Firma » Biznes

Platforma zakupowa Logintrade w Koksowni Przyjaźń

Elektroniczny system zaopatrzenia umożliwia wybór najkorzystniejszego dostawcy. Platforma zakupowa to system, który optymalizuje proces zakupowy poprzez przeniesienie go do przestrzeni elektronicznej. O zaletach tego rozwiązania mówi Jacek Kudzia z Koksowni Przyjaźń Sp. z o.o.

- Poszukiwaliśmy rozwiązania, które będzie transparentne i pomoże nam usystematyzować proces zakupowy. To były podstawowe założenia dla systemu. Chcieliśmy pokazać naszym dostawcom, że posiadamy jasne i przejrzyste procedury zakupowe. Liczyliśmy, iż w ten sposób poszerzymy bazę dostawców co w rezultacie pozwoli na osiągnięcie lepszych efektów zakupowych – mówi Jacek Kudzia, kierownik Działu Zaopatrzenia Koksowni Przyjaźń Sp. z o.o.

Dostawcą platformy zakupowej dla Koksowni Przyjaźń Sp. z o.o. (Koksownia Przyjaźń) jest firma Logintrade.

Wdrożenie platformy
Proces wdrażania platformy należy podzielić na kilka etapów. - W przypadku Koksowni Przyjaźń najtrudniejszy był pierwszy etap - ocenia Kudzia. - Przejście od tradycyjnego podejścia opartego na typowej analizie ofert otrzymanych od dostawców do programu komputerowego, który umożliwia przeprowadzenie całego procesu wirtualnie nie było łatwe. Szkolenie przeprowadzone przez twórców platformy pomogło zrozumieć ten system i uzyskać pełną akceptację zmian wśród naszych pracowników.

Kolejnym etapem wdrażania nowego narzędzia było przedstawienie go dostawcom.
- Pomimo początkowych oporów, dostawcy zaakceptowali nowe rozwiązanie. Po zalogowaniu do systemu każdy dostawca ma w jednym miejscu wszystkie informacje dotyczące współpracy z naszą firmą. Może zamieszczać w swoim profilu katalogi oraz informacje o nowościach. System zbiera oferty wysłane do nas, jak i pełną korespondencję zwrotną. Dostawcy w rozmowach z nami podkreślają, że rozwiązanie ułatwiło im komunikację i dało narzędzie do usystematyzowania współpracy – mówi Jacek Kudzia.

Zalety systemu Logintrade
Obecnie w Koksowni Przyjaźń platforma obsługuje pełen proces zakupowy: od zapotrzebowania, poprzez proces tworzenia zapytania ofertowego, wysłanie zapytań ofertowych do dostawców, zebranie ofert, analizę, zatwierdzenie postępowania i wybór dostawcy.

- Platforma daje nam możliwość skorzystania z olbrzymiej bazy dostawców, zarówno własnej, jak i z baz firm korzystających z tego rozwiązania. Mamy pewność, że wybieramy najbardziej atrakcyjną ofertę na rynku – mówi Jacek Kudzia.

Zaletą elektronicznego systemu zaopatrzenia jest też jego elastyczność. Użytkownicy mają na przykład możliwość szybkiego przekształcenia postępowania ofertowego w aukcję elektroniczną - jeśli jest to w interesie kupującego. Logintrade umożliwia też wykorzystanie bazy danych do tworzenia analiz, które wspomagają zakupowe procesy decyzyjne.

Platforma dobra dla firmy
Logintrade umożliwia optymalizację procesu zakupowego i uzyskanie jego przejrzystości. Elektroniczny system zaopatrzenia ułatwia też optymalizację kryteriów doboru produktów i dostawców. Platforma zakupowa pozwala uzyskać korzyści poprzez agregację wolumenu zamówień. Zaletą jest też pogłębianie relacji z dostawcami.

Platforma Zakupowa daje działowi zakupów możliwość elastycznego i efektywnego reagowania na zmieniającą się sytuację. Jest to kierunek, który wydaje się być jedyną alternatywą dla nowoczesnych zakupów. Wciąż analizujemy co można poprawić, co zmienić. Wraz z zespołem Logintrade dyskutujemy nad wieloma zmianami. Muszę przyznać, że inspiracja ze strony dostawcy platformy, połączona z naszą odwagą i determinacją, zaowocowała nową jakością w podejściu do zakupów w naszej firmie – kończy Jacek Kudzia.

Logintrade Sp. z o.o.