Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

OSOZ.pl uruchomił serwis umożliwiający wyszukiwanie aptek w Polsce

Ogólnopolski System Ochrony Zdrowia (OSOZ) udostępnił serwis Znajdź Aptekę, który zawiera niemal wszystkie apteki w Polsce.

Baza Aptek w OSOZ.pl, oprócz standardowych informacji teleadresowych, czy galerii zdjęć, udostępnia wszystkim aptekom możliwość podawania pacjentom informacji o dostępnych lekach i o programach promocji zdrowia do których należy apteka. W bazie OSOZ.pl dostępnych jest kilkanaście tysięcy aptek w całej Polsce.

Niezależnie od tego, w którym miejscu Polski przebywamy, serwis „Znajdź Aptekę" na www.osoz.pl za pomocą prostej wyszukiwarki umożliwi sprawdzenie, gdzie w pobliżu znajdują się apteki i które z nich współpracują z systemem OSOZ. Serwis daje jednocześnie możliwość sprawdzenia online dostępności danego leku w konkretnej aptece, a następnie zamówienia go bezpośrednio w aptece.

- Serwis Znajdź Aptekę to kolejny przykład zastosowania informatyki w usprawnianiu działania opieki zdrowotnej. W przypadku Aptek chcemy zapobiec częstym sytuacjom, gdzie pacjent jeździ po całym mieście w poszukiwaniu leku, czy w poszukiwaniu apteki, która właśnie pełni dyżur. Mamy nadzieje, że nasz nowy serwis pozytywnie wpłynie na tę sytuację. - mówi Rafał Kozioł, Dyrektor Wydziału Systemu OSOZ.

Serwis „Znajdź Aptekę" w OSOZ.pl umożliwia aptekom współpracującym z OSOZ, posiadanie własnej wizytówki internetowej. Na stronie internetowej będą widoczne dane teleadresowe i informacja o dyżurach. Ponadto każda apteka we własnym zakresie może zamieścić na stronie zdjęcia, różne dodatkowe informacje (np. o aktualnych promocjach) lub logo apteki oraz na bieżąco je aktualizować. Oprócz korzyści dla pacjentów płynących z wprowadzenia nowego serwisu, uczestnictwo w systemie OSOZ jest dobrym sposobem na promocję apteki.

Aby zobaczyć jak wygląda przykładowa apteka zapraszamy na:

Ogólnopolski System Ochrony Zdrowia tworzy firma KAMSOFT, producent specjalistycznego oprogramowania dla medycyny i farmacji. W ramach systemu OSOZ dostępnych jest szereg serwisów wspomagających opiekę zdrowotną, a ich głównym założeniem, jak i misją całego systemu, jest stopniowe zastępowanie tradycyjnej medycyny naprawczej, tańszą i efektywniejszą profilaktyką. Zainteresowanych zapraszamy na stronę internetową systemu - www.osoz.pl.

katal