Dom » Nieruchomość

Palmer Capital otwiera biuro w Warszawie

Palmer Capital, spółka zarządzająca funduszami nieruchomości komercyjnych, otworzyła nowe biuro w Warszawie rozszerzając tym samym swoją działalność w Europie Środkowej.

Biuro mieszczące się w centrum biznesowej dzielnicy miasta przy Krakowskim Przedmieściu 79 będzie zarządzane przez dwóch polskich ekspertów ds. nieruchomości pod kierownictwem Bena Maudlinga, szefa operacji na Europę Środkową–Wschodnią w Palmer Capital. Do końca roku 2014, firma planuje zwiększyć liczbę pracowników placówki do sześciu osób.

Warszawskie biuro będzie odpowiedzialne za zarządzanie istniejącym portfelem inwestycji w Polsce oraz za badanie możliwości poszerzenia bazy aktywów spółki o wysoko rentowne inwestycje, nieruchomości średniej wielkości w sektorach: przemysłowym, handlowym i biurowym. Palmer zarządza obecnie nieruchomościami w regionie Europy Środkowo-Wschodniej o łącznej wartości 300 mln euro i stale nabywa kolejne inwestycje.

"W marcu 2013 roku ogłosiliśmy, że otworzymy w Polsce biuro w ciągu 18 miesięcy. Z przyjemnością stwierdzam, że udało nam się tego dokonać na długo przed planowanym terminem. Zatrudniliśmy dwóch doskonałych specjalistów, stanowiących główny trzon naszego warszawskiego zespołu, i będziemy dążyć do rozszerzenia działalności na tym rynku, zgodnie z wysokimi standardami rozwoju portfela inwestycji funkcjonującymi w Palmer Capital". – komentuje Ben Maudling.

Guy Barker, dyrektor zarządzający Palmer na Europę: "Jesteśmy zachęcani faktem, że Polska gospodarka zdecydowanie weszła na ścieżkę rozwoju w 2013 roku. Bank Światowy określił nawet Polskę jako wchodzącą w "nowy złoty wiek" stabilności. Strategia firmy Palmer Capital skupia się na mniej kosztownych lokalizacjach poza centrum miast, gdzie przewidujemy coraz większy popyt wśród najemców, szukających sposobów na zmniejszenie kosztów operacyjnych.”

Palmer Capital to założona w 1992 roku prywatna firma zarządzająca funduszami oraz nieruchomościami  z aktywami wartymi 1 mld euro w Europie i mocnym portfolio w Europie Środkowej i Wschodniej. Jest ceniona za praktyczne podejście do zarządzania nieruchomościami komercyjnymi w regionalnych miastach i lokalizacjach poza centrum miasta, które zapewniają doskonałe zyski finansowe. Cechy te sprawiły, że Palmer Capital stanął na czele tabel lig europejskich inwestycji w nieruchomości w 2012 i 2013 roku. Nowe biuro firmy w Warszawie będzie jego dziewiątym w Europie i piątym biurem w Europie Środkowo-Wschodniej.

Palmer Capital