Technologie » Komputery

Oficjalne podsumowania targów CES 2012 potwierdzają rekordową liczbę wystawców i uczestników

Liczba uczestników największych na świecie targów elektroniki użytkowej wzrosła o 13%, a ilość wystawców o 22%
Consumer Electronics Association (CEA)®, organizator międzynarodowych targów CES® ogłosił, że w tym roku swoje produkty technologiczne zaprezentowało 3 319 wystawców z całego świata. Oznacza to, że ich liczba wzrosła o 22% w porównaniu z rokiem 2011. Rekordowa okazała się także liczba międzynarodowych uczestników z aż 150 krajów świata - 35 734, co oznacza 13% wzrost w stosunku do poprzedniego roku. Niezależne badanie, które zostało przeprowadzone przez Veris Consulting LLC, potwierdziło pozycję CES jako najistotniejszego wydarzenia technologicznego na świecie i największych, corocznych targów w Północnej Ameryce.

"CES 2012 to były największe targi w historii. Jako najważniejsze na świecie wydarzenie technologiczne, przepełnione były także innowacjami" - powiedziała Karen Chupka, Wiceprezes Departamentu Konferencji CEA. - „Wynik tej oceny potwierdza, że CES to wciąż wydarzenie zrzeszające światowy przemysł technologiczny."

Audyt firmy Veris potwierdził, że CES przyciąga liderów z różnorodnych obszarów biznesu, włączając w to rozrywkę, handel detaliczny oraz inżynierię. Na tegoroczny CES przybyło ponad 12 000 organizacji handlu detalicznego, 5 000 producentów i 6 000 firm inżynierskich. Co więcej, po programie Entertainment Matters na zeszłorocznych targach, ponad 32 000 uczestników przemysłu rozrywkowego powróciło także na tegoroczną edycję. Co roku wpływowe media i analitycy uczestniczą w targach CES, aby móc zdać relację z najnowszych trendów i technologii w dziedzinie elektroniki. W CES 2012 udział wzięło 5 000 przedstawicieli mediów i analityków przemysłowych, a obecność w mediach, w stosunku do poprzedniej edycji targów, wzrosła o 35%.

Targi CES zostały okrzyknięte przez magazyn Trade Show Executive „Najbardziej zielonymi Targami Ameryki Północnej", a w tym roku CEA jeszcze bardziej zintensyfikowała wysiłki w zakresie recyklingu i zmian przeznaczenia surowców, przetwarzając aż 75% materiałów, które zostały użyte podczas CES 2012. Veris to firma certyfikowana do przeprowadzania tego typu badań przez Exhibition and Event Industry Audit Commission (EEIAC). Jako część audytu, każdy uczestnik CES liczony jest tylko raz, natomiast rozmiary targów przeliczane są jedynie przy użyciu powierzchni wystawowej, nie włączając w to korytarzy i przestrzeni handlowych.

Tymczasem trwają przygotowania do kolejnej edycji targów - CES 2013 odbędą się w dniach 8-11 stycznia 2013 r. tradycyjnie w Las Vegas.

Aby uzyskać więcej informacji na temat targów CES 2012, odwiedź CESweb.org.

O CES i CEA:
Międzynarodowe targi Consumer Electronics Show to największe i jedne z najstarszych targów elektroniki użytkowej, organizowane w Las Vegas corocznie w styczniu. Podczas targów prezentowany jest sprzęt elektroniczny różnych kategorii produktowych z zakresu cyfrowej rozrywki, komunikacji bezprzewodowej, gier komputerowych oraz wielu innych. Targi przyciągają setki firm oraz dziesiątki tysięcy odwiedzających z całego świata. Wszystkie zyski z targów CES są reinwestowane w branżę usług elektronicznych.
Inicjatorem i organizatorem targów jest Consumer Electronics Association (CEA®) będąca zrzeszeniem ponad 2000 korporacyjnych członków, przedstawicieli czołowych przedsiębiorstw w branży elektroniki użytkowej, której roczne obroty wynoszą ok. 190 miliardów dolarów.

Więcej informacji:
www.CE.org