Technologie » Komputery

Oprogramowanie komputerowe w pudełkach odchodzi do historii

Wg badań firmy Omegasoft, zajmującej się dystrybucją oprogramowania komputerowego, w 2010 roku sprzedaż oprogramowania antywirusowego w wersji ESD stanowiła 80% całej sprzedaży internetowej.

ESD (Electronic Software Distribution) - to metoda bezpośredniej dystrybucji oprogramowania komputerowego z wykorzystaniem Internetu.

Głównym celem stworzenia  ESD było znalezienie alternatywy dla tradycyjnej wysyłki oprogramowania, która znacznie obniżyłaby ceny poprzez uniknięcia kosztów dystrybucji. Niewątpliwą wartością jest również  ekologiczny aspekt takiego rozwiązania, nie wymaga ono pudełek, listów ani płyt CD.

- Licencja ESD nie tylko obniża cenę oprogramowania, ale również przyspiesza czas transakcji. Często zdarza się, że cała transakcja wraz z wysłaniem produktu trwa mniej niż minutę. Oprogramowanie w wersji elektronicznej, w postaci plików z kluczami lub numerów licencyjnych, po poprawnym dokonaniu płatności, jest w sposób automatyczny dostarczane pocztą elektroniczną do kupującego. – tłumaczy Krzysztof Żak, właściciel sklepu internetowego Omegasoft.pl.

Kolejną zaletą ESD jest fakt, że certyfikat potwierdzający legalność zakupu cały czas znajduje się w skrzynce mailowej użytkownika, gotowy do sprawdzenia i wydrukowania w razie potrzeby.

- Jeszcze nie wszyscy producenci oprogramowania zdecydowali się  na wprowadzenie dystrybucji w formie ESD. Jednym z przykładów jest firma Microsoft, która w dalszym ciągu bazuje na oprogramowaniu pudełkowym, jednak we własnej sieci sprzedaży powoli wdraża dystrybucję ESD – dodaje Krzysztof Żak.

Electronic Software Distribution to, obok aplikacji w wersji Software as a Service (SaaS), kolejna forma dystrybucji oprogramowania w wersji online, której celem jest obniżenie kosztów aplikacji i programów komputerowych oraz ułatwienie dostępu do nich.

katal