Gospodarka » Przemysł

Postęp tworzy elastyczność - elastyczność kreuje postęp

Po pomyślnie zakończonym próbnym rozruchu, od kwietnia 2010 rozpoczęto w Dornbracht uszlachetnianie powierzchni według całkowicie nowej koncepcji, unikatowej w skali światowej.

Postępując zgodnie z myślą przewodnią konsekwentnej modularyzacji procesu produkcyjnego zastąpiono zwykle stosowane w branży centralne rozwiązanie z postaci dużej galwanizerni stosującej stojaki przez mniejsze, bardzo elastyczne jednostki - cztery różne "filozofie projektowania galwanizerni" odpowiadają teraz za najważniejszy proces tworzenia wartości w produkcji wysokiej jakości armatury designerskiej.

Nowe filozofie galwaniczne: Gavaroline i Varioline

W zależności od stopnia skomplikowania i wielkości partii produkcyjnej, oprócz z powodzeniem stosowanych dotąd robotów galwanizerskich - Gavaros - zastosowano dwie nowe linie produkcyjne: jedną Gavaroline i dwie Varioline. Modułowa konstrukcja tych trzech linii, zlokalizowanych w nowej, wielofunkcyjnej hali, umożliwia firmie Dornbracht zupełnie nową elastyczność we wdrażaniu nowatorskiej technologii. Pojedyncze detale, produkcja elementów specjalnych i produkcja małoseryjna są wykonywane nadal metodą galwanizacji ręcznej.

W przypadku nowych linii chodzi o systemy uwzględniające specyfikę artykułów. Tym samym, według kierownika Matthiasa Dornbrachta, przedsiębiorstwo działa nadal według swojej naczelnej zasady, że wszystkie jednostki produkcyjne i organizacyjne są podporządkowane wymaganiom designerskim: "Nie zostanie zmieniony żaden promień i żadna krawędź, aby uzyskać większą wydajność w jednostce czasu".

Zasada modularyzacji

Gavaroline jest w stanie galwanizować przedmioty o złożonych kształtach geometrycznych, jak np. serie armatury Lulu i MEM. Linia ta została opracowana przez firmę Dornbracht wspólnie z producentem robotów - firmą carat robotic innovation GmbH. Podstawę tych innowacji stwarzał stosowany już od czterech lat robot galwanizerski Gavaro, który w jednej operacji może poddać obróbce galwanizerskiej przedmiot o złożonych kształtach. Roboty kinematyczne zostały wyposażone w stojak, dzięki czemu w jednym przejściu można teraz przeprowadzać przez roztwory elektrolityczne większą liczbę części.

Gavaroline składa się z trzech jednostek modułowych. W każdym module pracują dwa roboty, które dzięki sześciu osiom posiadają dużą przestrzeń swobody ruchu. Tym samym znacznie zredukowano przenoszenie resztek cieczy. Varioline są natomiast wyposażone w galwanizernię z podwoziami, dla dużej liczby sztuk, o odpowiednio mniejszym stopniu skomplikowania, np. dla serii Meta.02 i Madison.

Zasada konstrukcji modułowej pozwala przedsiębiorstwu na wykonywanie nawet bardzo małych partii produkcyjnych. Poza tym firma Dornbracht jest w stanie bardzo szybko reagować na wymagania przepisów albo rozwój technologiczny. Gdy zajdzie potrzeba spełnienia nowych norm środowiskowych wówczas, jak mówi Matthias Dornbracht: „W ten sposób możemy wdrożyć postęp techniczny w ciągu dwóch lat. Wycofujemy stary moduł, wprowadzamy nowy moduł". Dzięki tej elastyczności w produkcji, koncepcja ta ostatecznie jest opłacalna, nawet jeżeli modułowość wymaga najpierw większych nakładów niż rozwiązania centralne.

Przeprowadzka do nowej hali wielofunkcyjnej

Nowa galwanizernia znajduje się w nowej, dużej hali produkcyjnej, o powierzchni 3 400 m2, zaprojektowanej po pożarze, który wybuchł w firmie w lipcu 2009 roku i została zbudowana w ciągu tylko dwóch miesięcy. Również ten nowy budynek wykorzystuje zasadę modularyzacji. Matthias Dornbracht: „Jeżeli dążymy do możliwie największej elastyczności w procesie produkcyjnym, wówczas zasada ta musi też znaleźć odzwierciedlenie w konstrukcji budynków". Wymaganie to znalazło swój wyraz w projekcie nowej hali o wysokości 9 m, pozbawionej stałych słupów albo filarów, które mogłyby później przeszkadzać. I coś jeszcze ważniejszego: żadne elementy wynikające ze specyfiki procesu nie mogą być połączone z konstrukcją budynku. Zgodnie z tym zaprojektowano dla Gavaroline i Varioline własny moduł zasilania, który podobnie jak instalacja ściekowa i wentylacyjna nie jest połączony bezpośrednio z konstrukcją hali.

Effective Public Relations