Firma » Biura

Pamiętajmy o recyklingu i utylizacji odpadów biurowych

Polacy produkują co roku 10 milionów ton odpadów komunalnych i 130 milionów ton odpadów przemysłowych, a przez ostatnie 20 lat ilość odpadów na wysypiskach wzrosła trzykrotnie. Większość firm prowadzi gospodarkę odpadami przemysłowymi, gorzej wygląda sprawa odpadów biurowych.

Począwszy od 2001 roku mamy obowiązek odpowiedniego gospodarowania odpadami: zapobiegania ich powstawaniu, ograniczania ilość wytwarzanych odpadów, zapewniania ich odzysku lub unieszkodliwienia.

Zgodnie z danymi przedstawionymi przez Główny Urząd Statystyczny, w 2008 roku w Polsce 75% odpadów innych niż komunalne zostało poddane odzyskowi, a 21,7% zostało unieszkodliwione. W przypadku odpadów komunalnych, produkowanych przez gospodarstwa domowe i małe firmy, które nie muszą występować o prawo do wytwarzania odpadów i nie prowadzą ich ewidencji, recykling kształtuje się na poziomie zaledwie kilku procent! Przykładami takich odpadów są tzw. odpady biurowe.

Kupując sprzęt elektroniczny i biurowy np. komputery, kserokopiarki, niszczarki itp. oraz materiały eksploatacyjne do takiego sprzętu powinniśmy liczyć się z tym, że kiedyś będziemy musieli je zutylizować. Pamiętamy o tym, żeby oddać urządzenia elektroniczne do specjalnego punktu lub sklepu, w którym kupujemy nowe. O ile papier oddajemy na makulaturę lub wrzucamy do specjalnych pojemników, to często zapominamy o innych materiałach eksploatacyjnych. Tymczasem zawierają one szkodliwe substancje np. plastik, tusze i smary, które mają wpływ na degradację środowiska.

– Nasza firma prowadzi skup i utylizację zużytych materiałów eksploatacyjnych do drukarek m.in.: tonerów, taśm i kartridży. Co miesiąc dzięki temu trafia do nas około 400 kg odpadu. – mówi Dariusz Hartmann, właściciel sklepu internetowego www.e-atramenty.pl . – Pod koniec każdego roku organizujemy akcję promocyjną obniżając cenę utylizacji takich materiałów o 50%. Poprzednio w trakcie takiej akcji udało nam się zebrać aż tonę odpadów, które nie trafiły na wysypiska! Teraz liczymy na jeszcze większy odzew.

Oddając do skupu lub utylizacji zużyte materiały eksploatacyjne nie tylko pomagamy chronić środowisko – substancje w nich zawarte nie dostają się do ekosystemów, a zużycie energii i surowców do produkcji nowych znacznie się zmniejsza. Daje nam to również szansę dużych oszczędności – kartridże pochodzące z recyklingu są o około 20% tańsze od oryginałów i jednocześnie 25% bardziej wydajne.

Nasza świadomość ekologiczna rośnie z roku na rok, a ustawa o odpadach nakłada na nas dodatkowe zobowiązania wynikające z ochrony środowiska. Wciąż jednak produkujemy olbrzymie ilości śmieci, które lądują na wysypiskach zamiast zostawać przetwarzane lub unieszkodliwiane. A wystarczy przecież bardzo niewiele - chociażby oddanie pojemnika po tuszu do drukarki do specjalnego skupu lub utylizacji.

katal