Technologie » Komputery

Premiera AVG 9.0 – powrót do źródeł

Firma AVG Technologies, twórca najpopularniejszego na świecie darmowego oprogramowania antywirusowego, ogłosiła dzisiaj, że najnowsza linia jej rozwiązań zapewniających bezpieczeństwo w Internecie - oprogramowanie AVG 9.0 - trafi do sprzedaży już w październiku 2009 r.

„AVG 9.0 zagwarantuje użytkownikom domowym potężniejsze i lepiej dopracowane rozwiązanie, zapewniające kompleksową ochronę bez obniżania komfortu korzystania z komputera. W ten sposób wracamy do zasady, która przyświecała nam u zarania istnienia naszej firmy: maksymalnej ochrony przy minimalnym obciążeniu zasobów sprzętowych komputera” – powiedział J.R. Smith, prezes AVG Technologies.

„Zawsze uważaliśmy, że wszyscy mają prawo do bezpiecznego korzystania z Internetu. Niezależnie od tego, czy nasi użytkownicy korzystając z sieci pracują, bawią się, dokonują przelewów czy robią zakupy, przy pomocy AVG 9.0 chronimy ich przed wszelkimi zagrożeniami stwarzanymi przez cyberprzestępców i złodziei tożsamości.”

AVG 9.0 - szybkość i wielowarstwowa ochrona

Specjaliści z AVG rozumieją, że najistotniejszy z punktu widzenia użytkownika jest czas skanowania. Z tego względu optymalizację tego procesu ustanowiono głównym priorytetem uniwersalnego skanera antywirusowego i antyszpiegowskiego zainstalowanego w AVG 9.0. Zastosowano w nim nowoczesne rozwiązania technologiczne. Pliki podczas wstępnego skanowania są oznaczane jako bezpieczne bądź potencjalnie niebezpieczne. W czasie kolejnych skanów te oznaczone jako bezpieczne - jeżeli ich struktura nie uległa zmianie - są pomijane. Dzięki temu czas skanowania ulega znaczącemu skróceniu – w zależności od konfiguracji systemu - nawet do 50 procent.

Poprawę rzędu 10-15 procent uzyskano także w czasie uruchamiania i w zużyciu pamięci. Skala zagrożeń we współczesnym Internecie stale się zwiększa, w związku z czym w AVG 9.0 zastosowano wszystkie nowoczesne technologie optymalizujące ochronę w czasie rzeczywistym. Podstawą jest oczywiście ochrona z użyciem sygnatur, pozwalająca poradzić sobie ze znanymi zagrożeniami, lecz AVG 9.0 bynajmniej nie poprzestaje na tym. Dodaje do tego technologię białych list, analizę behawioralną oraz usługi chmurowe. Pozwala to skutecznie przeciwdziałać dziesiątkom tysięcy nowych zagrożeń, jakie pojawiają się każdego dnia.

Prawdziwą rewolucją w AVG 9.0 jest integracja między modułami stałej ochrony (Resident Shield), firewalla oraz ochrony tożsamości. Dzięki temu poszczególne komponenty mogą współdzielić między sobą informacje, zwiększając zdolność AVG do wykrywania i usuwania bądź blokowania najbardziej złośliwych przypadków niebezpiecznego oprogramowania, rootkitów oraz prób kradzieży tożsamości, dla których nie wydano jeszcze sygnatur. Firewall został całkowicie przeprojektowany w taki sposób, aby o 50 procent ograniczyć uciążliwe komunikaty z pytaniami. Sprawia to, że działa on zdecydowanie „ciszej” i mniej natarczywie. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu sprawdzonej bazy danych aplikacji i certyfikatów aplikacji, która pozwala określić bez interwencji użytkownika, czy dla danego programu komunikacja powinna zostać zablokowana czy nie.

Ponadto firewall współpracuje z technologią wykrywania behawioralnego, wbudowaną w moduł AVG Identity Protection, dzięki czemu wyróżnia się szczególnie wysoką precyzją w wykrywaniu  zarówno nowych, jak  i tych nieznanych zagrożeń.AVG 9.0 oferuje także ulepszoną ochronę przeciwko phishingowi, co wiąże się z poprawkami wprowadzonymi do modułu LinkScanner. Potrafi on teraz szybciej i precyzyjniej określić, czy dana strona internetowa przeprowadza ataki phishingowe. W tym celu podczas analizy strony oprogramowanie uwzględnia ponad 100 różnych oznak potencjalnego niebezpieczeństwa. Jeżeli wyniki nie dają ostatecznej odpowiedzi, wówczas LinkScanner łączy się z usługami sieciowymi, sprawdzając szereg kanałów phishingowych podłączonych do sieci badawczej AVG.

Na tej podstawie określane jest ostateczne zagrożenie.AVG 9.0 to rozwiązanie, które w stu procentach koncentruje się na tym, by zapewnić użytkownikom spokój ducha podczas korzystania z Internetu. Znakiem rozpoznawczym AVG 9.0 jest nowy wygląd. Najnowszy produkt AVG Technologies zaprojektowano z myślą o poprawie komfortu i łatwości obsługi. W odpowiedzi na opinie klientów czas instalacji AVG uległ skróceniu o 50 procent, a proces ochrony użytkownika jest zdecydowanie uproszczony. Ponadto wyraźnie ułatwiono wyszukiwanie i usuwanie rozwiązań zabezpieczających innych producentów, które mogłyby powodować konflikty z AVG 9.0 i zakłócać poziom ochrony.

AVG daje dodatkowe narzędzia do walki z kradzieżą tożsamości

Jak podaje raport przygotowany w 2009 r. przez amerykańską Federalną Komisję Handlu, w ciągu roku dochodzi do kradzieży tożsamości nawet 9 milionów Amerykanów. Ponadto ponad jedna czwarta spośród 1,2 miliona skarg zgłoszonych w 2008 r. dotyczyła właśnie tego problemu. Kradzież tożsamości przybiera różne formy – od oszustw internetowych przy zakupach czy korzystaniu z usług bankowości online, aż do oszustw podczas płacenia rachunku w restauracji czy tradycyjnym sklepie. Z tego względu AVG oferuje teraz dodatkową ochronę przed kradzieżą tożsamości w rzeczywistym świecie – usługę AVG Indentity Theft Recovery Unit (ITRU).

Jak powiedział J.R. Smith: „Wprowadzenie przez nas ochrony przed kradzieżą tożsamości oraz usług pomocniczych zmienia reguły gry w branży bezpieczeństwa – żaden inny dostawca nie podejmuje tego niezwykle istotnego zagadnienia w postaci bezpłatnej oferty dla klientów. To kolejny dowód na niezrównane zaangażowanie AVG na rzecz klientów.”W ramach usługi ITRU klienci AVG zamieszkujący w Stanach Zjednoczonych, którzy padli ofiarą kradzieży tożsamości, będą mogli liczyć na wsparcie zespołu specjalistów ds. odzyskiwania tożsamości, którzy bezpłatnie pomogą rozwiązać ten problem. AVG jest jedynym dostawcą rozwiązań bezpieczeństwa, który swoim klientom oferuje tak unikalną usługę bezpłatnie. Będzie ona dostępna z poziomu paska narzędziowego AVG Security Toolbar. AVG postrzega ten ruch jako rozszerzenie swojego potencjału, dzięki któremu może oferować użytkownikom najnowsze technologie zapewniające im bezpieczeństwo podczas korzystania z Internetu i chroniące przed współczesnymi zagrożeniami. Użytkownicy podejrzewający, że mogli paść ofiarą kradzieży tożsamości, będą mogli zadzwonić do ITRU.

Specjaliści firmy Intersections, mający duże doświadczenie w walce z oszustwami, omówią sytuację z użytkownikiem, pomogą uzyskać i przeanalizować raporty kredytowe, zarejestrować się na sześć miesięcy w usłudze codziennego monitoringu akt kredytowych (w ramach której wysyłane są ostrzeżenia), wypełnić zgłoszenia na policji, a także wysłać zawiadomienia o oszustwie i skargi do trzech głównych konsumenckich agencji ocen kredytowych. Wszystkie te usługi użytkownicy AVG otrzymają bezpłatnie w ramach ITRU.

Ceny i dostępność

Pełna rodzina płatnych produktów konsumenckich AVG 9.0 jest już dostępna w sprzedaży. Ceny za roczną licencję AVG 9.0 na jedno stanowisko zaczynają się od 114 PLN, zaś za dwuletnią licencję na jedno stanowisko od 167 PLN. AVG Free 9.0 będzie dostępna od połowy października.Oprogramowanie AVG 9.0 dostępne jest na stronach oficjalnych dystrybutorów AVG Technologies
w Polsce:
www.avg.pl oraz www.avgpolska.pl

Więcej informacji na temat pełnej oferty produktów zabezpieczających AVG dla konsumentów i małych firm znaleźć można na stronie www.avg.com.

Informacje o Intersections (www.intersections.com)

Intersections (NASDAQ: INTX) to czołowy, globalny dostawca usług zarządzania ryzykiem związanym z tożsamością firmową i prywatną. Oferuje wysokiej klasy rozwiązania w zakresie przeciwdziałania kradzieży tożsamości i ochrony prywatności.  Są one zaprojektowane w taki sposób, aby tworzyły wartościowe okazje dla partnerów marketingowych, m.in. wiodących instytucji finansowych, korporacji z listy Fortune 100 oraz innych firm. Intersections oferuje także pełną ochronę przed kradzieżą tożsamości pod własną marką IDENTITY GUARD® (www.identityguard.com).  Oferowane przez Intersections konsumenckie usługi ochrony przed kradzieżą tożsamości zapewniły bezpieczeństwo ponad 25 milionów konsumentów. W obliczu rosnącego ryzyka oszustw korporacyjnych, dział Intersections Business Services oferuje  najnowocześniejsze rozwiązania z zakresu zarządzania tożsamością dla klientów korporacyjnych, m.in.: usuwanie skutków wycieku danych, krajowe i międzynarodowe kontrole kandydatów do pracy przed zatrudnieniem, ochrona przed kradzieżą tożsamości korporacyjnej i monitoring marki.

O AVG Technologies

AVG jest światowym liderem rozwiązań bezpieczeństwa, który chroni ponad 80 milionów użytkowników indywidualnych oraz małych firm w 167 krajach przed stale rosnącą liczbą zagrożeń internetowych, wirusów, spamu i hakerów. Siedziba główna firmy mieści się w Amsterdamie. AVG już przez niemal dwie dekady skutecznie walczy z przestępczością internetową. Posiada jedno z najbardziej zaawansowanych laboratoriów do wykrywania i zwalczania cyfrowych zagrożeń na świecie. Dostępne za darmo oprogramowanie zabezpieczające AVG zapewnia użytkownikom podstawową ochronę oraz umożliwia łatwy dostęp do bardziej zaawansowanych zabezpieczeń. Około 6000 resellerów, partnerów i dystrybutorów współpracuje z AVG na całym świecie. Należą do nich między innymi: Amazon.com, CNET, Cisco, Ingram Micro, Play.com, Wal-Mart oraz Yahoo! Kontakt dla mediów:Ewa Mittelstaedt / Adam KozłowskiMonday PRE-mail: ewa@mondaypr.pl, adam.kozlowski@mondaypr.plTel.: (22) 487-84-21

Mondaypr