Firma » Biznes

Podróżuj bezpiecznie ze swoim smartfonem - nowy artykuł Kaspersky Lab

Kaspersky Lab, producent rozwiązań do ochrony danych, opublikował w autorskiej Encyklopedii Wirusów VirusList.pl nowy artykuł pt.: "Podróżuj bezpiecznie ze swoim smartfonem".

Tekst jest kierowany do właścicieli i pracowników firm korzystających w codziennej pracy ze smartfonów, a także do wszystkich osób zainteresowanych bezpieczeństwem mobilnym.

Przebywać w siedzibie klienta, a jednocześnie być przez cały czas "w Sieci" - dzięki nowoczesnym smartfonom teraz jest to możliwe. Te wyposażone w dodatkowe funkcje telefony komórkowe mają rozmiar niewiele większy od dłoni, jednak ich moc obliczeniowa często przewyższa osiągi przeciętnego peceta sprzed kilku lat.

Możliwość wykorzystywania tych urządzeń do dzwonienia wydaje się mieć drugorzędne znaczenie. Te minikomputery pozwalają zabieganym pracownikom lub pracującym na własny rachunek profesjonalistom uzyskać dostęp do wiadomości e-mail, kontaktów, kalendarza lub aktualnych cenników. Jednak to, co łatwo mieści się w kieszeni, może równie łatwo zostać skradzione.

W przypadku utraty telefonu komórkowego, złodzieje lub znalazcy mogą bez trudu uzyskać dostęp do przechowywanych na nim danych. Czy nie istnieją żadne mechanizmy ochrony? Większość smartfonów nie posiada żadnych zabezpieczeń, mimo że oprócz zwykłej kradzieży, urządzenia te mogą również paść ofiarą różnych ataków cybernetycznych.

Jeżeli posiadasz odpowiednie oprogramowanie bezpieczeństwa, poważnie utrudniasz życie cyberprzestępcom i znacznie zwiększasz szanse odzyskania urządzenia.

Informacje poruszone w artykule

- Przyczyny popularności smartfonów
- Potencjalne zagrożenia dla urządzeń i danych
- Konsekwencje kradzieży smartfonu
- Ochrona przed atakami oraz w przypadku utraty urządzenia
- Wyjaśnienie możliwych metod ataków, jakie stosują cyberprzestępcy
- Uświadomienie wagi osobistych informacji
- Wyjaśnienie, przed czym chroni cię oprogramowanie bezpieczeństwa
- Istotne informacje przydatne podczas wybierania odpowiedniego oprogramowanie bezpieczeństwa

Pełny artykuł można znaleźć w Encyklopedii Wirusów VirusList.pl prowadzonej przez Kaspersky Lab: http://viruslist.pl/analysis.html?newsid=523.

Artykuł można wykorzystać dowolnie, z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.