Motoryzacja » Transport

Port Lotniczy Wrocław – loty jesień-zima 2011/2012

Tradycyjnie koniec października to czas zmiany rozkładu lotów na lotniskach. W Porcie Lotniczym Wrocław oznacza to 26 połączeń do 11 europejskich państw. Hitem sezonu będą loty do Berlina i Rzymu.

30 października nie tylko czas zmienił się z letniego na zimowy, ale także siatka połączeń Portu Lotniczego Wrocław. Do 24 marca 2012 roku z Wrocławia polecimy bezpośrednio do Włoch, Niemiec, Anglii, Brukseli, Irlandii, Holandii, Szkocji, Danii, Norwegii, Francji, a także do polskich miast: Warszawy i Gdańska.

- Jesienno-zimowa oferta lotniska powinna usatysfakcjonować podróżujących z Portu Lotniczego Wrocław. Do wyboru pozostają najciekawsze europejskie miasta, loty krajowe, destynacje biznesowe i kierunki turystyczne – mówi Dariusz Kuś. – Nawet mimo chłodniejszych dni to będzie okres wysokich lotów dla lotniska we Wrocławiu – dodaje.

Najgorętszą nowością we wrocławskim rozkładzie lotów jest przywrócenie połączenia na linii Wrocław-Rzym Ciampino przez linie Ryanair od 30 października. Do Wiecznego Miasta polecimy teraz dwa razy w tygodniu, w środy i niedziele (godz. 12.20). Bilet w obie strony można kupić za niecałe 200 zł (dane z 31.10.2011 r.). Z kolei OTL Jetair uruchamia połączenie z Berlinem. Na lotnisko Tegel samoloty z Wrocławia od 31 października będą latać od poniedziałku do piątku o godz. 10.30.

Bogata oferta tanich linii lotniczych nadal umożliwi podróż do najatrakcyjniejszych europejskich miast. W szare zimowe dni polecamy kierunek włoski, czyli Mediolan albo  Bolonię nazywaną także La Grassa ze względu na kulinarną tradycję. Niesłabnącą popularnością cieszy się Paryż Beauvais, Bruksela Charleroi, ale także Eindhoven, z którego bardzo łatwo jest dotrzeć do Amsterdamu. Interesującą przygodą może być także podróż nad fiordy do malowniczej stolicy Norwegii – Oslo. Natomiast wszystkim, którzy kibicują Polakom grającym w miejscowym klubie piłkarskim, a do tego cenią sobie udane zakupy oraz ciekawe obiekty do zwiedzania tanie linie Wizz Air oferują loty do Dortmundu. Lotnisko nie spuszcza również z tonu, jeśli chodzi o flagowe kierunki, czyli loty na Wyspy Brytyjskie. W zimowym rozkładzie znajdą się rejsy do Bristolu, Doncaster Sheffield, East Midlands, Glasgow, Liverpoolu, Londynu Luton i Londynu Stansted. Rekordowa pozostaje liczba połączeń z Irlandią. Nadal bezpośrednio ze Strachowic dotrzemy do Dublina, Cork i Shannon.

Mają z czego wybierać również pasażerowie klasy biznes. Od 4 października linie SAS zwiększyły liczbę połączeń do Kopenhagi i latają do Danii aż 6 razy w tygodniu (poniedziałki, wtorki, środy, czwartki, piątki i niedziele). Na zimę pozostaną loty do Monachium, Düsseldorfu oraz Frankfurtu nad Menem.

Podróżujących na krajowych dystansach z pewnością ucieszy fakt, że wciąż szybko i w atrakcyjnych cenach dostaniemy się do Gdańska z Eurolotem. Korzystając z usług OLT Jet Air  dotrzemy do Warszawy. Do stolicy polecimy też z LOT-em.

Wraz z nadejściem zimy z rozkładu lotów znikną typowo wakacyjne kierunki – Alicante, Barcelona, Malaga. Na spragnionych lata w środku zimy czekają natomiast dwie słoneczne nowości z oferty czarterowej. Z wrocławskiego lotniska polecimy już nie tylko do Egiptu, ale także na hiszpańską wyspę Lanzarote i portugalską Maderę.

Port Lotniczy Wrocław