie będą, bowiem musiały wyjeżdżać na drogie turnusy rehabilitacyjne, co pozwoli im zaoszczędzić czas i pieniądze. Odtąd kuracje wodne są na wyciągnięcie ręki, a bogata oferta pozwoli każdemu odwiedzającemu znaleźć coś dla siebie. Nie ma tu znaczenia także grubość portfela, ponieważ park wodny dbając o swoich gości przygotował cennik na każdą kieszeń. Mając na uwadze innowacyjność hydroterapii, klienci Aquaparku Granit mogą skorzystać z kilku dostępnych metod. Jedną z nich jest masaż podwodny, będący najsilniejszą formą rozmasowania i pobudzenia organizmu. Wykonuje się go na ciele zanurzonego pacjenta, używając strumienia wody pod ściśle dawkowanym ciśnieniem. Hydromasaż redukuje tkankę tłuszczową, wygładza skórę i polepsza jej ukrwienie. Co więcej, w ofercie znajdziemy również kąpiele perełkowe, które za sprawą sprężonego powietrza, wypychanego przez specjalne dysze rozluźniają mięśnie, poprawiają krążenie i przynoszą wszystkim nam potrzebne odprężenie i relaks.  Dla wszystkich tych, biuro@aquaparkstrzelin.pl

raven communication