Firma » Bankowość

Polfactor SA największym polskim faktorem eksportowym w ramach FCI

W okresie styczeń – maj 2009 Polfactor SA zrealizował największe obroty w faktoringu eksportowym (8 mln Euro) i udzielił najwięcej gwarancji importowych (21.5 mln Euro) w ramach Factors Chain International (FCI).

Factors Chain International jest największą międzynarodową organizacją faktorów zrzeszającą 242 firm faktoringowych z 65 krajów. Na podstawie danych pochodzących z FCI publikowane są dane dotyczące wartości rynku faktoringowego na świecie, która w 2008 roku jest szacowana na 1,325,111 mln Euro (+2% r/r).

Polfactor współpracuje z FCI już od 15 lat a świeżo opublikowany ranking podsumowujący jakość obsługi i wartość realizowanych obrotów faktoringowych za ostatnich 5 lat plasuje Polfactor na 15 miejscu na świecie.

Faktoring eksportowy jest usługą skierowaną do firm, które sprzedają towary lub usługi odbiorcom zagranicznym z odroczonym terminem płatności. W ramach FCI, Polfactor oferuje dwa rodzaje faktoringu eksportowego:

• Faktoring eksportowy z regresem (FCI)

Finansowanie wierzytelności eksportowych to podstawowa funkcja faktoringu eksportowego z regresem. Korzystając z usługi faktoringu Klient zyskuje komfort w zarządzaniu swoimi finansami gdyż długie terminy płatności czy opóźnienia w płatnościach od odbiorców nie będą pogarszać płynności finansowej. Faktor wypłaca określoną wartość brutto faktury niezwłocznie po jej otrzymaniu w walucie transakcji a dodatkowo będzie skłonny poczekać na płatność od odbiorcy w przypadku jego opóźnienia.

• Faktoring eksportowy ze 100% przejęciem ryzyka wypłacalności Odbiorcy (FCI)

Faktoring eksportowy z przejęciem ryzyka wypłacalności odbiorcy daje pewność, że przedsiębiorca nie starci swoich pieniędzy. Będzie miał także pewność, że jego zagraniczny partner jest podmiotem wiarygodnym, a to dzięki współpracy faktorów zarówno z renomowanymi firmami ubezpieczeniowymi jak i firmami faktoringowymi z całego świata. Korzyść dla przedsiębiorcy to przejęcie ryzyka wypłacalności odbiorcy nawet w 100%!.

Ponieważ w transakcjach eksportowych obowiązują wydłużone terminy płatności sięgające 60, 90 a nawet 120 dni, faktoring eksportowy pozwala na zachowanie płynności przedsiębiorstwa, zwiększając zarazem możliwości inwestycyjne. Jest to tym bardziej istotne w momencie utrudnionego dostępu do kredytów krótkoterminowych w bankach. Obecnie przedsiębiorcy przede wszystkim stawiają na utrzymanie płynności, w dalszej kolejności na inwestycje i rozwój. Poza tym kooperacja z zagranicznymi faktorami to sprawdzenie zagranicznego odbiorcy przez instytucję finansową działającą w kraju odbiorcy, mającą bezpośredni kontakt z nim oraz działającą w ramach tego samego systemu prawnego. Instytucje te niejednokrotnie także posiadają bezpośrednie doświadczenie płatnicze we współpracy z nim gdyż w ramach swoich obowiązków podejmują się inkasa i monitorowania spływu należności.

Spółka Polfactor, jedna z wiodących firm faktoringowych w Polsce, została utworzona przez BRE Bank i Intermarket Bank AG w 1995 roku. Jest członkiem międzynarodowej sieci faktorów - Factors Chain International (FCI) zrzeszającego 242 członków z 65 krajów oraz Polskiego Związku Faktorów. Polfactor SA oferuje usługi faktoringu krajowego i eksportowego, z regresem i z przejęciem ryzyka wypłacalności odbiorcy oraz gwarancje importowe.

ap