Technologie » Telekomunikacja

Operatorzy mobilni wspólnie wypracują standardy rozwoju usług nowej generacji

Czterej najwięksi operatorzy telefonii komórkowej w Polsce - Polska Telefonia Cyfrowa, P4, Polkomtel S.A. oraz PTK Centertel, podpisali list intencyjny dotyczący współpracy przy ujednoliceniu standardów rynkowych usług mobilnych nowej generacji.

Intencją operatorów jest wspólne wypracowanie rozwiązań pozwalających na  najpełniejsze wykorzystanie nowoczesnych technologii oraz stworzenie warunków do szybkiego wprowadzania na rynek nowych usług zaspokajających rosnące potrzeby klientów.

Stworzenie wspólnych standardów umożliwi powstanie uniwersalnej platformy technologicznej, co ma szczególne znaczenie dla udziału w inicjatywie partnerów z  sektora bankowego, mediów, handlu, czy transportu publicznego. We współpracy z nimi możliwe będzie rozszerzenie funkcjonalności telefonu komórkowego. Będzie on mógł spełniać rolę karty płatniczej, elektronicznego biletu autobusowego, czytnika foto kodów (kody 2D), czy odbiornika mobilnej telewizji cyfrowej.

Orange