Dom » Budownictwo

Pokrycie domu drewnianego

Moda na ekologię rozkwita, a razem z nią trend budowania domów z drewna oraz budynków i restauracji o charakterze regionalnym. Ściany z drewna to jedno, a co z dachem?

Pokrycie domu drewnianego

Inwestorzy marzący o przytulnym domku z bali mają do wyboru całą gamę produktów. Począwszy od strzechy i gontu drewnianego, przez pokrycia bitumiczne aż do pokryć stalowych. Zapał miłośników sielskich widoków może zostać jednak nieco ostudzony przez cenę  tych najbardziej tradycyjnych pokryć ze strzechy i gontu drewnianego. Ceny tego ostatniego – w zależności od rodzaju drewna – rozpoczynają się od 40 zł za metr kwadratowy. Cena strzechy z kolei jest porównywalna z ceną dobrej jakości dachówki ceramicznej. Ponadto obydwa te pokrycia, choć należą do trwałych, charakteryzują się też dość dużą wagą, co przekłada się na odpowiednie – a więc bardziej kosztowne przygotowanie więźby i całego budynku. Znacznie lżejsze, choć już nie tak urzekające, są pokrycia bitumiczne. Przemawiająca za nimi atrakcyjna cena nie powinna jednak decydować o wyborze, gdyż w opinii dekarzy nie należą one do najbardziej trwałych.

Drewno i stal

Połączenie stali z drewnem może zaskakiwać – tym bardziej warto zwrócić na nie uwagę. Stal kojarzona jest z jednej strony z nowoczesnymi budynkami, z drugiej natomiast z montowaną na murowanych domach blachodachówką. Cechą charakterystyczną stali jest jednak właśnie uniwersalność jej zastosowania. Na rynku już od dawna znaleźć można np. panele dachowe z kamienną posypką, które dobrze prezentują się zarówno na budynkach murowanych, jak i drewnianych. W 2014 roku firma Blachy Pruszyński wprowadziła na rynek nowy produkt – stalowe panele dachowe REGLE. Pokrycie to przypomina gont drewniany ale jest od niego tańsze i łatwiejsze w montażu oraz bezpieczniejsze w eksploatacji (zwłaszcza jeśli chodzi o przepisy przeciwpożarowe). Jeśli porównywać REGLE do pokryć stalowych z posypką kamionkową, to wyróżniają się znów korzystniejsza ceną oraz walorami użytkowymi – chropowata kamionkowa powłoka „magazynuje” zabrudzenia i jest trudniejsza w czyszczeniu i konserwacji. Co do pokryć bitumicznych, to oprócz estetyki wykonania – panele dachowe REGLE przewyższają je znacznie trwałością. Dzięki poliuretanowej powłoce – matowej PURMAT lub połysk PURLAK – firma Blachy Pruszyński udziela na nie 30- letniej gwarancji. Jeśli do tego dołożyć prestiżowe nagrody zdobyte przez panele REGLE, jak chociażby Złoty Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich i statuetkę Top Builder przyznawaną przez miesięcznik budowlany Builder, to otrzymujemy produkt ze wszech miar godny polecenia.

k.czernielewska@synergymedia.pl