Gospodarka » Maszyny

Pompy perystaltyczne Watson-Marlow pomagają kontrolować jakość napojów alkoholowych

Niemiecka firma Zeutec Opto-Elektronik wykorzystuje pompy OEM produkowane przez grupę Watson-Marlow do produkcji swojego nowego analizatora, SpectraAlyzer 2.0. Urządzenie stosuje bliską podczerwień (NIR) do badania alkoholi takich jak wino, piwo czy alkohole mocne.

SpectraAlyzer firmy Zeutec może w krótkim czasie wskazać najbardziej znaczące dane decydujące o jakości napojów alkoholowych. Urządzenie jest idealnym rozwiązaniem używanym do rutynowych kontroli podczas produkcji alkoholu, a przedstawiane parametry dostarczają informacji na temat etapu procesu. Przykładowo, w przypadku wina takimi parametrami są poziom alkoholu, cukru, zawartość kwasu, wartość PH, gęstość oraz kolor. Zaletą metody NIR jest możliwość przeprowadzenia szybkiej i taniej analizy jakości alkoholu. Urządzenie cieszy się dużym zainteresowaniem wśród  firm produkujących napoje alkoholowe, takich jak Moët & Chandon, czy Pernod Ricard. Dla producentów najważniejszą kwestią jest automatyczny pomiar, rozwiązanie to pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze przedsiębiorstwa. SpectraAlyzer firmy Zeutec spełnia to wymaganie, a wbudowany w urządzenie autosampler pobiera automatycznie do 32 próbek.

- Urządzenie bez problemu może dokonywać około 60 pomiarów na godzinę. Próbki pobierane są za pomocą specjalnej igły. Następnie pompa perystaltyczna, przekazuje próbkę do komórki pomiarowej, a potem do zbiornika – komentuje Daniel Hembd, szef Działu Badań i Rozwoju w firmie Zeutec.

Podczas projektowania automatu do pobierania próbek najważniejsza była możliwość zapewnienia użytkownikowi końcowemu jak największej elastyczności. Właśnie dlatego Zeutec postanowił wykorzystać pompy OEM z serii 114, produkowane przez Watson-Marlow Fluid Technology Group.

- Testowaliśmy pompy kilku producentów, jednak większość z nich posiadała ograniczenia co do możliwości zastosowania. Przykładowo, pompy innych firm wymagały zastosowania określonego rodzaju rurek, a nasi klienci używali rurek o różnych rozmiarach i stworzonych z różnych materiałów. Poza tym, pompy innych producentów były na ogół zbyt skomplikowane w użytkowaniu, zwłaszcza, gdy próbowaliśmy wymienić rurki. Pompa Watson-Marlow jest umieszczona z tyłu automatu do pobierania próbek, dzięki czemu rurki mogą zostać w łatwy sposób wymienione – dodaje Daniel Hembd.

Pompy OEM z serii 114 są przystosowane do różnych rodzajów rurek o średnicy wewnętrznej od 0.5 do 4.8 mm. Kompaktowa i praktycznie bezobsługowa głowica ułatwia precyzyjny i powtarzalny przepływ od 2 do 510 ml/min. Dzięki innowacyjnej pokrywie rurka może być szybko wymieniona bez użycia narzędzi.

Kolejną ważną cechą głowicy jest bardzo niska pulsacja, co jest zasługą wykorzystania czterech rolek napędowych. Produkt może wykorzystywać rurki ciągłe, które wykluczają ryzyko tzw. zanieczyszczenia krzyżowego. Są też łatwe w eksploatacji, w przypadku ich zużycia w miejscu gdzie były uciskane, mogą zostać z łatwością wymienione.

- W przypadku rurek ciągłych, nie ma takiego miejsca pomiędzy automatem do pobierania próbek, a urządzeniem mierzącym, gdzie mogłyby utworzyć się osady. Nie ma także miejsca, przez które do próbki mogłoby dostać się powietrze, co miałoby negatywny wpływ na precyzję – tłumaczy Hembd.

Firma Zeutec  zaczęła wykorzystywać pompy OEM, produkowane przez Watson-Marlow także do urządzenia SpectraAlyzer bez funkcji automatycznego pobierania próbek.

GGC2015