Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało
Olej kokosowy w walce z próchnicą
Jak powstaje próchnica?
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Współczesne badania próchnicy zębów uznają ją jako nieswoistą chorobę zakaźną dotykająca dorosłych i dzieci, a jej powstawanie związane jest z obecnością w jamie ustnej bakterii kwasotwórczych, m.in. z grupy Streptococcusmutans. Jej rozwojowi sprzyja nieregularne dbanie o higienę jamy ustnej w połączeniu ze złymi nawykami żywieniowymi. Prowadzi do spadku pH w jamie ustnej i zwiększonej aktywności bakterii płytki nazębnej. W efekcie tkanki twarde zęba są stopniowo pozbawiane składników mineralnych i ulegają osłabieniu.
Poziom bakterii z grupy Streptococcusmutans w ślinie jest jednym z uznanych kryteriów w ocenie ryzyka zagrożenia próchnicą oraz w określaniu aktywności procesu próchnicowego u poszczególnych osób. Warto nadmienić iż u niemowląt, które nie mają jeszcze zębów, bakteria ta nie występuje, Warunki dla jej kolonizacji stwarzają dopiero wyrżnięte pierwsze zęby – mówi ekspert marki Biała Perła.
Dlaczego kokos?
Olej kokosowy znany jest z działania antyseptycznego. Oznacza to, że niszczy on bakterie odpowiedzialne za powstawanie próchnicy, będące również źródłem nieprzyjemnego zapachu. Posiada również właściwości fungistatyczne, czyli zapobiega rozwojowi grzybów. Ponadto olej kokosowy zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCFA), minerały i przeciwutleniacze, które pomagają utrzymać naturalne pH w jamie ustnej nawet do 24 godzin po umyciu zębów! Naturalny poziom pH pomaga zapobiegać demineralizacji szkliwa zębów, co zapobiega powstawaniu ubytków.
Nadesłał:
natalia.triple
|
Komentarze (0)