Kultura, sztuka » Kultura

Ponad 50 tysięcy widzów odwiedziło Orange Kino Letnie

Już ponad 50 tysięcy kinomanów było gośćmi wakacyjnej akcji Orange Kino Letnie. Zainteresowanie propozycją Orange jest ogromne i przerosło najśmielsze oczekiwania organizatorów. W seansach uczestniczy często nawet czterokrotnie więcej widzów niż zakładano.

W Sopocie i Zakopanem trwa Orange Kino Letnie, dzięki czemu mieszkańcy i wczasowicze mogą za darmo oglądać filmy pod gołym niebem. Każdego wieczoru, zakopiańskie Krupówki i sopockie Molo zamieniają się w nietypową salę kinową, w której welurowe fotele zastąpiono góralskimi ławami i leżakami plażowymi.

Codziennie po zachodzie słońca, około 1000 osób może usiąść wygodnie i za darmo oglądać najlepsze produkcje filmowe ostatnich lat.

Ogromna popularność imprezy sprawia, że widzowie przychodzą do kin na godzinę przed seansem, by zająć miejsca. W obu miejscowościach zostały zorganizowane strefy VIP, dla osób ze specjalnymi VIP PASSAMI wygranymi w konkursach organizowanych w prasie, internecie i radiu.  Firma Outdoor Cinema przygotowała w każdym z kin blisko 500 miejsc dla widzów, tymczasem projekcja filmu „Step Up - Taniec Zmysłów" zgromadziła na widowni w Sopocie niemal 2 tys. osób. Ogółem do końca lipca kino na Molo odwiedziło ok. 30 tysięcy, a na Krupówkach 20 tysięcy widzów.

Repertuar imprezy obejmuje hity światowego kina - od lekkich komedii po najbardziej kultowe filmy wszech czasów. W ciągu miesiąca w obu miejscowościach odbyło się 60 projekcji, wśród których największą popularnością cieszyły się: „Step Up", „Slumdog - Milioner z ulicy", „To nie tak jak myślisz kotku", „Sen Kasandry", „Pulp Fiction", „Frida", „Vicky Cristina Barcelona", „Wszystko Gra". W sierpniu na widzów Orange Kino Letnie czekają kolejne hity m.in. „Coco Chanel" czy „Jagodowa miłość".

Interesującym elementem projektu Orange Kino Letnie Sopot - Zakopane 2009 jest przygotowany we współpracy z PKP Intercity Wagon Filmowy kursujący pomiędzy Bałtykiem a Tatrami. To mobilne kino nie tylko łączy zimową i letnią stolicę Polski, ale także zaprasza podróżnych na projekcje. Dotychczas wagon przejechał trasę ok. 30 razy, a podczas podróży odbyło się ponad 200 seansów filmowych. Repertuar filmów wyświetlanych w ramach Orange Kino Letnie znaleźć można na folderach i ulotkach rozdawanych w Sopocie i Zakopanym, został również wydrukowany na biletach wstępu na molo. Tradycyjnie znajduje się również w repertuarach kin drukowanych w prasie Trójmiasta i okręgu małopolskiego. Więcej informacji o projekcie i repertuarze, a także galerię zdjęć znaleźć można na oficjalnej stronie www.orangekinoletnie.wp.pl

ap