Dom » Nieruchomość

OKAM z finansowaniem od PKO Banku Polskiego na II etap Cityflow

OKAM ACADEMICUS Sp. z o. o., spółka należąca do Grupy kapitałowej OKAM Capital, podpisała umowę z PKO Bankiem Polskim. Pozyskane środki przeznaczone zostaną na finansowanie realizacji II etapu warszawskiej inwestycji CITYFLOW.

Umowa z czerwca 2024 roku jest kolejną zawartą przez OKAM z PKO Bankiem Polskim w ramach ich współpracy.

-W OKAM dywersyfikujemy źródła finansowania naszych inwestycji. Współpraca z PKO Bankiem Polskim pozwala na sprawną realizację Cityflow, inwestycji niezwykle ważnej dla nas na stołecznym rynku mieszkaniowym. Zawarta umowa potwierdza też tezę, że prowadzone przez OKAM projekty mają duży potencjał i są dobrze postrzegane przez rynek. - podkreśla Joanna Szafranek, CFO OKAM Capital.

Obok kredytów bankowych, Grupa OKAM finansuje inwestycje ze środków własnych oraz tych pochodzących z emisji obligacji. W marcu 2024 roku spółka OKAM Capital zrealizowała emisję niezabezpieczonych obligacji serii A, o wartości 50 mln zł. Z kolei w lipcu 2023 roku spółka OKAM Incity przeprowadziła emisję zabezpieczonych obligacji o wartości 27 mln zł.

-Cieszymy się, że jako lider polskiego sektora bankowego możemy wspierać finansowo realizację kolejnego etapu inwestycji Grupy OKAM - Cityflow. PKO Bank Polski szczególnie docenia partnerów, którzy realizując swoje założenia biznesowe, uwzględniają proekologiczne i funkcjonalne rozwiązania wspomagające ochronę środowiska oraz poprawiające komfort życia. Mamy świadomość zmieniającego się otoczenia, w którym funkcjonuje sektor budownictwa mieszkaniowego w Polsce i rozumiemy potrzeby tej branży. Chcemy je zaspokajać, dostarczając najlepsze rozwiązania finansowe. Dlatego w PKO Banku Polskim stale rozwijamy naszą ofertę pod kątem obsługi deweloperów. – mówi Romuald Stankiewicz, Dyrektor Biura Finansowania Deweloperów w PKO Banku Polskim.

Projekt Cityflow powstaje przy ul. Redutowej na warszawskiej Woli. Dwuetapowa budowa osiedla zakłada powstanie dwóch budynków w etapie I oraz dwóch kolejnych budynków w etapie II. Generalnym Wykonawcą obu etapów jest Unibep S.A.

Do sprzedaży trafiła nowa pula mieszkań II etapu inwestycji CITYFLOW. Budynki o wysokości od 5 do 9 kondygnacji nadziemnych z 416 lokalami w metrażu od 29 do 198 mkw. są już w budowie. Do wybranych mieszkań na ostatnich piętrach przynależeć będą tarasy, dla pozostałych przewidziano balkony czy ogródki. Natomiast realizacja etapu I weszła w końcową fazę, spośród 333 mieszkań pozostały ostatnie dostępne mieszkania. Zakończenie budowy etapu I ma nastąpić z końcem 2024 roku, zaś II etapu – w drugim kwartale 2026 roku.

Zgodnie z rozwijaną przez OKAM Nową Polityką Jakości, projekt Cityflow charakteryzować będzie szereg rozwiązań przyjaznych środowisku oraz podnoszących komfort życia mieszkańców. Deweloper zagospodaruje 1,5 ha obszaru pod zieleń, strefy aktywności i relaksu. Mieszkańcy będą mogli korzystać z zacisznej oazy z leżakami i hamakami, amfiteatru, placu z mgłą wodną, ogródka warzywnego, strefy do street workoutu, placu zabaw. Przewidziano też przestrzeń rekreacyjną dla czworonogów.

W standardzie wyposażenia każdego mieszkania osiedla Cityflow znajdzie się system inteligentnego domu Appartme Standard, wpływający na komfort i bezpieczeństwo mieszkańców. Umożliwi on zdalne sterowanie ogrzewaniem, elektrycznością, oświetleniem i zaworami wody.

Jednym z rozwiązań proekologicznych będzie układ automatycznego nawadniania terenów zielonych zebraną wodą deszczową. Na terenie inwestycji działać będzie również bezpłatna wypożyczalnia rowerów i hulajnóg oraz stacja do serwisu jednośladów.

Najbliższa okolica Cityflow posiada liczne atuty, wśród których jest m.in. rozwinięta infrastruktura komunikacyjna (przystanki autobusowe i tramwajowe, stacja metra Księcia Janusza), dostęp do obiektów handlowo-usługowych (Galeria Wola Park), a także do nieodległego centrum biznesowego przy Rondzie Daszyńskiego.

Sylwia Majcher