Firma » Biznes

Podniebna kawiarnia i restauracja z widokiem na samoloty do wzięcia

Wrocławskie lotnisko ogłosiło konkurs dla najemców lokali gastronomicznych w nowym terminalu. To początek komercjalizacji obiektu, który zostanie otwarty za rok. Sklepy, restauracje i inne punkty handlowo-usługowe zajmą cztery razy większą powierzchnię niż w obecnym terminalu.

Na początek do wynajmu przeznaczono 5 lokali gastronomicznych o łącznej powierzchni 1800 mkw. Wrocławskie lotnisko do 8 października czeka na oferty firm, które chcą prowadzić między innymi główną restaurację na parterze terminalu.

- To będzie wyjątkowe miejsce, dla tych wszystkich, których fascynują, a przynajmniej interesują samoloty i życie lotniska - mówi Jarosław Sztucki, dyrektor ds. marketingu i sprzedaży Portu Lotniczego Wrocław. Lokal o powierzchni prawie 700 mkw. będzie miał widok na kołujące samoloty. Klienci, siedząc przy stolikach, zobaczą przez przeszkloną ścianę wszystko to, co dzieje się na płycie lotniska. - Dzięki temu wewnątrz terminalu stale obecna będzie atmosfera latania, a pasażerowie poczują przedsmak podróży - mówi Jarosław Sztucki. Jednocześnie położona w sercu budynku restauracja będzie miała widok na główne wejście do terminalu.

Konkurs dotyczy także: kawiarni i baru na parterze, restauracji na pierwszym piętrze, a także kolejnej atrakcji nowego terminalu - podniebnej kawiarni na drugim piętrze. To tam jesienią 2011 roku otwarty zostanie nowoczesny taras widokowy, z którego będzie można podziwiać startujące samoloty. - Kawiarnia jest tak usytuowana, że będzie można obserwować moment poderwania maszyny do lotu. To zachwyca wszystkich - podkreśla dyrektor międzynarodowego lotniska we Wrocławiu.

Co ważne, kawiarnia na wysokości prawie 10 m (trzecie piętro bloku), będzie ogólnodostępna. Dostaniemy się do niej albo ruchomymi schodami, albo windą. Klienci kawiarni nie tylko sfotografują startujące samoloty, będą mogli też pomachać na pożegnanie bliskiej osobie - lokal będzie miał dodatkowo widok na halę odlotów.

Atrakcyjne lokale gastronomiczne czekają na najemców do 8 października 2010 r. Tego dnia o godzinie 16.00 zakończy się przyjmowanie zgłoszeń. - Wybierając najlepszą ofertę, przede wszystkim będziemy mieć na uwadze komfort i potrzeby podróżnych, bo to im mają służyć kawiarnie i restauracje - mówi Jarosław Sztucki, dyrektor ds. sprzedaży i marketingu Portu Lotniczego Wrocław. - Liczy się pomysł na prowadzenia działalności, a także proponowane ceny i sposób podawania posiłków - dodaje.

Wybór najemców przebiegać ma dwóch etapach: konkursu i negocjacji. Wszelkie szczegóły dostępne są na stronie www.airport.wroclaw.pl.

Konkurs dla najemców lokali gastronomicznych to początek zagospodarowania części handlowo-usługowej nowego terminalu wrocławskiego lotniska. Nowoczesny, cztery razy większy obiekt będzie też miał cztery razy większą powierzchnię przeznaczoną na sklepy, restauracje i kawiarnie. W sumie zajmie ona ok. 3 tys. mkw.

Rozbudowa Portu Lotniczego im. Mikołaja Kopernika we Wrocławiu.

Już za rok wrocławskie lotnisko otworzy nowy terminal, który będzie mógł odprawić rocznie 3,5 mln podróżnych. Jego kubatura, jedna z największych w Polsce, wyniesie ponad 300 tys. m3. Trzykondygnacyjny obiekt pomieści 8 stanowisk kontroli bezpieczeństwa oraz 22 stanowiska odprawy biletowo-bagażowej. Wewnątrz zaprojektowano między innymi sale konferencyjne, bary, kawiarnie, a także galerię handlową. Nowością na wrocławskim lotnisku będą też rękawy, którymi pasażerowie przejdą bezpośrednio do samolotów.

Port Lotniczy Wrocław