Technologie » Komputery

Pierwsze nowości Lenovo w trakcie CES 2012:

• pierwszy notebook hybrydowy ThinkPad X1 • swój pierwszy biznesowy ultrabook T430u Tryb Instant Media Mode wydłuża dwukrotnie czas działania bateri

CES, Las Vegas – 9 stycznia 2012: firma Lenovo zapowiedziała wprowadzenie do oferty hybrydowego notebooka ThinkPad X1, łączącego wydajność poprzedniego modelu X1 oraz dwukrotnie dłuższy czas działania baterii: do 10 godzin1.

Umożliwia to hybrydowy tryb Instant Media Mode współpracujący z drugim procesorem i systemem operacyjnym. Firma Lenovo zapowiedziała także ultrabook ThinkPad T430u - swój pierwszy biznesowy ultrabook, który zapewnia pracownikom firm wysoką wydajność w wyjątkowo płaskiej i lekkiej konstrukcji.  „ThinkPad X1 Hybrid i ultrabook T430u to modele reprezentujące nową generację płaskich i lekkich komputerów” — powiedział Andrzej Sowiński, dyrektor generalny Lenovo Polska. „Nasze notebooki przeznaczone dla firm, stanowią zupełnie nowe podejście do mobilnej pracy z komputerem. Nasze komputery mogą być z powodzeniem stosowane zarówno do pracy w terenie jak i działań w biurze”.

Tryb Instant Media Mode — dwukrotnie dłuższy czas działania baterii

Dzięki wydłużającemu czas działania baterii trybowi Instant Media Mode (IMM) hybrydowy notebook może pełnić rolę drugiego komputera PC. Technologia IMM obejmuje dwurdzeniowy procesor Qualcomm, do 16 GB pamięci oraz specjalnie dostosowany system operacyjny Linux. W celu przełączenia do trybu IMM z systemu Windows wystarczy kliknąć ikonę na ekranie głównym notebooka. W trybie IMM notebook działa podobnie do smartfonu — pozostaje włączony i wymaga rzadszego ładowania.  Pionierski hybrydowy notebook ThinkPad X1 został także wyposażony w Rapid Charge2 — technologię, która umożliwia ładowanie baterii do 80% w zaledwie 30 minut.

Największe zalety notebooka ThinkPad X1

Mający półtora centymetra grubości i ważący poniżej 1,8 kg ThinkPad X1 Hybrid o przekątnej 13,3" wyróżnia się wysoką wydajnością — dwukrotnie większą w przypadku procesora oraz czterokrotnie większą w przypadku karty graficznej w porównaniu z poprzednimi notebookami Lenovo o przekątnej 13". Hybrydowy notebook jest wyposażony w najnowszy procesor z serii Intel Core i3, i5 lub i7 i działa z systemem operacyjnym Windows 7.  ThinkPad X1 Hybrid to świetny komputer dwusystemowy, ale jest to przede wszystkim notebook biznesowy. Świadczą o tym takie funkcje, jak opcjonalna komórkowa łączność szerokopasmowa, wyświetlacz o wysokiej rozdzielczości ze szkłem Corning® Gorilla® oraz kamera internetowa o wysokiej rozdzielczości, a także mikrofony do rozmów głosowych i wideo. Model ten ma też skuteczne zabezpieczenia dzięki technologii Intel vPro3, szyfrowane dyski twarde z obsługą zdalnego zarządzania, a także czytnik linii papilarnych. Multimedia na ekranie notebooka ThinkPad X1 Hybrid wyglądają i brzmią dobrze zarówno w systemie Windows, jak i w trybie IMM. Notebook odtwarza dźwięk w technologii Dolby Home Theater v4, ma gniazdo HDMI, a dzięki technologii Intel Wireless Display może łączyć się bezprzewodowo z telewizorem lub projektorem i przesyłać strumieniowo sygnał wideo o jakości 1080p.

Ultrabook całkowicie biznesowy

Pierwszy biznesowy ultrabook Lenovo — ThinkPad T430u — ma płaską i lekką konstrukcję spotykaną w ultrabookach konsumenckich, ale wyróżnia się biznesową wydajnością i niewygórowaną ceną — już od 849 USD.  Elegancki ultrabook ThinkPad T430u zawiera elementy typowe dla notebooków klasy premium, takie jak matowe, przyjemne w dotyku wykończenie czy aluminiowa obudowa. Ultrabook ma mniej niż 2 cm grubości i waży mniej niż 1,8 kg. Po otwarciu ultrabooka ukazuje się nowoczesna klawiatura ThinkPad z klawiszami wystającymi od dołu.

Biznesowe funkcje tego 14-calowego notebooka to między innymi:

• Najnowsze procesory Intel Core i wbudowane układy graficzne Intel lub karty Nvidia do wyboru
  • Dysk SSD lub dysk twardy do 1 TB do wyboru
  • Bateria o czasie pracy do sześciu godzin
  • Szybkie wznawianie działania i uruchamianie systemu
  • Funkcja Lenovo Solution Center oparta na technologii Intel Small Business Advantage — zestaw narzędzi zabezpieczających i ułatwiających pracę, które umożliwiają oszczędzanie energii i automatyczną aktualizację poprawek.
Ceny i dostępność4
Notebook ThinkPad X1 Hybrid i ultrabook ThinkPad T430u będą dostępne od odpowiednio II i III kwartału 2012 r. za pośrednictwem partnerów biznesowych i w witrynie internetowej www.lenovo.com. Ceny modeli zaczynają się od około 1599 USD i 849 USD. Najnowsze informacje z firmy Lenovo można uzyskać, korzystając z kanałów RSS Lenovo oraz serwisów Twitter i Facebook.
O firmie Lenovo
Firma Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) jest producentem urządzeń elektronicznych do użytku osobistego i drugim pod względem wielkości dostawcą komputerów PC na świecie. Firma obsługuje klientów w ponad 160 krajach, a jej obroty sięgają 21 miliardów USD. Lenovo koncentruje się na konstruowaniu komputerów i mobilnych urządzeń internetowych o wyjątkowej jakości. Filarami działalności firmy są innowacyjność, efektywny łańcuch dostaw na całym świecie oraz konsekwentna realizacja strategii biznesowej. Od czasu przejęcia przez Grupę Lenovo działu komputerów osobistych IBM firma opracowuje, produkuje i sprzedaje niezawodne, wysokiej jakości, bezpieczne i łatwe w użyciu produkty techniczne oraz usługi. Lenovo produkuje biznesowe komputery legendarnej marki Think, konsumenckie komputery marki Idea, a także serwery, stacje robocze oraz mobilne urządzenia internetowe, takie jak tablety i smartfony. Lenovo ma duże ośrodki badawcze w Yamato w Japonii, Pekinie, Szanghaju i Shenzen w Chinach oraz w Raleigh w Północnej Karolinie (USA). Więcej informacji można uzyskać pod adresem www.lenovo.com 1 10 godzin czasu działania baterii odnotowano podczas pomiarów z wbudowaną baterią 4-ogniwową i zewnętrzną, 6-ogniwową baterią typu slice.2 Do osiągnięcia poziomu naładowania 80%. Typowa bateria ThinkPad X1 powinna utrzymać ładunek 80% po 1000 cykli ładowania. Czas działania baterii i liczba cykli ładowania zależą od sposobu eksploatacji. Typowa bateria notebooka X1 utrzymuje ponad 60% oryginalnej pojemności po 3 latach przy założeniu 250 cykli rocznie. Lenovo oferuje standardową, roczną ograniczoną gwarancję na baterię oraz opcjonalną gwarancję ThinkPlus® 3-Year Sealed Battery Warranty.3 Dotyczy wybranych modeli z procesorami Intel Core i5 i i7. 4 Ceny nie obejmują podatków ani kosztów wysyłki, mogą ulec zmianie bez powiadomienia i podlegają określonym warunkom. Ceny sprzedawców mogą się różnić. Cena nie obejmuje wszystkich reklamowanych funkcji. Wszystkie oferty są uzależnione od dostępności. Lenovo zastrzega sobie prawo do zmiany oferty i specyfikacji produktów w dowolnym czasie i bez powiadomienia.
Kontakt dla mediów:Witold Wolny, Agencja 21witold.wolny@agencja21.pl, tel. 22 511 13 82

agencja21