Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Ostateczne ultimatum na silny ból

Co może popsuć urlop? Silny, długotrwały ból, który nie pozwala cieszyć się upragnionym wypoczynkiem. Co zrobić, gdy ból dopadnie nas na urlopie?

Złośliwość losu – jak ma nas coś boleć - głowa, ząb, ucho – to tylko na wakacjach. Tymczasem przed urlopem często pracujemy na tzw. „podwójnych” obrotach, nierzadko kosztem swojego zdrowia. Siedzimy po godzinach, odżywiamy się „w biegu”, wlewamy w siebie kolejne kubki kawy. Wszystko po to, by jeszcze przed wyjazdem sfinalizować niedokończone projekty - tak by nic nie zakłóciło wypoczynku. Nasz wyczekany urlop ma być szczęśliwy i beztroski. Tymczasem zaraz po przyjeździe na miejsce naszego wypoczynku coś zaczyna nas boleć – np. ząb, a od niego ucho. I jeszcze ta głowa!

Gdy nie ma czasu do stracenia

Najpierw czujemy lekki ból. Zrzucamy to na karby przemęczenia przedurlopowego, trudów podróży, ewentualnie lekkiego przeziębienia. Jednak kiedy lekki ból zaczyna ustępować silniejszemu, zaczynamy widzieć już początek końca naszych wakacji. Bo jak urlopować, gdy boli? To czas na zdecydowaną reakcję – bo tutaj słabe środki przeciwbólowe nie pomogą. Potrzebujemy czegoś skutecznego, działającego szybko. Nie ma czasu do stracenia – sięgamy więc po farmakologię. Najczęściej wybieramy środki przeciwbólowe na bazie ibuprofenu lub paracetamolu. Obydwie substancje mają działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe; do tego ibuprofen - również przeciwzapalne.

Co wybrać?

Półki w aptekach kuszą różnymi środkami bez recepty na silne i długotrwałe bóle. Ciekawym rozwiązaniem na rynku są leki skojarzone, zawierające zarówno ibuprofen jak i paracetamol. Połączenie siły tych dwóch substancji leczniczych gwarantuje dużą skuteczność w walce z uciążliwym bólem oraz szybką ulgę. Nurofen Ultima w tabletkach jest środkiem wykorzystującym unikatową, nowoczesną i opatentowaną technologię Synchro-Tech, czyli łączenia tych dwóch substancji. Technologia ta sprawia, że paracetamol i ibuprofen uwalniane są równolegle, co pozwala na ich jednoczesne działanie. Paracetamol – o działaniu centralnym - zmniejsza percepcję bólu – hamuje ból ośrodkowo w mózgu, działając jednocześnie przeciwgorączkowo i przeciwbólowo. Ibuprofen działa dokładnie w miejscu bólu (obwodowo), zwalczając jednocześnie stan zapalny. Dzięki temu, Nurofen Ultima ma silniejsze właściwości przeciwbólowe i przeciwgorączkowe niż jego substancje czynne stosowane samodzielnie. Jest idealny wtedy, gdy do leczenia uciążliwego bólu potrzebujemy silniejszych środków przeciwbólowych niż  ibuprofen lub paracetamol stosowane oddzielnie. Czyli podczas urlopu, którego nic nie powinno zakłócić – zwłaszcza przeszkody zdrowotne.

Kontakt dla prasy:

Agata Nowicka email: agata.nowicka@multipr.pl mobile: 604 796 808

Krzysztof Pilaszek email: krzysztof.pilaszek@multipr.plmobile: +48 602 240 259

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

Nurofen Ultima, Ibuprofenum + Paracetamolum, 200 mg + 500 mg tabletki powlekane. Wskazania: W doraźnym leczeniu łagodnego do umiarkowanego bólu związanego z migreną, bólu głowy, bólu pleców, bólów menstruacyjnych, bólu zęba, bólów reumatycznych, bólu mięśni, bólu związanego z łagodnymi postaciami zapalenia stawów, przeziębieniem lub grypą, bólu gardła lub gorączki. Szczególnie odpowiedni do leczenia bólu wymagającego silniejszych środków przeciwbólowych niż ibuprofen lub paracetamol stocowanych oddzielnie. Przeciwwskazania: nadwrażliwość na ibuprofen, paracetamol lub którąkolwiek substancję pomocniczą, u pacjentów z reakcjami nadwrażliwości w wywiadzie (np. skurcz oskrzeli, obrzęk naczynioruchowy, astma, zapalenie błony śluzowej nosa lub pokrzywka) związanymi z przyjęciem kwasu acetylosalicylowego lub innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ); u pacjentów z czynnym lub w wywiadzie owrzodzeniem, perforacją lub krwawieniem z przewodu pokarmowego włączając w to przypadki związane z przyjęciem NLPZ, u pacjentów z zaburzeniami krzepnięcia, ciężką niewydolnością wątroby, nerek, serca. W przypadku jednoczesnego stosowania z innymi lekami z grupy NLPZ, w tym z selektywnymi inhibitorami cyklooksygenazy-2 (COX-2) oraz kwasem acetylosalicylowym w dawkach większych niż 75 mg na dobę - zwiększone ryzyko wystąpienia ciężkich działań niepożądanych; w przypadku jednoczesnego stosowania innych leków zawierajacych paracetamol – zwiększone ryzyko wystąpienia ciężkich działań niepożądanych. W ostatnim trymestrze ciąży w związku z ryzykiem przedwczesnego zamknięcia przewodu tętniczego płodu i wystąpienia nadciśnienia płucnego. Podmiot odpowiedzialny: Reckitt Benckiser (Poland) S.A.

* Niniejszy materiał stanowi wyłącznie materiał informacyjny i Reckitt Benckiser (Poland) S.A.  nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie tego materiału przez osoby trzecie.

multi_comm