Firma » Finanse

Polacy chcą coraz więcej pieniędzy od banków

21 tys. zł na bieżące potrzeby i 230 tys. zł na dom – to średnie wartości kwot kredytów gotówkowych i hipotecznych, o jakie wnioskowali użytkownicy porównywarki finansowej TotalMoney.pl od połowy października 2008 do połowy lutego br.

Przytoczone dane pochodzą z upublicznionego właśnie raportu TotalMoney.pl, który pokazuje zmiany na rynku kredytów w ciągu ostatnich czterech miesięcy. Z analizy zawartej w raporcie wynika, że kwota wnioskowanych przez Polaków kredytów gotówkowych systematycznie rośnie - w połowie października 2008 roku było to niecałe 16 tys. zł, a obecnie jest to już znacznie ponad 20 tys. zł. Średnio w całym okresie poddanym analizie – 21 tys. zł. Analitycy TotalMoney.pl zauważają jednak, że kwota wnioskowanego kredytu rzadko jest tożsama z tą faktycznie przyznaną.

„Wynika to z faktu, że banki w ostatnim czasie bardzo mocno zaostrzyły warunki udzielania kredytów gotówkowych. Przejawami tej zaostrzonej polityki są: zmienione kryteria oraz warunki przyznawania kredytu, ograniczenie dostępności ofert kredytowych na uproszczonych zasadach w zakresie dokumentowania dochodów, wprowadzenie wymogu dostarczenia zaświadczenia o zatrudnieniu i wymaganych zabezpieczeń, bardziej wnikliwa i szczegółowa analiza sytuacji ekonomicznej kredytobiorcy” - podkreśla Tomasz Litwiniuk, Główny Analityk TotalMoney.pl.

Również na rynku kredytów hipotecznych obserwowany jest wyraźny trend wskazujący na zwiększającą się wartość średniej kwoty wnioskowanego kredytu hipotecznego. Wynosi ona aktualnie ponad 230 tys. złotych. Aż 96,2 proc. Polaków, którzy wnioskują za pośrednictwem TotalMoney.pl, stara się o kredyt w złotówkach. 3,6 proc – we frankach szwajcarskich, a 0,2 proc w dolarach. Pomimo wprowadzenia przez banki w ostatnim czasie znaczących obostrzeń w dostępie do kredytów hipotecznych, TotalMoney.pl nie zaobserwowało spadku ilości wniosków o kredyty mieszkaniowe kierowanych za pośrednictwem serwisu. Analitycy porównywarki zwracają jednak uwagę, że wydłużył się proces obsługi wniosku o kredyt mieszkaniowy, a także spada liczba wypłaconych kredytów w stosunku do złożonych wniosków.

Według TotalMoney.pl, w kolejnych miesiącach 2009 roku nastąpi dalsze zaostrzanie warunków oraz kryteriów udzielania kredytów gotówkowych oraz hipotecznych. Nie osłabnie jednak popyt na kredyty. Polacy - pomimo coraz bardziej dokuczającego kryzysu gospodarczego - będą dalej musieli zasilać swoje domowe budżety finansowaniem w bankach. Dlatego akcji kredytowej nie wróży się znaczącej stagnacji. Równocześnie należy pamiętać o tym, że klienci znajdujący się w gorszej sytuacji materialnej (posiadający zaległości w spłacie kredytów, negatywną historię kredytową w BIK albo wręcz kredyty pozostające w windykacji) na kredyt raczej nie mają co liczyć – podkreśla TotalMoney.pl w raporcie.

Pełną wersję raportu przygotowanego przez TotalMoney.pl można zobaczyć na stronie www.TotalMoney.pl.

Informacje o TotalMoney.pl
TotalMoney.pl to niezależna porównywarka produktów finansowych i ubezpieczeniowych. W portalu można w sposób obiektywny, łatwo i za darmo porównać ponad tysiąc produktów finansowych – m.in. kredytów, lokat, kart kredytowych, kont bankowych oraz ubezpieczeń. TotalMoney.pl daje również swoim użytkownikom możliwość komentowania i  oceniania porównywanych ofert, a także posiada rozbudowaną część informacyjno-edukacyjną o produktach finansowych. W przyszłości w ramach serwisu mają też być porównywane inne trudne do porównania usługi i produkty z różnych branż. Twórcą TotalMoney.pl jest Konekt Poland Sp. z o.o., która posiada bogate doświadczenie m.in. z rynku brytyjskiego w zakresie porównywania produktów finansowych i ubezpieczeniowych, a także we współpracy z bankami oraz doradcami finansowymi. Więcej informacji: www.TotalMoney.pl.

PRS