Kultura » Kultura
PIOTR APOSTOLIDIS - "GRUZIŃSKA UCZTA" - SPOTKANIE AUTORSKIE - ŁÓDŹ
Zobacz więcej zdjęć » |
Co się jada na gruzińskich suprach? Czym się różni tradycyjna gruzińska metoda wytwarzania win od europejskiej? Jak zaprzyjaźnić się z Gruzinami? Czy wino im jest starsze, tym lepsze? Jak zrobić czakapuli? Na te wszystkie pytania można znaleźć odpowiedzi w książce Piotra Apostolidisa pt. „Gruzińska uczta. Podróż do kraju wina, biesiad i toastów” (Wydawnictwo Pascal). Jest to fascynująca podróż przez kraj, w którym nie ma wina bez jedzenia i nie ma jedzenia bez wina. To opowieść o regionie, gdzie nic nie dzieje się bez wina - świat wina, gdyby nie Gruzja, byłby pewnie o kilka tysięcy lat młodszy. O gruzińskiej kuchni, ucztach do białego rana i radości z życia, której można się uczyć od Gruzinów. Autor jest miłośnikiem Gruzji, certyfikowanym znawcą wina. Podczas czteroletniego pobytu na Kaukazie zajmował się zgłębianiem tajników najstarszej kultury winiarskiej świata, odwiedził setki winnic we wszystkich regionach Gruzji, poznając czołowych producentów. Jest autorem dwóch roczników win naturalnych zrobionych tradycyjną metodą gruzińską.
Nadesłał:
iwona.kazmierczak@empik.com
|
Komentarze (0)