Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Oprogramowanie SMART Notebook™ Maths Tools dostępne w pełnej wersji

Wersję beta programu ułatwiającego nauczanie matematyki pobrało ponad 20 tysięcy nauczycieli.

Ponad 20 tysięcy nauczycieli z całego świata pobrało wersję beta oprogramowania SMART Notebook Maths Tools do nauczania matematyki. Oznacza to, że jest to najpopularniejszy program w wersji beta w historii firmy SMART.

SMART Notebook Maths to zestaw cyfrowych narzędzi do tworzenia treści matematycznych i wykresów równań podczas zajęć prowadzonych z wykorzystaniem tablic interaktywnych SMART i oprogramowania SMART Notebook. Produkt SMART Notebook Maths Tools jest już dostępny w pełnej anglojęzycznej wersji, a kolejne wersje językowe będą udostępniane w najbliższych miesiącach.

Dzięki pełnej integracji oprogramowania SMART Notebook Maths Tools z rozwiązaniem SMART Notebook użytkownik uzyskuje dostęp do treści i narzędzi przeznaczonych dla nauczycieli matematyki w gimnazjach, szkołach średnich i na uczelniach. Narzędzia te pozwalają wizualizować omawiane zagadnienia matematyczne poprzez tworzenie i edytowanie równań lub rysowanie ich wykresów. Oprogramowanie zawiera edytor równań umożliwiający nauczycielom kopiowanie, wklejanie i edytowanie równań w pliku SMART Notebook oraz system rozpoznawania pisma ręcznego potrafiący rozpoznawać pisane odręcznie symbole matematyczne i równania. Ponadto, dzięki integracji aplikacji z emulatorem kalkulatora Texas Instruments i odpowiedniemu oprogramowaniu użytkownik może uruchomić ten kalkulator z poziomu programu SMART Notebook Maths Tools. Mniej więcej 1/3 lekcji opracowanych dla produktu SMART Notebook to ćwiczenia matematyczne. Dodatkowe lekcje można pobrać za darmo ze strony internetowej społeczności SMART Exchange. W skład oprogramowania matematycznego wchodzą także ćwiczenia SMART Ideas oraz zestawy pytań SMART Response.

„Ludzie uczący się matematyki wiele zyskują dzięki wizualizacji zagadnień” – mówi dyrektor generalna firmy SMART Nancy Knowlton. „Fakt, że ponad 20 tysięcy nauczycieli pobrało wersję beta programu SMART Notebook Maths Tools pokazuje, że istnieje zapotrzebowanie na oprogramowanie ilustrujące pojęcia matematyczne w wizualnie ciekawy sposób, który przemawia do współczesnych uczniów”.

Funkcje

Edytor równań – umożliwia użytkownikom kopiowanie, wklejanie i edytowanie równań w programie SMART Notebook

Rozpoznawanie pisma ręcznego – rozpoznaje pisane odręcznie symbole matematyczne i równania, konwertując je do formatu cyfrowego

Integracja z kalkulatorem Texas Instruments – po zainstalowaniu oprogramowania kalkulatora Texas Instruments możliwe jest jego uruchamianie z poziomu aplikacji SMART Notebook Maths Tools, co daje użytkownikom błyskawiczny dostęp do funkcji tego rozwiązania firmy Texas Instruments

Dynamiczne tworzenie wykresów – umożliwia tworzenie równań, tabel i wykresów, dzięki czemu nauczyciele i uczniowie widzą, jak zmiany w równaniu wpływają na jego wykres

Program do tworzenia wykresów użytkownika – pozwala użytkownikowi w łatwy sposób tworzyć osie liczbowe i wykresy poprzez określenie osi x i y, punktów początkowych i końcowych oraz skali

Integracja produktów firmy SMART – integracja z oprogramowaniem SMART Notebook

Dostępność

Aby zakupić produkt SMART Notebook Maths Tools, należy skontaktować się z lokalnym autoryzowanym punktem sprzedaży firmy SMART. Więcej informacji, w tym specyfikacje i lista autoryzowanych punktów sprzedaży firmy SMART, znajduje się na stronie www.smarttech.com.

W Polsce autoryzowanym dystrybutorem firmy SMART jest firma IRS: www.tablice.net.pl

Rozwiązania SMART w salach lekcyjnych

Innowacyjne produkty firmy SMART Technologies zostały zaprojektowane tak, żeby bez problemu zadomowiły się w przestrzeni każdej klasy, pomagając nauczycielom w zaangażowaniu wszystkich typów uczniów w prowadzoną lekcję. Oprócz tablic interaktywnych SMART oferuje także pełną linię nowoczesnych rozwiązań interaktywnych umożliwiających współpracę, m.in.

• SMART Notebook software – oprogramowanie do przygotowywania i prowadzenia interaktywnych  lekcji lub prezentacji. SMART Notebook software daje nauczycielom dostęp do całego systemu treści, narzędzi i aplikacji, które pozwolą im tchnąć życie w każdą lekcję.
  • SMART Response (Senteo) – bezprzewodowe narzędzie zawierające w sobie interaktywny system do zbierania oraz analizowania informacji/odpowiedzi. Umożliwia sprawne przeprowadzanie interaktywnych testów.
  • Tablet interaktywny AirLiner – tablet, który pozwala na nanoszenie poprawek, rysowanie i operowanie tablicą interaktywną nawet z najdalszych zakątków sali.
  • ART Podium – łatwy w obsłudze panel interaktywny, który pozwala prowadzić prezentacje, zajęcia, nanosić notatki na wyświetlane treści bez konieczności stania przy tablicy.
  • SMART Dokument Camera – funkcjonalna kamera umożliwiająca cyfryzację i projekcję wszelkich treści – zarówno tekstu jak i trójwymiarowych eksponatów.
  • Bridgit conferencing software – oprogramowanie umożliwiające szybkie i łatwe przesyłanie danych, obrazu i dźwięku.

Mondaypr