Gospodarka » Przemysł

Otwarcie pierwszego w Europie Środkowej Centrum Badawczo-Rozwojowego Air Products we Wrocławiu

Air Products, największy dostawca gazów technicznych w Polsce, ogłosił dziś otwarcie pierwszego w Europie Środkowej Centrum Badawczo-Rozwojowego Air Products dla technologii spawalniczych we Wrocławiu.

Jest to już trzecia tego typu placówka firmy uruchomiona na świecie. Pozostałe Centra Badawczo-Rozwojowe Air Products dla technologii spawalniczych znajdują się w Wielkiej Brytanii i Chinach.

W Centrum Badawczo-Rozwojowym Air Products dla technologii spawalniczych we Wrocławiu będą prowadzone prace w zakresie doskonalenia wielu procesów związanych z obróbką metali, m.in. lutowania twardego, napawania, jak również spawania ręcznego, zautomatyzowanego MIG, MAG oraz TIG. Docelowo ośrodek ma stać się centrum doskonałości firmy Air Products w zakresie spawania zautomatyzowanego. Ponadto będą w nim opracowywane innowacyjne mieszanki gazów spawalniczych oraz nowe zastosowania dla istniejących gazów. W Centrum będą także przeprowadzane prace badawcze na zlecenie klientów firmy oraz szkolenia dla pracowników Air Products.

Decyzja o usytuowaniu Centrum Badawczo-Rozwojowego Air Products dla technologii spawalniczych we Wrocławiu została podyktowana faktem, iż na Dolnym Śląsku prowadzi działalność wiele międzynarodowych przedsiębiorstw wykorzystujących technologie i gazy spawalnicze. Ponadto we Wrocławiu znajduje się już Ośrodek Rozwojowo Szkoleniowy „Szkoła Spawania" Air Products, który będzie współpracował z Centrum Badawczo-Rozwojowym firmy dla technologii spawalniczych.

„Cieszymy się, że pierwsze w Europie Środkowej Centrum Badawczo-Rozwojowe Air Products dla technologii spawalniczych zostało otwarte właśnie we Wrocławiu. Air Products posiada pozycję wiodącego dostawcy gazów technicznych na polskim rynku, który jest dla nas jednym z kluczowych w Europie. Centrum Badawczo-Rozwojowe Air Products we Wrocławiu umożliwi nam opracowywanie innowacyjnych technologii na potrzeby naszych klientów. Ponadto ośrodek ten pozwoli nam umocnić pozycję Air Products w segmencie technologii i gazów spawalniczych w Polsce i w regionie Europy Środkowej" - powiedział Piotr Wieczorek, prezes zarządu i dyrektor generalny Air Products na obszar Europy Centralnej.

We Wrocławiu od 1995 roku działa Ośrodek Rozwojowo Szkoleniowy „Szkoła Spawania" będący częścią firmy Air Products. Działalność zlokalizowanej na terenie Wrocławskiego Parku Przemysłowego „Szkoły Spawania" przynosi korzyści zarówno lokalnej społeczności, jak i działającym na Dolnym Śląsku firmom, gdyż w Ośrodku prowadzone są szkolenia spawalnicze dla osób bezrobotnych oraz pracowników przedsiębiorstw komercyjnych. Ponadto „Szkoła Spawania" oferuje doradztwo techniczne w zakresie rozwiązywania problemów spawalniczych, prowadzi kursy badania wizualnego spoin pod nadzorem Instytutu Spawalnictwa, opracowuje i wdraża nowe technologie spawania, kontroluje poprawność stosowanych procesów spawalniczych oraz testuje kwalifikacje i umiejętności spawaczy.

W „Szkole Spawania" Air Products przeprowadza się także certyfikowane egzaminy dla spawaczy, pozwalające uzyskać uprawnienia uznawane w Unii Europejskiej. Specjaliści ze „Szkoły Spawania" przeprowadzili ponad 4000 szkoleń dla firm komercyjnych, w tym m.in. dla Volvo, Toyota, Weibulls, Bombardier, Boart Longyear, KWB Turów, Inss-Pol, Wibrem czy PIEC-BUD. Dzięki współpracy z Urzędami Pracy w „Szkole Spawania" Air Products przeszkolono dotychczas ponad 3000 bezrobotnych osób z województwa dolnośląskiego, co umożliwiło im zdobycie nowych kwalifikacji oraz podjęcie pracy w zawodzie spawacza.

Firma Air Products wraz z Centrum Badawczo-Rozwojowym dla technologii spawalniczych, Ośrodkiem Rozwojowo Szkoleniowym „Szkoła Spawania" oraz wchodzącą w skład Grupy Air Products firmą Roboprojekt, dystrybutorem urządzeń i materiałów spawalniczych, zapewnia klientom z branży spawalniczej kompleksową obsługę w zakresie produktów i usług spawalniczych. Oferuje m.in. najbardziej zaawansowaną linię gazów spawalniczych Linx® w wydajnych 200-barowych butlach, technologie, sprzęt, szkolenia oraz doradztwo spawalnicze.

Air Products (NYSE: APD) dostarcza gazy atmosferyczne, procesowe i specjalne, nowoczesne tworzywa, osprzęt i technologie. Od ponad 70 lat rozwiązania firmy pozwalają klientom zwiększać produktywność, zmniejszać zużycie energii oraz działać zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Ponad 20 tysięcy pracowników Air Products w ponad 50 krajach dostarcza innowacyjne rozwiązania: półprzewodniki, wodór wykorzystywany w rafineriach, procesy gazyfikacji węgla, skraplanie gazu ziemnego oraz zaawansowane powłoki i kleje. Korzystają z nich  klienci
z sektorów energetycznego, ochrony środowiska oraz prowadzący działalność na rozwijających się rynkach. W roku fiskalnym 2011 przychody ze sprzedaży Air Products wyniosły około 10 miliardów dolarów amerykańskich. Air Products jest obecny w 15 krajach Europy, włączając w to kraje Europy Centralnej i Wschodniej, takie jak Słowacja, Czechy, Rosja i Polska. Firma Air Products, która jest obecna w Polsce od 20 lat, konsekwentnie wdraża strategię rozwoju opartą na starannie dobranych inwestycjach. Po przejęciu BOC Gazy w 2007 roku Air Products stał się największym producentem gazów technicznych w Polsce.
Dodatkowe informacje dostępne są pod adresem: www.airproducts.com.pl.

Kontakt dla mediów:

Dorota Grzegorczyk

Communications & PR Manager

Air Products Sp. z o.o.

tel. +48 22 440 32 00

e-mail: GRZEGOD@airproducts.com

Jarosław Soroczyński

Questia sp. z o.o. sp. k.

Communications Management Consultants

tel. +48 22 623 07 00

e-mail: jsoroczynski@questiapr.pl

Kontakt do Szkoły Spawania Air Products:

Piotr Wierzbicki

dyrektor Ośrodka Rozwojowo Szkoleniowego „Szkoła Spawania"

Air Products Sp. z o.o.

tel. + 48 71 343 31 23