Kultura, sztuka » Kultura

Orange mecenasem premiery filmu „Rezerwat” Łukasza Palkowskiego

Orange jest mecenasem premiery wchodzącego na ekrany kin filmu Łukasza Palkowskiego „Rezerwat". Dzieło młodego reżysera prezentowano dotąd na pokazach festiwalowych, gdzie zdobyło wysokie oceny krytyków i publiczności.

Film jest laureatem XXXII Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, gdzie otrzymał nagrodę za najlepszy debiut reżyserski. Fundatorem nagrody przyznanej przez jury był PTK Centertel, operator sieci Orange, jeden z mecenasów najważniejszego polskiego festiwalu filmowego.

Orange od lat angażuje się we wspieranie polskiej kinematografii i twórczości filmowej. Pomagając młodym filmowcom i współpracując z największymi autorytetami polskiego kina, współtworzy sprzyjające warunki dla rozwoju kinematografii w kraju i jej promocji za granicą.

Firma jest mecenasem popularnego programu telewizyjnego „Kocham Kino"  prowadzonego przez Grażynę Torbicką. Współpracuje również z Andrzejem Wajdą, którego projekt Mistrzowska Szkoły Reżyserii Andrzeja Wajdy kształci kolejne pokolenia reżyserów.Orange jest też partnerem w innowacyjnych technologiach związanych z kinem. Przykładem jest sieć Orange IMAX oferująca widzom unikalne emocje podczas trójwymiarowych projekcji filmowych.

Cieja