Firma » Biznes

Plany urlopowe Europejczyków- lato 2008

Grupa Europ Assistance, we współpracy z instytutem badawczym Ipsos, przeprowadziła w tym roku ósme już, cykliczne badanie dotyczące planów urlopowych Europejczyków. W badaniu wzięło 3506 osób z 7 krajów europejskich- Hiszpanii, Włoch, Francji, Wielkiej Brytanii, Belgii, Niemiec oraz Austrii.

Z badania wynika, iż 67% badanych Europejczyków wyjedzie w tym roku na wakacje. Najczęściej planowane są urlopy dwutygodniowe- 39% odpowiedzi- przyrost o 2 punkty procentowe w stosunku do ubiegłorocznego badania.  Wynik ten wskazuje na wzrost popularności wyjazdów długoterminowych, (co najmniej 2 tygodnie), na które wskazało aż 68% badanych.

Najczęściej wybieranymi przez Europejczyków kierunkami wyjazdów wakacyjnych wciąż pozostają kraje Europy Zachodniej- 76% odpowiedzi, w tym najczęściej wymieniane są regiony Starego Kontynentu: Francja, Włochy i Hiszpania. Pięciu na stu tegorocznych urlopowiczów planuje wyjazd do Afryki, niewiele mniej do Azji oraz Ameryki Północnej lub Południowej (po 3%).

W odróżnieniu od mieszkańców Europy Zachodniej, większość Polaków pozostanie podczas urlopu w domach. Z danych Pentor Research International, który w czerwcu tego roku przeprowadził badanie « Wakacje Polaków 2008 » 30% Polaków zamierza podczas tegorocznego lata spędzić urlop poza domem. Wśród tej grupy dominują ludzie młodzi (poniżej 29 roku życia), z wyższym wykształceniem i dochodami- 45% spośród nich zamierza w tym roku pojechać na urlop.

Coroczny raport portalu travelplanet «Podróże Polaków » przeprowadzony wśród około 40 tys. klientów dokonujących zakupu wyjazdów wakacyjnych za pośrednictwem Internetu wskazuje również, iż w przeciwieństwie do mieszkańców Europy Zachodniej zdecydowanie preferujemy wyjazdy 7- dniowe (62% wskazań) nad 14- dniowe (30% odpowiedzi). Co więcej atrakcyjniejszym kierunkiem dla Polaków jest Egipt, Turcja czy Tunezja niż kraje Starego Kontynentu tj. Włochu, Francja i Hiszpania. Najbardziej popularnym miejscem letniego wypoczynku dla Polaków jest Egipt, który został wskazany przez 25% badanych, na drugim miejscu znalazła sie Grecja (17%), a na trzecim Turcja (12%). Podobnie jak w ubiegłym roku większości mieszkańców Europy Zachodniej tegoroczne wakacje przeznaczy przede wszystkim na wypoczynek (60% deklaracji). Aktywną turystykę połączona z ze zwiedzaniem nowych miejsc oraz poznawaniem innych kultur, zaplanowało na tegoroczne wakacje 39% badanych.

Polacy, podobnie jak mieszkańcy Europy Zachodniej, planują wakacje z wyprzedzeniem i coraz częściej wybierają wycieczki typu „wcześniej taniej” – wzrost o 9% w porównaniu z ostatnimi dwoma latami. Zauważalna jest też mniejsza popularność oferty „last minute”- spadek z 35% na 30% wskazań w ciągu ostatnich dwóch lat.Raport Europ Assistance Group pokazał również, iż główną przyczyną zmartwień urlopowych są dla Europejczyków problemy zdrowotne, które mogą podczas podróży dotknąć ich samych, osoby towarzyszące im w podróży bądź bliskich pozostawionych w domach na czas urlopu-75% odpowiedzi. Częstym powodem do wakacyjnych trosk są także: ryzyko utraty bagażu lub pieniędzy podczas urlopu- 68% wskazań, wypadek podczas podroży- 60% odpowiedzi oraz dom lub mieszkanie pozostawione bez opieki na czas wyjazdu- 58% wskazań.

Aby zapewnić sobie bezpieczeństwo i komfort podróżowania, a tym samym zminimalizować swoje wakacyjne obawy, Europejczycy często nabywają stosowne polisy ubezpieczeniowe zawierające usługi assistance. Około 70% osób biorących udział w badaniu stwierdziło, iż posiada ubezpieczenie porywające ryzyko kłopotów zdrowotnych w podróży, problemów w miejscu zamieszkania (zalanie, pożar, kradzież itp.) lub awarii samochodu w drodze na wakacje.Według danych Europ Assistance Polska rośnie również świadomość ubezpieczeniowa wśród Polaków. Na podstawie liczby otrzymanych w lipcu zgłoszeń Europ Assistance Polska przewiduje, iż pod koniec lipca będzie o 12% więcej spraw niż w ubiegłym roku.

Na wzrost zapotrzebowania na usługi assistance wpływ ma również świadomość mieszkańców Unii Europejskiej, iż mimo zapisów w Europejskiej Karcie Ubezpieczeniowej gwarantujących pomoc medyczną dla każdego mieszkańca Unii Europejskiej znajdującego się w innym kraju unijnym, nawet w przypadku, gdy nie posiada on ubezpieczenia turystycznego, ta pomoc ograniczona jest jedynie do podstawowych usług świadczonych przez medyczne placówki publiczne. Opieka ta nie gwarantuje m.in. transportu medycznego do kraju, opieki nad rodziną pacjenta czy pomocy prawnej i administracyjnejBadanie zrealizowane przez Ipsos i Grupę Europ Assistance dowodzi, iż mieszkańcy Europy Zachodniej są w większości świadomi zagrożeń związanych z wypoczynkiem i wyjeżdżając za granicę posiadają stosowne ubezpieczenia, które pozwalają im w pełni, bez niepotrzebnego stresu, cieszyć się swoim letnim odpoczynkiem.

joanna.belza