Gospodarka » Przemysł

Partnerstwo DONG Energy i Schneider Electric zapewni lepszy dostęp do energii odnawialnej

Schneider Electric oraz DONG Energy ogłosiły podpisanie umowy o zawiązaniu partnerstwa technologicznego i handlowego. Celem współpracy jest m.in. rozpowszechnienie energii odnawialnych.

W samej Europie można wyliczyć przynajmniej 286 wysp[1] znacznie oddalonych od brzegu i lądowej sieci elektrycznej. Odizolowane sieci dystrybucyjne są często uzależnione od generatorów z silnikami diesla, co oznacza wysokie koszty elektryczności i podatność na wahania cen paliw. Stanowi to przeszkodę dla lokalnego rozwoju gospodarczego, wzrostu standardów życia i procesu redukcji emisji węglowych. Aby obniżyć koszty i zrealizować założenia planów i strategii rozwoju energii odnawialnych, wiele zakładów świadczących usługi komunalne chce zastąpić silniki diesla źródłami odnawialnymi. Jednak głównym wyzwaniem towarzyszącym integracji generatorów okresowych są komplikacje związane z balansowaniem pracy sieci oraz utrzymaniem jej niezawodności i stabilności. Trudności te hamują proces wydajnej integracji źródeł odnawialnych na dużą skalę.

Korzystając z technologii wirtualnych elektrowni Dong Energy oraz wiodących na rynku sieci dystrybucyjnych i systemów zarządzania Schneider Electric, obie firmy postarają się rozwiązać te kluczowe dla środowiska problemy. Celem działań jest opracowanie nowej platformy umożliwiającej tworzenie prognoz podaży i popytu, monitorowanie i kontrolowanie systemu w czasie rzeczywistym,

“DONG Energy opracował system wirtualnej elektrowni - Power Hub, który agreguje dane o obciążeniu systemu i generowanej energii, korzystając z platformy oprogramowania, podnosząc tym samym elastyczność sieci elektrycznej. Możliwości i wartość rozwiązania zostały już z powodzeniem zademonstrowane na Wyspach Owczych, gdzie przy ich użyciu dokonano optymalizacji, zbilansowania oraz podniesienia stabilności odległych mikro-sieci elektrycznych. Integracja Power Hub z platformą oprogramowania Schneider Electric do zarządzania energią i sieciami, pozwoli nam zaoferować klientom wyjątkowe rozwiązanie, które umożliwią zmierzenie się z poważnym wyzwaniem jakim jest zagwarantowanie bezpiecznej i optymalnej kosztowo pracy odizolowanego systemu elektrycznego, przy maksymalnym wykorzystaniu źródeł odnawialnych. Nie tylko w naszej części świata, ale globalnie” mówi Evert den Boer, Senior Vice President in DONG Energy.

“DONG Energy towarzyszyć będzie Schneider Electric, wnosząc swój bagaż eksperckiej wiedzy i doświadczeń w zakresie urządzeń polowych dla sieci, automatyzacji i zarządzania sieciami. Firma zastosuje wyjątkowe, modułowe podejście do problemów wydajnej działalności oraz dynamicznego balansowania podaży i popytu w wirtualnych elektrowniach” – potwierdza Frédéric Abbal, Executive Vice President, Energy Division, Schneider Electric. “Zintegrowana architektura naszych rozwiązań opiera się na produktach Advanced Distribution Management System (ADMS), Power Control System (PCS) i Renewable Control Center (RCC), które umożliwiają prognozowanie podaży i popytu oraz monitorowanie i kontrolowanie systemu w czasie rzeczywistym. Dzięki funkcjom prognozowania pogody i poziomu obciążenia sieci oraz możliwości szybkiego odciążania systemu, firmy energetyczne na niewielkich wyspach będą mogły pracować z odnawialnymi, wydajnymi i ekonomicznymi sieciami, z pożytkiem dla całych lokalnych społeczności.”

Schneider Electric chętnie współpracuje z zakładami świadczącymi usługi publiczne, prowadząc testy nowatorskich systemów rozwiązujących problemy związane z codziennym funkcjonowaniem systemów, ochroną środowiska i spełnieniem wymogów regulacji. Firma Schneider Electric jest obecna w ponad 100 krajach na całym świecie i posiada wyjątkową pozycję po obu stronach sieci, łączącej wszystkich aktorów na rynku energii (firmy wytwarzające energię, operatorzy sieci i prosumenci).

[1] O wielkości ok. 1km² i populacji ok. 50 mieszkańców.

Mondaypr