Rozrywka i wypoczynek » Sport

Olimpijskie emocje w Bonarce

Jak się siedzi w pędzącym z zawrotną prędkością bobie? Jakie to uczucie stanąć na biathlonowej strzelnicy? Przekonać się o tym można już od 13 stycznia na nowej olimpijskiej wystawie w Bonarce.

W krakowskim centrum handlowym wcielić się będzie można w rolę czterech sportowców, głównych bohaterów zimowych igrzysk w Soczi – bobsleisty, biathlonisty, snowboardzisty oraz łyżwiarza figurowego. W Bonarce staną prawdziwe sportowe sprzęty, dając niepowtarzalną szansę przeniesienia się w świat zawodowców walczących o olimpijskie medale. Każde stoisko wiernie odwzorowuje wybraną dyscyplinę, tworząc bardzo realistyczne środowisko, znane do tej pory przede wszystkim z telewizyjnych relacji nadawanych z Soczi.
Premierowa, bo pokazywana po raz pierwszy w Małopolsce, atrakcja to świetnie zabawa nie tylko dla miłośników sportu, ale i całych rodzin. Zdjęcie z prawdziwym bobem czy też na desce snowboardowej stanowić będzie doskonałą pamiątkę. Każde stoisko uzupełnią tablice z opisami poszczególnych dyscyplin.
Wystawa stać będzie przy Punkcie Informacyjnym na poziomie 0 w Bonarce do 23 lutego, czyli do końca igrzysk w Soczi. Jest ona częścią dwutygodniowego wydarzenia „Szusuj na olimpiadę w Bonarce”, w całości poświęconego zimowym igrzyskom. W jego ramach oglądać można kolekcję najstarszych polskich nart w Polsce, pochodzących z największej w kraju kolekcji z Muzeum Narciarstwa w Cieklinie. Na klientów czeka też wystawa zdjęć przygotowana przez Komitet Kraków 2022, przekonująca, że stolica Małopolski jest najlepszym miejscem na organizację zimowych igrzysk olimpijskich w 2022 roku.
Ale to nie wszystko – już w najbliższy weekend (15-16 lutego) będzie można poszybować niczym Kamil Stoch lub zjechać z zawrotną prędkością ze stoku na nartach lub snowboardzie. A to za sprawą wirtualnych symulatorów, wiernie odwzorowujących rzeczywiste dyscypliny i przysparzających wiele radości wszystkim, którzy z nich korzystają. Symulatory obsługiwać będzie animator, który wyjaśni techniki stosowane w poszczególnych dyscyplinach. Chwila nauki… i już można oddać się zabawie

bezstronny22